Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Ballantines

Ballantine's is een van de grote Scotch Whisky merken. Hier vindt u alle belangrijke bottelingen van dit interessante whiskymerk.

Ballantines Achtergrond

Ballantine's is een tradit merk uit Schotland, dat door de jaren heen een enorme bekendheid heeft verworven en behouden. Het behoort naast Johnnie Walker en Chivas Regal tot de populairste blended whisky-merken in Duitsland. De blended Scotch van Ballantine's staat voor kwaliteit en innovatie. Elke creatie verleidt met zijn soepelheid en kruidige zoetheid. Het assortiment van Ballantine's getuigt van een diversiteit die voor elke smaak iets te bieden heeft: van kwalitatieve instapwhisky tot indrukwekkende middenklasse blends en tot aan het exquise high-end product, bij Ballantine's is alles te vinden. Het bestaan van het merk van ongeveer 180 jaar leert ons dat we bij dit merk altijd met het beste kunnen rekenen.

Huisstijl

Wie proeft men Whisky van Ballantine's? De gedistilleerde dranken van Ballantine's tonen een overwegend zoet smaakprofiel. De whisky's kenmerken zich allemaal door volle vanilletonen en veelzijdige fruitigheid. De meerderheid van de whisky's komt zonder rook. Ballantine's biedt daarmee voornamelijk liefhebbers van zoete verleidingen een scala aan kwalitatief hoogwaardige blends aan.

Productie

Hoe wordt Ballantine's geproduceerd? Fundamenteel worden in een blend Malt Whisky, gemaakt van gemoute gerst, en eenvoudiger te produceren Grain Whisky, geproduceerd uit verschillende graansoorten, met elkaar vermengd. De Grain Whisky zorgt ervoor dat het karakter van de blend milder en lichter wordt, terwijl de Malt Whisky de bepalende smaakdrager is. Hoeveel whisky's in een blend worden samengevoegd, kan sterk variëren. Ook het aandeel van Grain en Malt Whisky verschilt tussen de verschillende blends. Om een whisky te creëren, moeten er veel componenten in overweging worden genomen. Bij een Vatting van 30 of meer whisky's tot een eindproduct, is het belangrijk om te weten hoe welke whisky uit welk vat met de anderen reageert. Bij Ballantine's is Sandy Hyslop verantwoordelijk voor deze veeleisende taak. De Master Blender is een gepassioneerde whiskyliefhebber en kan terugkijken op jarenlange ervaring in zijn vak. Sinds 1983 is hij al actief in de whiskybusiness en heeft in die tijd inzicht gekregen in alle productieprocessen. Zijn expertise wordt onderstreept door het feit dat hij de vijfde Master Blender is in de meer dan 150 jaar durende geschiedenis van Ballantine's - een functie die niet lichtvaardig wordt toegekend en alleen aan de besten wordt verleend.

Welke(n) Lead Malt(s) heeft Ballantine's? Bij elke blend rijst de vraag naar de Lead Malt. De Lead Malt is de Malt Whisky die, vanwege zijn hoge aandeel in de betreffende blend, de smaak voornamelijk bepaalt. Het kan voorkomen dat een merk meerdere Lead Malts gebruikt. In principe is de receptuur van elke blend een goed bewaard geheim van de producent, maar soms komt er toch iets naar buiten. De Ballantine's Whiskys zouden voornamelijk Malt Whiskys uit de noordelijke Highlands en de Speyside bevatten. De eerste die genoemd moet worden is de Brennerei Miltonduff, wiens invloeden niet te ontkennen zijn. Aan hen dankt Ballantine's onder andere zijn florale aroma's. Typisch voor deze populaire Speyside-brennerei zijn ook de delicate, subtiele rokerige tonen, die ook in enkele van de blends te vinden zijn. De tweede distilleerderij uit de Speyside waarvan we weten dat hun producten voor Ballantine's worden gebruikt, is Glenburgie. De distilleerderij staat bekend om zijn fruitige Single Malts, die in enkele van de Ballantine's-blends te herkennen zijn. Zowel de invloed van Miltonduff als die van Glenburgie brengen de typische Speyside-frisheid met zich mee en geven de Blended Whiskys een zekere lichtheid en soepelheid. Beide distilleerderijen behoren tot het bedrijf zelf. Het complete tegenovergestelde biedt de Malt uit de Highland-brennerei Old Pulteney. Deze distilleerderij is de noordelijkste op het Schotse vasteland en lijkt qua smaakprofiel sterk op de eilanddistilleerderijen. We vermoeden dat de Malt uit dit huis een bijzondere rol speelt in de Ballantine's 30 jaar en verantwoordelijk is voor de rokerige tonen en noten van gezouten boter. Als laatste deelnemer aan de producten moet de Balblair Malt worden genoemd. De Brennerei Balblair ligt ook in de Highlands, maar heeft duidelijk frischere en fruitigere noten dan de Pulteney.

Ballantines in de test

De eerste gepubliceerde blend van de huidige standaardlijn is de Ballantine's Finest. Hij is gecreëerd ter nagedachtenis aan de oprichter George Ballantine en er is dan ook veel liefde in dit product gestoken. Het is bijzonder zoet en biedt een overvloed aan vanille. Hij heeft geen leeftijdsaanduiding en behoort tot het lagere prijssegment van het merk. Iets daarboven bevindt zich de 12 jaar Ballantine's, die sinds de jaren '60 een vast onderdeel van het assortiment is. Naast zijn eveneens zoete tonen heeft hij een fruitig-frisse karakter voor zijn genieters. Deze middelprijs klassieker is niet alleen puur te genieten, maar biedt ook een uitstekende basis voor de meest uiteenlopende cocktails. Waarom zou je niet eens voor de Ballantine's Scotch kiezen in plaats van rum of een Amerikaanse whiskey? Met gember, suiker, vanillesiroop en muntblaadjes maak je een verfrissende zomerdrank die je op warme dagen een aangename verkoeling biedt. Dankzij de zoetheid en het ontbreken van rokerigheid zijn zowel de Ballantine's Finest als de Ballantine's 12 jaar een goede gelegenheid om een soepele instap in de whiskywereld te vinden. Maar ook kenners zullen de goede prijs-kwaliteitverhouding waarderen. Wie het echter rokeriger wil, is met de Ballantine's Hard Fired goed bediend. Zoals de naam al doet vermoeden, worden de gebruikte eiken vaten bijzonder sterk verbrand. Dit resulteert in een uitgesproken rooksmaak, intense vanilletonen en een lichte scherpe kruidigheid. Hij zou een uitstekende metgezel zijn voor een avondje pokeren met vrienden. Dankzij de fles, die een hele liter bevat, krijgt zeker iedereen iets. De Ballantine's 17 jaar wordt als bijzonder harmonieus en mild beschouwd, en weet zijn fruitige zoetheid perfect te combineren met zijn lieflijke rokerigheid. Hij behoort bij Ballantine's tot het middensegment en biedt ook ervaren smaakpapillen een indrukwekkende ervaring. Met de  Ballantine's 21 jaar komen we in het hogere prijssegment terecht. Dit blend toont zich dan ook bijzonder verfijnd. Hij overtuigt met een opmerkelijke soepelheid en zijn uitstekend op elkaar afgestemde tonen. Hier worden de veelzijdigheid van honigzoetheid, kruidige drop, verse vruchten en geurige heide in harmonie gebracht. Deze complexe blended whisky is vooral aan te raden voor ervaren whiskyfans. Dit geldt ook voor de laatste te noemen Ballantine's, die de standaardlijn compleet maakt: de Ballantine's 30 jaar. Het high-end product van het merk is in de categorie van blends bijna ongeëvenaard in exclusiviteit. In tegenstelling tot de meest verfijnde botteling van Johnnie Walker – de Johnnie Walker Blue Label – heeft deze whisky een leeftijdsaanduiding die zijn hoogwaardige kwaliteit bewijst. Whiskylegende Jim Murray gaf 92 van de mogelijke 100 punten voor de 30-jarige Ballantine's, wat zijn uitzonderlijke kwaliteit duidelijk onderstreept. Al bij het aroma verraadt hij een hoge rijpingsduur. Hij kenmerkt zich door kruidige eiken tonen, die worden aangevuld met frisse en fruitig-zoete accenten. Zeer subtiel zijn er rokerige nuances te vinden, die een lichte tegenhanger bieden. Achter zijn elegante houten verpakking schuilt een overeenkomstig exquise genot. Alle artikelen van het merk hebben gemeen dat ze worden gebotteld met de voor blended whisky typische 40% alcoholpercentage. Dit geeft ze een prachtige mildheid.

Geschiedenis

Alles begon met de oprichter George Ballantine. Hij werd in 1808 geboren in Brough Knowe, Peeblesshire, gelegen in het zuiden van Schotland. Al als kind vond hij het leuk om thee te mengen. Later wijdde hij zich aan de ambitieuze taak om whisky's te blenden. Hij deed altijd zijn eigen ding - ook met zijn levensmiddelenwinkel, die hij op jonge leeftijd van 19 jaar opende. Naast alledaagse producten verkocht hij daar zelf geblend whisky. Hij zocht een andere wijk dan de anderen en wisselde meerdere keren van locatie in het belang van de klanten. Zijn streven naar innovatie en perfectie dreef hem verder bij het blenden. De verkoop over grote afstanden, die met de trein werden overbrugd, zorgde er al snel voor dat hij bekendheid in het hele land verwierf. In die tijd had hij een productievolume van 9.000 liter, dat niet lang daarna meer dan verdubbelde. Met de geboorte van zijn zoon Archibald hernoemde George zijn bedrijf naar "George Ballantine & Son" en richtte onder deze naam vestigingen op in Edinburgh en Glasgow, die floreerden. Na Georges dood in 1891 zetten zijn zonen het bedrijf voort in zijn geest - met de hoogste kwaliteitsnormen. Dat bewijst de toen verworven titel als koninklijke hofleverancier, die zij van koningin Victoria ontvingen. Op basis van deze voorgeschiedenis ontstond in 1910 de eerste whisky van de huidige standaardproductlijn van Ballantine's - de Ballantine's Finest. Deze werd ter ere van George door zijn zonen vervaardigd en wordt tot op de dag van vandaag als een klassieker in het assortiment beschouwd. Langzaam maar zeker voltooide de Core Range zich tot de huidige diversiteit. Inmiddels zijn er naast de jongere klassiekers ook lang gerijpte, verfijnde creaties. Ballantine's houdt altijd zijn oorsprong en het daarmee verbonden voornemen van zijn oprichter in gedachten: geen compromissen in kwaliteit en altijd innovatief bij het creëren van nieuwe Scotch whisky's. Dit is ook niet veranderd sinds de overname door de sterke drankgigant Pernod Ricard. Overigens: velen schrijven de merknaam zonder apostrof - Ballantines. Wij willen echter benadrukken dat de variant met apostrof de enige echte is.