Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Blended Scotch Whisky

Blended Scotch Whiskys worden vaak beschouwd als zacht, uitgebalanceerd en gemakkelijk drinkbaar. Geen wonder dus dat Blended Scotch terugkijkt op een lange en succesvolle geschiedenis. Iconische whiskymerken zoals Johnnie Walker of Famous Grouse bieden betaalbare instap-whiskys aan. Terwijl Famous Grouse met een goede prijs-kwaliteitverhouding scoort, varieert het aanbod van Johnnie Walker van instap- tot premium-whisky met de Johnnie Walker Blue Label. Ook Compass Box maakt innovatieve blended whiskys. Het spectrum is breder dan je misschien zou verwachten. Laat je verrassen!

Blended Scotch Whisky

Blended Scotch Whisky is, zoals de naam al doet vermoeden, een "blend", dus een mengsel van verschillende Schotse whisky-soorten. Het is altijd een blend van de meestal intensere, complexere malt whisky (zie single malt) en de zoetige, toegankelijke grain whisky (zie single grain whisky). Vaak worden veel verschillende vertegenwoordigers van beide soorten volgens een geheim recept op basis van hun respectieve individuele aroma-profielen met elkaar vermengd.

Blended Scotch Whisky kenmerkt zich doorgaans door een lichte, toegankelijke karakter en een lagere prijs in verhouding tot Single Malt. Toegewijde Malt-Whisky-fans verwijten de Blended Scotch Whisky soms een gebrek aan complexiteit. Gelukkig zijn smaken verschillend! Naar onze mening is het niet alleen een kwestie van smaak, maar ook van de gelegenheid waarop de whisky wordt geserveerd en gedronken. Blended Scotch Whiskys zijn uitstekend geschikt voor een voordelige instap in de whiskywereld, voor longdrinks en whisky-cocktails, en voor een lichte, informele consumptie. Het succes geeft de Blended Scotch gelijk, aangezien het nog steeds het leeuwendeel (meer dan 80%) van de Scotch Whisky-markt vertegenwoordigt.

Ook bij Blended Scotch Whisky zijn er grote prijsverschillen. Hierbij beïnvloedt de verhouding van Malt en Grain Whisky en de leeftijd van de gebruikte Whiskys de prijs. In de regel geldt hier: Hoe hoger het aandeel Malt Whisky en/of de leeftijd van de gebruikte Whiskys, des te hoger de prijs.

Productie

Voor de hoge kunst van het "blenden" is de "Master-Blender" van een bedrijf of distilleerderij verantwoordelijk. Master-Blenders moeten een bijzonder verfijnde neus hebben en beschikken doorgaans over vele jaren of zelfs decennia ervaring in de whisky-industrie. Ze kennen de aroma-profielen van alle Malt en Grain Whiskys precies en kunnen zo vakkundig verschillende distilleerderijen met elkaar vermengen om het beoogde karakter van hun Blended Scotch Whisky te creëren. Een groot deel van de Schotse Malt Whisky distilleerderijen produceert ook vandaag de dag nog voornamelijk whisky voor de blend-industrie. Veel distilleerderijen gebruiken slechts 5 - 20 % van hun capaciteit voor hun eigen Single Malt merk. Er zijn echter ook distilleerderijen die zich voor 100 % op hun Single Malt concentreren, terwijl andere distilleerderijen zoals Dalmunach en Roseisle bijna uitsluitend Malt Whisky voor blends produceren. Een Blended Scotch Whisky bestaat doorgaans uit een verscheidenheid aan verschillende whisky's. Voor ons als liefhebbers zijn de zogenaamde "Lead Whiskys" in een blend bijzonder interessant, want deze geven de aromatische richting aan die de Blended Scotch inslaat. Ook in distilleerderijen die Single Malts produceren, is er een Master-Blender die de afzonderlijke vaten selecteert voor de huwelijk van de afvullingen van de distilleerderij en deze vakkundig combineert, zodat de whisky's een constante kwaliteit vertonen.

Blended Scotch Whisky in de test

Hieronder stellen wij u een aantal Blended Scotch Whiskys voor, die wij met een gerust hart kunnen aanbevelen:

Johnnie Walker Black Label: De 12 jaar gerijpte Johnnie Walker Black Label overtuigt met zijn fruitige aroma's in samenspel met fijne rokerige tonen en een solide prijs. Het bouquet laat al de aangename smaak vermoeden: zoete honing- en vanillearoma's en frisse fruitigheid nemen ons volledig in beslag. De aangename eikenhoutrook zet een mooie tegenhanger neer. Deze tonen worden op de tong ondersteund door een hint van mout, wat een volmondig ervaring creëert. Een kruidige afdronk volgt, die vooral zoete vruchten met zich meebrengt, waarvan de nasmaak nog lang op de tong te voelen is. Coal Ila fungeert onder andere als lead malt in deze blended Scotch.

Great Kings Street - Glasgow Blend: De Glasgow Blend is een extreem volle en zware Blended Scotch Whisky. Hij wordt gemaakt van een derde Lowland Grain en twee derde Speyside, Islay en Highland Malt Whisky. Afgeleid van de informatie die Compass Box over de whisky's geeft, kan men concluderen dat de Islay-malt van Laphroaig afkomstig is en dat er ook Clynelish in is verwerkt. De whisky's voor de Compass Box Glasgow Blend rijpen in Ex-Bourbon en First-Fill Sherryvaten. Een klein deel van de gebruikte Malt Whisky's krijgt nog een finish in verse Franse eiken vaten, die normaal gesproken voor de wijnproductie worden gebruikt. De Glasgow Blend toont een volmondig sherryaroma en rijpe fruittonen die worden omspeld door een kern van torfrauch. Wie op zoek is naar ongebruikelijke Blended Scotch Whiskys, vindt bij Compass Box wat hij zoekt.

Black Bottle: Een Blended Scotch uit het huis Burn Stewart Distillers, dat met Bunnahabhain, Deanston en Tobermory drie hooggewaardeerde Malt Whisky distilleerderijen in het portfolio heeft, die zich allemaal uitstekend lenen voor Blended Whiskys. Welke van de distilleerderijen in de Black Bottle aanwezig is en in welke verhouding, blijft echter speculatie. Black Bottle is nog steeds een prijs-kwaliteitkampioen. Bruine suiker, karamel en subtiele rook domineren de aroma's van deze Blended Scotch Whisky. Ook voor een kleine meerprijs als literfles verkrijgbaar (Black Bottle literfles)!

Geschiedenis

In de wisselende kwaliteit en de verschillende aroma-profielen die individuele vaten afgeven, ligt ook de oorsprong van de Blended Scotch Whisky. In de eerste helft van de 19e eeuw was de intense, meestal rokerige en agressieve Malt Whisky uit de Highlands op de internationale markten niet salongeschikt. Hoewel men zich bewust was van de kwaliteit van sommige Pot Still Whiskys en genoot van de lokale Schotse Malt Whiskys, waren de schommelingen tussen individuele batches en vaten te groot voor export. In de Lowlands werd er volop graanbrand gestookt op de recent ontwikkelde Coffey Stills, een distillatiemethode die het arbeidsintensievere batchproces van de koperen Pot Stills uit de Highlands vermeed. Het resultaat was een pure, weinig complexe brandewijn, die deels naar Engeland werd doorverkocht voor de ginproductie.

Het waren niet de distilleerderijen, maar de handelaren die als eerste op het geniale idee kwamen om de kruidige Highland Whisky te vermengen met de lichte Grain Whisky. Op deze manier creëerde men een goed drinkbare en vooral constante whisky. De namen van de pioniers op dit gebied zijn vandaag de dag te vinden op de etiketten van de toonaangevende Blended Scotch merken. Voorop staat John Walker, wiens Johnnie Walker nog steeds de best verkochte Blended Scotch Whisky ter wereld is. Ook de namen George Ballantine (van Ballantine's), John Dewar, James Chivas (en Brothers) en Arthur Bell, klinken goed 150 jaar later nog vertrouwd. Zonder hen zou er misschien geen Scotch Whisky zijn en daarmee ook geen Single Malt buiten Schotland te koop.
Wie meer wil weten over de opkomst van de Blended Scotch Whisky kan hier verder lezen: Geschiedenis van Whisky