Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Roseisle

Roseisle Achtergrond

De Roseisle Distillery is Diageo's nieuwe grote distilleerderij en een echte allrounder. De distilleerderij werd in 2009 gebouwd op het terrein van de reeds bestaande Roseisle Maltings. De Roseisle Maltings zijn de industriële faciliteiten voor de productie van het mout voor Schotse single malt distilleerderijen. Hier worden jaarlijks 112.000 ton mout geproduceerd, ongeveer 25 procent van de benodigde hoeveelheid mout voor alle Schotse distilleerderijen. Voor de uitgebreide uitbreiding van de malt whisky productie was Roseisle dus een geschikte locatie. Voornamelijk produceert de jonge reus hier verschillende stijlen malt whisky, die vervolgens in Blended Scotch Whisky stroomt. Op deze manier kunnen de bestaande malt whiskys van bekende distilleerderijen worden beschermd en blijven ze behouden voor de eigen merken. Maar ook single malt liefhebbers kunnen zich nu verheugen, aangezien de distilleerderij nu eigen bottelingen produceert.

Huisstijl

Hoe smaakt Roseisle Whisky? Tot nu toe is er slechts één botteling van de Roseisle Distillery uitgebracht. Daarom kunnen er nog geen exacte gegevens over de huisstijl worden gegeven.

De distilleerderij probeert echter de eigenschappen van twee Schotse regio's te combineren. De Roseisle Whisky verenigt de rijke, fruitige volheid van het centrale Speyside met nootachtige-kruidige tonen van de Highlands. Hierdoor komen aroma's van fruit, vanille en chocolade in de whisky naar voren, die door een veelzijdig palet van specerijen vakkundig worden benadrukt. Al met al laat het een complex, maar uitgebalanceerd beeld achter met een middellange tot lange afdronk.

Productie

Hoe wordt Roseisle Whisky geproduceerd? De whiskyboom heeft alle whiskybedrijven de noodzaak laten inzien om hun single malt merken te beschermen. Dit betekent dat elke malt whisky distilleerderij met een goede reputatie er goed aan doet om zoveel mogelijk van hun eigen productie te gebruiken voor de huisgemaakte single malt. Dit was niet altijd het geval. Veel distilleerderijen gebruikten jarenlang slechts vijf tot tien procent van hun productie voor single malt – de rest ging naar de blended industrie en werd gebruikt in whisky's zoals Johnnie WalkerJ&B en White Horse. Om de vraag naar zowel single malt als blended Scotch te kunnen bevredigen, vervangen veel bedrijven vandaag en in de toekomst de malt whisky's in hun blends door de malts uit grote distilleerderijen zoals Roseisle.

Om de verschillende Malt Whisky-stijlen te kunnen bedienen, heeft Roseisle de capaciteit nodig om een verscheidenheid aan Malt Whisky-soorten te produceren. Daarom is de productie ook gericht op meer dan één stijl. Dit wordt bijvoorbeeld bereikt door verschillende fermentatietijden. De vergisting van de replica's fruitige Speyside Malt Whisky's duurt 90 tot 100 uur, terwijl voor de stijl zware Highland- en eiland-whiskys een korte vergisting van 50 tot 60 uur voldoende is. Ook de koelsystemen van de 14 distilleerketels zijn deels van koper en deels van roestvrij staal, zodat indien nodig zowel lichte als zware distillaten kunnen worden geproduceerd. Roseisle produceert jaarlijks ongeveer twaalf miljoen liter ruwe brand met een totale capaciteit van 12,5 miljoen liter.

Wie nu bij de industriële productie van de distilleerderij aan milieuvervuiling denkt, die vergist. Roseisle is een voorbeeldproject voor duurzame whiskyproductie. De distilleerderij heeft een warmwatercircuitsysteem, waardoor de geïnvesteerde energie voor het verwarmen en koelen van de systemen meerdere keren kan worden hergebruikt. De resten uit de maisch en distillatie, Draff en Pot Ale, worden samen in de biomassa-ketel verbrand en genereren zo extra energie voor de distilleerderij. 72 procent van de benodigde verwarmingsenergie zou zo met de resten uit de whiskyproductie worden verkregen. Ook de CO2-uitstoot kon de distilleerderij terugbrengen tot 15 procent van de gebruikelijke omvang – een geweldige prestatie en een goed teken voor de industrie, die de signalen van de tijd heeft herkend en zich bekommert om de milieueffecten van haar distilleerderijen.

Geschiedenis

De oprichting van Roseisle vond plaats in een turbulente tijd. De wereldwijde financiële crisis aan het einde van de jaren 2000 had aanzienlijke gevolgen voor de whiskyverkoop. Desondanks was Diageo optimistisch dat deze gevolgen van korte duur zouden zijn, dankzij de opkomende afzetmarkten in Azië, Latijns-Amerika en Oost-Europa. Uit vrees dat bij een plotselinge terugkeer naar groei de voorraden schaars zouden kunnen worden, gaf men opdracht voor een nieuwe distilleerderij. De plannen werden in 2007 bekendgemaakt. In 2009 werd de distilleerderij in gebruik genomen.

Het mega-project kostte Diageo ongeveer 40 miljoen pond. Daarnaast investeerde het bedrijf nog eens 40 miljoen pond in de uitbreiding van zijn graanbrouwerij Cameronbridge in Fife en 20 miljoen pond in opslag- en bottelingsfaciliteiten in de buurt van Glasgow. Met deze 100 miljoen pond is dit de grootste investering in de Schotse whisky-industrie van de afgelopen 20 jaar. De bouw van de Roseisle Distillery werd eerder met argwaan bekeken door critici, die vreesden dat Diageo van plan was om met de allrounder kleinere distilleerderijen te vervangen en deze te sluiten. Dergelijke zorgen zijn tot nu toe echter ongegrond gebleken, aangezien de distilleerderij eerder ten goede lijkt te komen aan de malt whisky merken, die zich daardoor meer op hun eigen single malts kunnen concentreren.