Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Gin Sul

Gin Sul Achtergrond

Gin Sul komt uit de Altonaer Spirituosen Manufaktur, een kleine gin-destilleerderij in het hart van Hamburg. Hier wordt met veel liefde en passie een unieke Dry Gin geproduceerd. Gin Sul verbindt succesvol de Hamburgse wijk Altona met de Costa Vicentina en de Algarve. In het noorden van Duitsland wordt met Gin Sul een Dry Gin gemaakt die het Portugese levensgevoel van Saudade, wat zoveel betekent als verlangen of heimwee, perfect weet vast te leggen.

Huisstijl

Wie smaakt Gin Sul? De smaak van Gin Sul wordt gekenmerkt door jeneverbes, de frisse citroenen uit Portugal en rozemarijn. Op de tong weet Gin Sul te overtuigen met maritieme frisheid, lichte droogheid en onmiskenbare jenever- en citroennoten. De zorgvuldige selectie van de gebruikte botanicals en de langzame distillatie komen hier duidelijk tot uiting in het eindproduct. Gin Sul is uitstekend geschikt voor Gin Tonic. Aanbevolen zijn vooral lichte tonic waters zoals bijvoorbeeld Fever Tree Mediterranean Tonic, om de noten van de gin te benadrukken. Te sterke tonic waters kunnen het karakter van de gin snel overschaduwen.

Productie

Hoe wordt Gin Sul gemaakt? Op een koperen distilleerinstallatie met een capaciteit van slechts 100 liter wordt Gin Sul midden in de Hamburger wijk Altona gedistilleerd. De distillatie verloopt hier zeer voorzichtig en zacht, zodat de aroma's de tijd krijgen om zich te ontwikkelen. De dampen van de distillatie worden allemaal door een geestkorf geleid. Als botanicals worden onder andere citroenen uit de West-Algarve van Portugal en biologische jeneverbes gebruikt. Deze worden onder andere aangevuld met Portugees cistusresin, rozemarijn, koriander en piment. Het water om de afgewerkte Dry Gin tot 43% vol. drinksterkte te verdunnen komt uit de Lüneburger Heide. Vervolgens wordt Gin Sul in de typische, witte aardewerken flessen afgevuld. Deze aardewerken flessen worden traditioneel van steengoed gemaakt, geglazuurd en bedrukt met zeven.

Geschiedenis

Het verhaal van Gin Sul is ook het verhaal van Stephan Garbe. Zijn liefde voor Portugal en passie voor gin vormden de basis voor Gin Sul. Zijn doel was om beide passies te combineren. Hij wilde een gin creëren die de geuren en smaken van Portugal vastlegt. Oorspronkelijk zou Gin Sul in Portugal geproduceerd worden. Te hoge bureaucratische hobbels verhinderden dit uiteindelijk. In 2013 werd als gevolg daarvan de Altonaer Spirituosen Manufaktur opgericht. Het gebouw diende eerder al als opslag voor kolen, flessen en komkommers. Later werd het een timmerwerkplaats en uiteindelijk de huidige Altonaer Spirituosen Manufaktur. De handgenummerde speciale edities van Gin Sul, die onregelmatig verschijnen, zijn zowel bij verzamelaars als liefhebbers zeer gewild en begeerd. In 2018 ging Gin Sul een partnerschap aan met het bedrijf Mast-Jägermeister SE, dat het bedrijf eind 2021 volledig overnam.