Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

MacNairs

MacNairs Whisky

De moderne MacNair's Blended Malt Scotch Whiskys zijn afkomstig uit de pen, of beter gezegd de handen van whisky-ondernemer Billy Walker. Hij had eerder naam gemaakt door de legendarische opwaardering en succesvolle marketing van de distilleerderijen GlenglassaughBenriach en Glendronach. Op dezelfde dag dat Billy Walker de onderscheiding "Ondernemer van het jaar" ontving bij de "Scotland Food & Drink Excellence Awards", maakte het Amerikaanse bedrijf Brown Forman de aankoop van de drie distilleerderijen voor Schotse whisky bekend. Voor 281 miljoen pond wisselden de distilleerderijen in 2016 van eigenaar. Dat Billy Walker zich niet lang op deze deal zou uitrusten, werd kort daarna duidelijk. Whisky is Billy Walkers passie. Daarom verwierf hij kort daarna de Glenallachie Distillery in de Speyside en met haar de rechten op de merken MacNair's en White Heather. 

Productie

Hoe wordt MacNair's Whisky geproduceerd? MacNair's is een rokerige Blended Malt, een cuvée van maltwhisky's uit verschillende regio's, zoals de Speyside en de rook van het eiland Islay. Natuurlijk speelt ook de recent verworven distilleerderij Glenallachie een rol in de maltblend. First Fill Bourbon vaten van Glenallachie en rode wijn- en sherryvaten van andere distilleerderijen worden gebruikt voor deze ongebruikelijke blend. De whisky wordt niet gekleurd en is ook niet koud gefilterd en komt met krachtige 46% alcoholvolume in het glas. Hierdoor blijven de aroma's intens en de beleving zo authentiek. De aardse, kruidige rokerigheid staat in perfecte harmonie met de zoete karameltonen en fijne specerijtonen. Een goede alledaagse whisky, complex genoeg voor wat meer aandacht en toegankelijk genoeg voor een avond met vrienden bij de open haard.

Geschiedenis

"Lang moge uw schoorsteen roken" of hoe het idee voor de rokerige MacNair tot stand kwam

De Schotse spreuk "Lang may yer lum reek" betekent vertaald zoveel als "Lang moge jouw schoorsteen roken" en wordt vandaag de dag als trinkspruch en afscheids-toast gebruikt. De naam "Lum Reek" kreeg de Blended Malt van Harvey MacNair. Deze zou volgens de legende op een gure herfstavond in een klein stenen huisje nabij Glenallachie een dram whisky hebben genoten om op te warmen. Dankzij een verstopte schoorsteen moet hij wel in een rookwolk hebben gestaan. De rook in de ruimte zou de smaak van de whisky voor MacNair positief hebben veranderd.

Deze smaakervaring is geïnspireerd door Walker en zijn team met behulp van Islay Whiskys. Het resultaat mag er zijn. Een mooie dram voor koude dagen. Ook het etiket en de tube zijn versierd met een afbeelding van Harvey MacNair bij een knisperend haardvuur, omgeven door een dikke rookwolk. Een gezellige aanblik.