Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Whisky uit IJsland

IJslandse whisky is misschien wel een van de meest eigenzinnige whisky-categorieën ter wereld. Het ruige land maakt het de producenten allesbehalve gemakkelijk. Toch streven een paar IJslanders met ijver en ambitie hun doel van lokale whisky-productie na. Dring met de Floki Whisky de uitgestrekte, wilde schoonheid van IJsland binnen en verken een van de noordelijkste whisky's ter wereld. 

Whisky uit IJsland Achtergrond

De unieke ruwe schoonheid van IJsland weerspiegelt zich in zijn whisky. IJsland is allesbehalve een eenvoudig land voor whiskyproductie, maar heeft enkele bijzonderheden te bieden. Tot nu toe hebben zich op het adembenemend mooie en wilde eiland slechts twee kleine pioniersdistilleerderijen ontwikkeld. Beide liggen in het zuidwesten van het eiland, nabij de hoofdstad Reykjavik. De whisky's van de Eimverk Distillery hebben inmiddels de Duitse markt bereikt met hun Floki Whisky. Ook de Thoran Distillery is van plan IJslandse single malt te produceren. De distilleerderijen staan voor enkele obstakels die overwonnen moeten worden. Gelukkig zijn de IJslanders een taai en geduldig volk. Hun wilskracht en het levensmotto "Þetta reddast" - "Het komt wel goed" helpen hen daarbij. 

Stijl

Hoe smaakt IJslandse whisky? Aangezien de IJslandse distilleerderijen relatief jong zijn, zijn er nog geen gegevens over oud-gerijpte whisky uit IJsland. De whisky's uit IJsland worden beschreven als onstuimig, maritiem en rokerig en worden daarom niet zonder reden de Europese verwanten van de Schotse Islay-whisky's genoemd. De bijzondere gerst geeft zeer kruidige aroma's aan de whisky door. Veel IJslandse whisky's hebben bovendien aroma's van heide, kruiden en hout.

Productie

Hoe wordt IJslandse whisky geproduceerd? Bekend is dat men voor whisky drie basis ingrediënten nodig heeft: water, gist en graan. Wat betreft water kan IJsland zich onderscheiden. Het water van IJsland behoort tot het puurste en hoogste kwaliteit water ter wereld. Het bijzonder zachte water komt uit bronnen en gletsjers en is uitstekend geschikt voor de whiskyproductie. Bij graan, met name de gerst, is het al wat moeilijker voor de IJslanders. De IJslandse gerst is namelijk enerzijds bijzonder veerkrachtig, maar levert anderzijds zeer weinig zetmeel. Het zetmeel is weer nodig om moutsuiker te produceren, die later tot alcohol kan worden vergist.

Kort gezegd: IJslandse gerst is zo stug en taai als zijn inwoners, maar daardoor ook weinig opbrengstgevend. Daarom heeft men bijna twee keer zoveel IJslandse gerst nodig voor de productie van single malt whisky, vergeleken met Schotse gerst. De Eimverk distilleerderij gebruikt voor hun Floki Single Malt echter uitsluitend lokale IJslandse biologische gerst. De Thoran Distillery werkt met een combinatie van lokale en geïmporteerde gerst. Een andere bijzonderheid van IJsland is het lokale verwarmingsmateriaal. In Ierland en Schotland heeft turf zich als traditioneel verwarmingsmateriaal gevestigd. Zo kwam het begrijpelijkerwijs ook de vroege Scotch whiskys binnen. Dit productieproces is tot op de dag van vandaag in sommige Single Malts, met name de Islay-whiskys, behouden gebleven. In IJsland is schapenmest het gangbare verwarmingsmateriaal en dit wordt ook gebruikt voor het roken van vis en vlees. Wat voor ons vreemd klinkt, is voor de IJslanders heel normaal. Zo wordt ook het zelfgemoute gerstenmout in de Eimverk Distillery boven schapenmest gedroogd. Ook Thoran is van plan een rokende whisky met deze methode te produceren. 

Geschiedenis

De whiskygeschiedenis van IJsland begint met het pioniersproject van de Eimverk Distillery in 2009. Zonder whiskytraditie en zonder nationale knowhow waar de distilleerderij op had kunnen terugvallen, ontstond het project vrijwel uit het niets. Aan de hand van YouTube-video's leerden de oprichters van de kleine craft-distillery het distilleren. Maar liefst vier jaar en 163 pogingen namen de vrienden de tijd, totdat ze tevreden waren met het distillaat. In 2013 begon de daadwerkelijke productie. In hetzelfde jaar besloot Birgir Már ook een kleine distilleerderij nabij Reykjavik te openen. Het zal waarschijnlijk nog enkele jaren duren voordat de categorie "IJslandse whisky" of "Icelandic Whisky" is gevestigd. Gelukkig kunnen we vandaag al de eerste resultaten proeven met de Floki Single Malt.