Spot Whiskeys
De "Spot Whiskeys" zijn een reeks van Ierse Single Pot Still Whiskeys met verschillende leeftijden en vat-samenstellingen. Ze zijn een klassiek voorbeeld van de driemaal gedistilleerde Ierse whiskey-variant Single Pot Still. Proef de Green Spot als heerlijke introductie tot de reeks van Spot Whiskeys.
Spot Whiskeys Achtergrond

De Spot Whiskeys gaan terug op de wijn en Whiskey-handelaar Mitchell & Son. Green Spot is naast Redbreast DE Single Pot Still Whiskey in Ierland. Een speciaal Ierse whiskey-variant, die bijna in de vergetelheid is geraakt. Zo ook de Green Spot en zijn andersgekleurde broers en zussen. De naam van de Spot Whiskeys gaat terug op de tijd waarin Mitchell & Son de vaten in het magazijn met kleurrijke stippen markeerde, die hun rijpingsduur moesten signaleren. Blauwe markeringen moesten de 7-jarige whiskey markeren. Vaten die tien jaar moesten rijpen, werden gemarkeerd met groene stippen. Gele stippen markeerden de 12-jarige vaten en rode stippen de vaten die 15 jaar moesten rijpen.
Huisstijl




Hoe smaakt Spot Whiskey? Spot Whiskeys verbinden de Ierse lichtheid met de kruidigheid en complexiteit van de Single Pot Still Whiskeys. De Spot Whiskeys zijn driemaal gedistilleerd, wat hen een lichte body geeft. Toch hebben ze duidelijk meer kruidige aroma's dan de driemaal gedistilleerde Single Malts, zoals die van Bushmills. De beschikbare varianten zijn behoorlijk verschillend. Zowel de Green Spot, als de Yellow Spot hebben verschillende fruitaroma's die kunnen variëren van perzik en abrikoos tot sinaasappel en groene appels. Ook gembertonen zijn gemeenschappelijk voor deze whiskeys. Daarnaast zijn er bloemige en kruidige tonen te vinden in de Pot Still Whiskeys. Ideeën van vers hout, groene bladeren of tuin kruiden kunnen hier ontstaan.
Productie
Hoe wordt Spot Whiskey geproduceerd? De huidige Spot Whiskeys worden in de Midleton distilleerderij in County Cork geproduceerd. Daar wordt de distillaat voor de Spot Whiskeys gemaakt van gemoute en ongemoute gerst, volgens de klassieke Single Pot Still methode. De distillaat wordt drievoudig gedistilleerd in koperen pot stills en vervolgens in de vaten gevuld. Daar rijpt de whiskey totdat hij uiteindelijk gebotteld kan worden. Men zegt dat de Green Spot een mix van 7 tot 9 jaar oude whiskeys is. Hij bestaat uit whiskeys die eerder in Ex-Bourbonvaten en Ex-Sherryvaten hebben mogen rijpen. Het aandeel van de Ex-Bourbonvaten wordt geschat op ongeveer 75%, de overige 25% zijn sherryvaten. De Yellow Spot is samengesteld uit minimaal 12 jaar oude whiskeys, die in Ex-Bourbon, Ex-Sherry en Ex-Malagavaten hebben gerijpt en met 46% Vol. zonder koudefiltratie worden gebotteld. De Red Spot 15 jaar wordt gerijpt in Ex-Bourbon, Ex-Sherry en Ex-Marsalavaten en ook gebotteld met 46% Vol. zonder koudefiltratie.
Geschiedenis
Nadat bijna alle Ierse distilleerderijen in de jaren '60 hun deuren moesten sluiten, concentreerden de overgebleven producenten zich op Midleton. Oorspronkelijk werden de Spot Whiskeys in de legendarische Bow Street Distillery van John Jameson & Sons geproduceerd. Het was in de 19e eeuw in Ierland ongebruikelijk dat distilleerderijen hun whiskeys zelf op de markt brachten. Zogenaamde Bonder, zoals de wijnhandelaren Mitchell & Son, kochten de drank van distilleerderijen in en lieten de vaten vervolgens rijpen in hun eigen kelders. De Spot Whiskeys waren bijzonder populair in de hogere klasse van Dublin en werden in hun clubs gedronken. Toen de Ierse whiskey-industrie aan het begin van de 20e eeuw door de wereldoorlogen, de Ierse onafhankelijkheidsoorlog en de drooglegging in de VS uiteenviel, reduceerde Mitchell & Sons hun portfolio tot de Green Spot. In de jaren '60 moest uiteindelijk ook de beroemde Bow Street Distillery sluiten en werd de aanvoer van whiskey onderbroken. Gelukkig hadden Mitchell & Sons genoeg whiskey op voorraad om de Green Spot ongeveer tien jaar in leven te houden. Gelukkig besloot Irish Distillers Limited, die nu uitsluitend in Midleton produceerde, het bedrijf weer van whiskey te voorzien. De controle over de vatrijping van de whiskey-bonder ging hierdoor echter verloren. De jaren '80 lieten zowel de grote Single Pot Still Whiskey Redbreast van de beeldvorming verdwijnen, alsook de Green Spot. Bijna had dit het definitieve einde voor de Single Pot Still Whiskey betekend. Lange tijd was de Green Spot alleen in Dublin verkrijgbaar en werd internationaal een soort heilige graal van de Ierse whiskeys. Oude Green Spot bottelingen zijn vandaag de dag gewilde verzamelobjecten. Pas in 2005 werd ter ere van het 200-jarig jubileum van Mitchell & Son de moderne Green Spot opnieuw geïntroduceerd. Deze werd in 2012 aangevuld met de Yellow Spot van 12 jaar en in 2018 uitgebreid met de Red Spot van 15 jaar.