Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Baker's

Baker's Achtergrond

Baker's is een Straight Bourbon, die telkens uit een enkel vat wordt gebotteld. De Bourbon is vernoemd naar Baker Beam, de achterneef van de legendarische pionier van de Amerikaanse whisky, Jim Beam. Hij wordt in het beroemde thuisland van whisky, Kentucky, volgens de eigen richtlijnen van Baker geproduceerd. Hij kenmerkt zich door een lage distillatiegraad en een hoge bottelsterkte van 53,5% alcohol (107 Proof). Hij wordt algemeen beschouwd als een van de beste small-batch bourbons die verkrijgbaar zijn.

Baker's staat bekend als een sterke, krachtige en smaakintense Bourbon. Rijke en intense aroma's van vanille, eikenkruiden, appels, karamel, kaneel, specerijen en een peperig-warme afdronk verenigen zich tot een robuuste whisky.

Huisstijl

Baker's Bourbon wordt alleen in enkelvoudige vaten gebotteld. Dit betekent dat in elke fles nieuwe smaaknuances ontdekt kunnen worden.

De Baker's 7 Jaar is het enige reguliere product dat verkrijgbaar is. Dit komt omdat zeven jaar na Baker Beam de ideale rijpingsperiode voor de bourbon is. Er is ook de gelimiteerde editie van de Baker's 13 Jaar, die alleen wordt gebotteld wanneer de voorraden het toelaten. Beide worden gebotteld met 53,5% alcohol (107 Proof).

Productie

Der Baker's wordt gedistilleerd in de Jim Beam-distilleerderij in Clermont, Kentucky. Er wordt een speciale gistsoort gebruikt, die alleen nog voor de productie van Baker's Spiritus wordt gebruikt en sinds meer dan 60 jaar in het bezit is van het Beam-bedrijf. Baker's is een Kentucky Straight Bourbon, wat betekent dat het maïsgehalte minimaal 51% maïs bedraagt. De rest bestaat uit gemoute gerst, tarwe en rogge. De whisky rijpt minimaal zeven jaar en verblijft in speciaal aangewezen gebieden van een opslagloods. Baker's wordt alleen als eenmalige vatafvulling aangeboden.

Geschiedenis

Baker's is gecreëerd door Booker Noe, de zesde generatie distillateur bij Jim Beam en neef van Baker Beam. Hij was verantwoordelijk voor de huidige trend van de small-batch bourbons in 1992. Voorheen werden de meeste bourbons in grote hoeveelheden gerijpt en gebotteld. Maar hij identificeerde uitzonderlijke vaten uit de massaproductie en liet ze extra rijpen voordat ze werden gebotteld.

Baker Beam werkte 38 jaar lang in de Clermont-distilleerderij van Jim Beam. Hij begon in 1954 als nachtwaker, voordat hij zich in 1974 opwerkte tot distillateur. Later ging hij in 1992 met pensioen. Dit viel samen met Booker Noes ontwikkeling van de Small Batch Bourbon Collection. Een van hen werd naar Baker vernoemd, ter ere van zijn lange diensttijd en zijn pensioen.

Baker's maakt nog steeds deel uit van de collectie naast de bourbons Booker's, Basil Hayden's en Knob Creek. De verpakking van Baker's is in 2019 vernieuwd, waarbij elk etiket de botteldatum, de exacte leeftijd en het vatnummer toont. Er zijn ook vier verschillende flesdoppen, die gewilde verzamelobjecten zijn geworden.