MacNair's Lum Reek 12 jaar oud (50 ml)
Op voorraad. Levertijd: 2-3 werkdagen.*
Proefnotities
Aroma: Kruidig en rokerig. Aangeschroeid heidekruid met aardse turfrook en zoete toffee. Daarachter romige melk-koffie tonen.
Smaak: Krachtig en weer mooi kruidig met mout, aardse turfrook, gedroogde kruiden, een beetje wierook en een overvloed aan zoete karameltonen als contrast. Het geheel wordt afgerond met kaneel, steranijs en vanille. Ook op de tong overtuigt de whisky door zijn balans.
Nasmaak: Middellang en rokerig met een lichte asnoot.
Productbeschrijving
MacNair's Lum Reek 12 jaar Peated is een rokerige Blended Malt die whisky's uit verschillende regio's van Schotland verenigt, die echter allemaal minimaal 12 jaar in eiken vaten hebben gerijpt. Dankzij het gebruik van Islay whisky is de MacNair rokerig. De whisky is niet gekleurd en niet koud gefilterd en komt met krachtige 46% alcoholvolume in het glas. Dit maakt de aroma's zo intens en de ervaring zo authentiek.
De mix maakt het
De whisky bestaat uit rokerige Islay Malt Whisky en verfijnde Speyside Whisky, evenals kruidige GlenAllachie, die in First Fill Bourbonvaten heeft gerijpt. Daarnaast zijn voor de rijping voormalige rode wijnvaten en PX-sherryvaten gebruikt. Hier zijn dus de twee beroemdste whiskyregio's vertegenwoordigd, net als twee verschillende en sterke vattypen. De aardse, kruidige rokerige tonen staan in perfecte harmonie met de zoete karameltonen en fijne specerijtonen. Een goede alledaagse whisky, die complex genoeg is om er langer mee bezig te zijn en toch eenvoudig genoeg om ook naast vrienden te genieten. Veelzijdig in genot.
Het tijdperk Walker
Met de overname van de distilleerderij Glenallachie verwierf Billy Walker, voormalig Master Distiller van de distilleerderijen Benriach en Glendronach, twee historische merken: White Heather en MacNair's. Voor MacNair's bedacht Walker iets even bijzonders als voor zijn eerdere projecten. Zo nam hij een oude overlevering van de distilleerder en naamgever Harvey MacNair als aanleiding om de gelijknamige Blended Malts als sterk rokerige bottelingen uit te brengen.
'Lang mag je lum roken' of hoe het idee voor rokerige MacNair ontstond
Volgens de legende zou Harvey MacNair, onder zijn Glasgower buren ook bekend als 'Braw heid' (intelligentiebol), op een gure herfstavond in een klein stenen huisje nabij Glenallachie een dram whisky hebben genoten om op te warmen, alleen om in een rookwolk te staan dankzij een verstopte schoorsteen (of 'lum' zoals men in Schotland zegt). De rook in de kamer zou de smaak van de whisky zo veranderd hebben dat het een totaal nieuwe smaakervaring voor hem was. Deze smaakervaring hebben Walker en zijn team nagebootst met behulp van Islay whisky's. Het resultaat mag er zijn. Een mooie dram voor koude dagen. Ook het etiket en de tube zijn versierd met een afbeelding van Harvey MacNair met een knisperend haardvuur omgeven door een dikke rookwolk. Een gezellige aanblik.
Feiten
Merk | MacNairs |
---|---|
Adres | Kirsch Whisky Import Schnepker Str. 32 28857 Syke/DE |
Allergenen | Geen |
Biologisch keurmerk | Nee |
Bottelaar | Originele botteling |
Distilleerderij | GlenAllachie |
Flesmaat | Kleine flessen |
Kleurstof | Nee |
Land van herkomst | Schotland |
Leeftijd | 12 jaar |
Niet koud gefilterd | Ja |
Productcategorie | Whisky |
Producttype | Blended Malt |
Regio | Speyside |
Rook | Rokerig |
Vast volume | 0.05 |
Vatsterkte of hoog alcoholpercentage | Nee |
Vattypen | Bourbon , Pedro Ximenez (PX) Afwerking , Wijn Afwerking |
Opmerking: Productafbeeldingen zijn alleen ter illustratie en kunnen afwijken van het werkelijke product. De gegevens in de productdetails zijn altijd bepalend.