Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Wild Turkey

Wild Turkey behoort tot de populairste Bourbon Whiskeys van de VS. Proef de Wild Turkey 101 als ideale instap en prijs-kwaliteitwinnaar, of geniet van de kruidige Rye Whiskeys uit het huis Wild Turkey. 

Wild Turkey Achtergrond

De Wild Turkey Distillery ligt nabij Lawrenceburg in Kentucky, de beroemde Amerikaanse staat. Kentucky is wereldwijd een synoniem geworden voor Bourbon Whiskey, want ongeveer 95% van alle Bourbons in de VS wordt daar geproduceerd. Onder het merk Wild Turkey worden Kentucky Straight Bourbon Whiskey en Kentucky Straight Rye Whiskey vervaardigd. Wild Turkey behoort tot de topmerken op het gebied van prijs-kwaliteitverhouding en is wereldwijd zeer populair bij bartenders en mixologists. Vooral de Wild Turkey 101 met 50,5% Vol. (101 Amerikaanse proof) behoort in zijn prijsklasse tot de beste en meest populaire Bourbons ter wereld. Tijdens de San Francisco World Spirits Competition 2016 werd hij bekroond met dubbelgoud.

Huisstijl

Hoe smaakt Wild Turkey? De bourbon van Wild Turkey is volmondig, zoet en zeer kruidig. Hij toont duidelijke tonen van vanille en karamel, deels fruitige noten zoals peer en fijne kruidige tonen. Door de intense rijping bevatten de bourbons van Wild Turkey ook veel houttannines, die zich uiten in tabak- en leeraroma's. In de rye whiskey van Wild Turkey zijn de kruidige aroma's nog prominenter.

Productie

Hoe wordt Wild Turkey geproduceerd? Voor de productie van hun whisky gebruikt Wild Turkey alleen water, gist en graan zonder genetische modificatie. Het maïsproces wordt zeer langzaam en voorzichtig uitgevoerd, zonder hoge druk, een zeldzame benadering in de VS. Zoals de meeste bourbon-distilleerderijen brandt Wild Turkey op Continuous Stills, continue distillatiekolommen, ook wel kolonne-distillatie genoemd. Bij Wild Turkey is de Column Still echter van koper. De graansamenstelling, het Mash Bill voor de Wild Turkey Bourbon Whiskey, bestaat uit 75% maïs, 13% rogge en 12% gemoute gerst. De Rogge Whiskey van Wild Turkey wordt gemaakt met een Mash Bill van 37% maïs, 51% rogge en 12% gerst. Na de distillatie rijpt de whisky in vaten van vers Amerikaans eikenhout. Deze worden tot een Charring Level 4 (de hoogste graad) verbrand. Vanwege de gelijkenis met krokodillenhuid worden deze vaten ook wel "Alligator Char" genoemd. Zo kan de brand diep in het hout doordringen en veel zoetheid en aroma's uit het hout trekken.

Geschiedenis

De Wild Turkey Distilleerderij was ooit bekend als de Ripy Distilleerderij. Ze is vernoemd naar een van de allereerste families die zich in de omgeving van de distilleerderij vestigden. Sinds 1971 staat de distilleerderij bekend als Wild Turkey Distilleerderij. Het jaartal 1855 verwijst niet naar de bouw van de distilleerderij, maar naar de oprichting van de Austin Nichol Company, die vele decennia Scotch Whisky en Ierse Whiskey naar de VS importeerde. De bouw van de huidige distilleerderij vond plaats in 1895. In de jaren veertig was het Thomas McCarty die de Bourbon Whiskey van de distilleerderij de naam gaf van de beroemde Amerikaanse wilde vogel. Naar verluidt ontstond de naam tijdens de jacht, want McCarty nam altijd wat Bourbon mee tijdens de jacht op de wilde kalkoenen. Zo kreeg zijn Bourbon van zijn jachtvrienden de bijnaam wilde kalkoen Whiskey - "Wild Turkey". Tegenwoordig is de naam Wild Turkey nauw verbonden met Jimmy Russel. De Master Distiller is al meer dan 60 jaar werkzaam in de distilleerderij. Niet zonder reden draagt Jimmy Russel titels als "The Buddha of Bourbon" en "The Master Distiller’s Master Distiller". Jimmy Russel is een ware icoon van de Bourbon-industrie en een symbool voor het merk Wild Turkey. Zijn zoon Eddie Russel zet vandaag de lange familietraditie voort in de 4e generatie bij Wild Turkey. In 2010 werd met een grote investering door de huidige eigenaar Campari (Pernod Ricard) een nieuwe distilleerderij gebouwd.