Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Non Chillfiltered Whisky

Hier vindt u whisky's waarbij de koelfiltering is achterwege gelaten. Deze un chill-filtered whisky's zijn op een geheel natuurlijke manier gebotteld, zonder dat aroma-rijke oliën zijn verwijderd. Authentiek whisky-genot is daarmee gegarandeerd. Om deze reden is een lichte troebelheid van de whisky bij lage temperaturen mogelijk.

Fondo

Bij non chillfiltered whisky gaat het om whisky en whiskey die niet koelgefilterd zijn. Voor deze productiestap in de whiskyproductie zijn er verschillende benamingen, zoals koudfiltratie, koelfiltering of koudefiltratie. In het Engels wordt dit aangeduid als "chillfiltration". Whiskys die zonder koelfiltering worden geproduceerd, worden daarom "non chill-filtered" of "un chill-filtered" genoemd. Details over het onderwerp koelfiltering hebben we beschreven in het artikel Koelfiltering bij de whiskyproductie. Kort gezegd is koudefiltratie het afkoelen van de afgewerkte whisky tot bepaalde bestanddelen, meestal oliën en vetten, uitvlokken. Vervolgens wordt de whisky door meerdere lagen filterpapier geperst, waardoor de zwevende deeltjes worden verwijderd. De whisky blijft nu ook bij lage temperaturen of bij de toevoeging van ijs helder. Een troebelheid van de whisky wordt zo voorkomen. In de whisky-scene wordt er gepassioneerd gediscussieerd of koudefiltratie invloed heeft op de smaak of de textuur van de koelgefilterde whisky. Bewijzen voor een merkbare onderscheidbaarheid tussen koelgefilterde en niet-koelgefilterde whiskys zijn momenteel niet beschikbaar. Alleen al de wetenschap dat je een volledig natuurlijke, niet koudgefilterde whisky in handen hebt, is voor veel whiskygenieters echter reden genoeg. Iedere genieter moet hier voor zichzelf beslissen hoeveel waarde aan deze eigenschappen gehecht wordt. Hier vindt u een selectie van whiskys die niet koelgefilterd zijn. Een lichte troebelheid bij de toevoeging van water is dus mogelijk. 

Aanbevelingen voor Non Chillfiltered Whisky

Als u op zoek bent naar whisky's die niet koud gefilterd zijn, dan zijn onze aanbevelingen een veilige keuze.

Sommige Schotse distilleerderijen laten het proces van koelfiltering volledig achterwege. De Speyside distilleerderij Glenallachie bijvoorbeeld, valt daaronder. Hier wordt ook geen kleurstof toegevoegd. Whisky zonder kleurstof wordt meestal ook niet koelgefilterd, waardoor deze twee eigenschappen vaak hand in hand gaan. De Glenallachie 12 jaar, of de Glenallachie 15 jaar met een hoger aandeel sherryvaten zijn geweldige varianten van de distilleerderij die we u van harte aanbevelen. 

Wie op zoek is naar een geweldige Highland Single Malt Scotch Whisky, met een krachtige sherryvat-invloed, zal bij de Edradour 12 jaar Caledonia aan zijn trekken komen. De Highland distilleerderij Edradour laat, met uitzondering van hun 10-jarige instap Malt, de koude filtratie achterwege. 

Als u op zoek bent naar een rokerige whisky die niet koudgefilterd is, kunnen wij u de cask strength Port Askaig 100 Proof aanbevelen. Deze heerlijke Islay Single Malt overtuigt met intense, maritieme turfrook, die wordt gedragen door de krachtige cask strength van 57,1 % Vol. Wie een iets mildere variant verkiest, kan kiezen voor de lichtere, maar eveneens niet koudgefilterde Port Askaig 8 jaar

Uit een verscheidenheid aan distilleerderijen kunt u kiezen bij de gerenommeerde onafhankelijke Schotse bottelaars Gordon & MacPhail en Signatory Vintage. Deze twee gerenommeerde bottelaars bieden een breed scala aan eenmalige vatbottelingen (Engels: Single Cask Whiskys) aan, die meestal worden gebotteld als Cask Strength Whisky en zonder kleurstoffen of koude filtratie. Maar ook whiskys in drinksterkte zijn hier te vinden, zoals in de speciaal daarvoor samengestelde Un-Chillfiltered Collection van Signatory.