Laphroaig
Laphroaig is misschien wel de meest eigenzinnige Single Malt Whisky ooit. Met zijn heftige rokerige, maritieme, bijna medicinale karakter scheidt hij de gemoederen als geen ander. Rondom de klassieke Islay Whisky is wereldwijd een trouwe fanbase ontstaan. De turfrook van deze whisky maakt hem tot een onmiskenbaar genot voor degenen die houden van rokerige Single Malt. Laat u overtuigen door Laphroaig met de Laphroaig 10 jaar.
Laphroaig Achtergrond

Laphroaig is de westelijkste distilleerderij van het beroemde trio Ardbeg – Lagavulin – Laphroaig, dat de zuidkust van het whisky-eiland Islay tot een mekka maakt voor alle liefhebbers van zwaar getorfde en rokerige whisky's ter wereld. Elders vindt men nergens zo'n hoge concentratie van rook en turf op zo'n klein oppervlak: Slechts drie kilometer scheiden Laphroaig en Ardbeg van elkaar, terwijl Lagavulin ongeveer halverwege ligt. Van Laphroaig is het slechts een wandeling naar het twee kilometer verderop gelegen Port Ellen. Hier ligt de mouterij waar bijna alle Islay-distilleerderijen hun gemoute gerst vandaan halen!
Huisstijl




Hoe smaakt Laphroaig Single Malt? Laphroaig belichaamt de beste eigenschappen van Islay - zware, olieachtige malts met heftige medicinale tonen, van turfrook, jodium, zeewier en zeelucht. Een whisky met veel karakter.
Productie

Hoe wordt Laphroaig Whisky geproduceerd? Laphroaig beschikt vandaag de dag over drie wash stills en vier spirit stills. Zo komt de kustdistilleerderij op een jaarlijkse productie van 3,3 miljoen liter pure alcohol. Het water dat in het productieproces nodig is, is zeer turfachtig. Het komt uit de Kilbride Dam, die ongeveer een kilometer landinwaarts ligt en hier een klein stroompje opstuwt. Ongeveer 15 procent van de turf die in Laphroaig wordt gebruikt, komt uit een nog kleinschaliger eigen mouterij. De turf wordt gewonnen uit het Glenmachrie Peat Moss, dat bij de distilleerderij hoort. Door de verbranding van de lokale turf komt het rokerige aroma in het mout en later in de whisky. Het turfgehalte van het zelfgemoute gerst bedraagt 50 tot 60 ppm. Het grootste deel van het mout wordt echter betrokken van de eerder genoemde Port Ellen mouterij. Het Port Ellen mout heeft met 35 tot 40 ppm nog steeds een hoog fenolgehalte. Dit maakt Laphroaig tot een van de meest karakteristieke Islay-whiskys die er zijn! De twee soorten mout worden doorgaans niet apart verwerkt, maar gemengd om altijd de perfecte mix te bereiken.
Voor de rijping van de whisky worden bij Laphroaig doorgaans first-fill ex-bourbonvaten gebruikt. Deze vaten komen rechtstreeks uit de bourbon-productie in de VS en worden vervolgens gevuld met de heldere, rokerige distillaat van Laphroaig. Ze geven fijne tonen van vanille en lichte vruchten af aan de maritieme whisky. De huidige manager van de distilleerderij, John Campbell, maakt echter ook gebruik van Pedro Ximenez sherryvaten.
De gebouwen van de distilleerderij zijn direct aan de oever gebouwd. De vatenopslag bevindt zich zo dicht bij de zee, dat ze bij hoge zee in de letterlijke zin van het woord "natte voeten" krijgen. Geen wonder dat de witgekalkte gebouwen met de typische ovens onder monumentenzorg staan. Het is moeilijk om de magie van deze plek te ontvluchten. Wie eenmaal vanuit de baai van Laphroaig naar de zee heeft gekeken, zal de zware roker met andere ogen zien.
Onafhankelijk gebottelde Laphroaig Whiskys verschijnen onder de naam "Williamson" - vernoemd naar de voormalige eigenaresse Elizabeth Leitch "Bessie" Williamson.

Laphroaig in de test
De standaardwhisky van de distilleerderij is de Laphroaig 10 Jaar. Hij onderscheidt zich door zijn helder gouden kleur en het gelaagde, complexe bouquet van houtachtige, rokerige en zoute tonen. Samen met de rokerige elementen kenmerken deze aroma's een uitgesproken 'medicinale' karakter, zoals Islay-liefhebbers over de hele wereld weten te waarderen. Op de tong worden deze extreme indrukken gecompenseerd door een fruitige perennoot en een subtiele basiszoetheid. Deze indrukken worden aangevuld met moutachtige tonen en een vleugje vanille.
De pas enkele jaren voor het eerst geïntroduceerde Laphroaig Quarter Cask rijpt in kleinere eiken vaten, de zogenaamde „Quarter Casks“. Dit type vat werd vroeger gebruikt voor het transport van whisky op de rug van ezels of paarden, niet in de laatste plaats voor smokkel. Door de veranderde oppervlakteverhouding komen de houtachtige en complexe rokerig-turfachtige nuances bij deze Laphroaig nog sterker naar voren. Deze karakter wordt aangevuld met tonen van bananen en kokos en is ingebed in een fijne zoetheid. De Quarter Cask behoort tot de hoogst onderscheiden whisky's van Laphroaig en geniet de bijbehorende populariteit.
Een kostbare zeldzaamheid is de Laphroaig 25 jaar. Een kwart eeuw rijpte deze Laphroaig in ex-bourbon- en voormalige sherryvaten. Een duidelijke sherryzoetheid en krachtige rokerige tonen worden verrijkt met nootachtige elementen en een vleugje citrus. Deze worden op hun beurt verfraaid door een subtiele kruidigheid en elegante amandel. In de mond van uitzonderlijke complexiteit, overtuigt hij door zijn rijpe zoetheid en indrukken van rijpe appels. Het geheel wordt omhuld door de altijd aanwezige, maar nooit opdringerige turf, zoals men van Laphroaig mag verwachten.
Geschiedenis
In een schilderachtige baai stichtten de broers Donald en Alex Johnston in 1815 de huidige Laphroaig-distilleerderij op. Daarbij konden ze echter voortbouwen op een al jarenlang door hun familie geëxploiteerde illegale distilleerderij. Tot op de dag van vandaag gaat het in deze natuurlijke baai er vrij rustig aan toe. Het kleine dorp Laphroaig werd oorspronkelijk opgericht als woonplaats voor de arbeiders van de gelijknamige distilleerderij. Daarmee behoort Laphroaig tot de niet geringe aantal whisky-distilleerderijen in Schotland die feitelijk 'op de groene weide' zijn gebouwd. Pas later werd het door een dorp als het ware 'aanvullend' gemaakt. Met ongeveer 60 inwoners behoort Laphroaig tot op de dag van vandaag niet tot de 'metropolen' van Schotland!
Waar de naam „Laphroaig“ werkelijk vandaan komt, is onduidelijk. Hij zou zowel van een Viking oorsprong als uit het Gaelic kunnen stammen. Zeker is alleen dat de plaatsnaam „Laphroaig“ voor het jaar 1800 niet aantoonbaar is. Pas vele jaren na de vestiging van de Johnstons rond 1776 duikt de naam voor het eerst op. Zij hadden dat jaar voor het eerst de baai van de Clan der Campbells gepacht. Zoals het trouwens voor de oprichter van een Schotse whisky-distilleerderij bijna hoort, stierf Donald Johnston toen hij in 1847 in een maischebottich viel!
De distilleerderij bleef bijna 140 jaar in handen van de oprichtersfamilie. De laatste, kinderloze, Johnston liet het in 1954 na aan zijn secretaresse Elizabeth Leitch "Bessie" Williamson! Williamson was al in het midden van de jaren dertig bij de distilleerderij begonnen en werd een hechte vertrouweling. Ze leidde als een van de eerste vrouwen een distilleerderij en stuurde succesvol de koers van de distilleerderij tot aan haar pensionering in 1972. Een grote en tegelijkertijd pragmatische stap was de geleidelijke verkoop van de distilleerderij aan Long John Distillers. Toch: wat een constante door de jaren heen, terwijl bijna alle andere Schotse distilleerderijen meerdere eigenaarswisselingen hebben meegemaakt!
De Johnstons investeerden ook steeds weer in hun distilleerderij en gunden haar al in 1924 twee extra pot stills. Alleen zo konden ze voldoen aan de stijgende vraag. Deze verheugende ontwikkeling zette zich ook voort onder de nieuwe eigenaren sinds 1967, de Long John Distillers. Het aantal pot stills werd verder verhoogd. Long John Distillers werd in 1990 overgenomen door Allied Domecq. Allied Domecq werd op zijn beurt in 2005 overgenomen door de in Schotland al sterk betrokken Franse drankengigant Pernod Ricard. Helaas had de mededingingsautoriteit iets tegen de overname. En zo gaf Pernod Ricard, met tegenzin, Laphroaig nog in hetzelfde jaar door aan het Amerikaanse bedrijf Fortune Brands. De drankentak daarvan staat later bekend als Beam Inc. en is vooral bekend door de bourbon Jim Beam. Beam Inc. fuseerde in 2014 met de Japanse whiskyproducent Suntory tot het huidige bedrijf Beam Suntory, dat daarnaast de Schotse distilleerderijen Ardmore, Glen Garioch, Auchentoshan en de naburige distilleerderij Bowmore beheert.
Een bijzondere eer in de geschiedenis van Laphroaig was de benoeming tot hofleverancier van het Britse koninklijk huis. In 1994 verleende de toenmalige Prins van Wales, Charles, de Islay-brouwerij het koninklijke zegel. Na zijn kroning in 2023 werd dit zegel vernieuwd en draagt nu de titel „Royal Warrant of Appointment to HM The King“. Elke Laphroaig-liefhebber zal deze beroemde klant, die de brouwerij steeds weer bezoekt, herkennen aan het onmiskenbare wapen op het etiket.
Laphroaig kopen bij whic.nl
In onze goed gestructureerde onlineshop whic.nl wacht u een mooie selectie van rokerige Laphroaig Single Malt Whisky tegen eerlijke prijzen. Dankzij precieze filters vindt u met gemak producten die helemaal naar uw smaak zijn. Kies voor de populaire Laphroaig Lore als u een Laphroaig wilt proeven. Minstens even populair zijn de Laphroaig Quarter Cask en de Laphroaig 10 jaar. Ook deze twee lekkernijen koopt u het beste hier in de onlineshop.
Voor welke producten u ook kiest; bij het traditionele merk Laphroaig kunt u vertrouwen op hoge kwaliteit - net zoals bij whic. Koop Laphroaig Whiskys online bij whic. Uw bestellingen worden door ons netjes verpakt. Onmiddellijk zal alles bij u thuis aankomen - betrouwbaar verzonden met DHL. Onze deskundige klantenservice is een reden meer om Laphroaig Whisky in de onlineshop whic.nl te kopen. Bij vragen over uw bestellingen, gebruik gewoon ons contactformulier.
Nu bent u aan de beurt. Vind uw favoriete whisky's van Laphroaig en andere merken en koop ze hier in de onlineshop whic.nl.