Langatun
Langatun is een Zwitserse whisky-distilleerderij die zowel niet-rokerige als rokerige single malt whisky produceert. Proef de zoet-kruidige whisky uit Zwitserland.
Langatun Achtergrond

Langatun is een Zwitserse whisky distilleerderij die zowel rokerige als niet-rokerige single malt whisky produceert. Langatun is Keltisch en betekent Langenthal. Dit is de plaats waar het verhaal van de distilleerderij begon. Dankzij een trouwe schare aanhangers kon de distilleerderij uitgroeien tot de grootste whisky-distilleerderij van Zwitserland. Verschillende factoren maken de whisky van Langatun zo bijzonder. De distilleerderij richt zich op de rijping en verfijning van de whisky's in verschillende wijnvaten. Daarbij hecht men veel waarde aan de beste kwaliteit bij de productie van hun producten.
Huisstijl




Wie proeft Langatun Whisky? Het portfolio van de distilleerderij maakt het moeilijk om de smaak van de whisky samen te vatten. Door de productie van zowel geturfde als ongeturfde whisky is er voor bijna elke whisky-liefhebber een spannende druppel bij. Aroma's die we steeds weer tegenkomen, zijn zachte mouttonen en aangename vruchtigheid. De whisky's zijn meestal zeer complex en kunnen over het algemeen als zacht worden beschreven.
Productie
Hoe wordt Langatun Whisky geproduceerd? Voor de productie van de whisky maakt de distilleerderij gebruik van Europese gerst. Deze wordt met water aan het kiemen gebracht. Het daardoor ontstane mout wordt vervolgens gedroogd. In het geval van de productie van de rokerige Langatun Whisky wordt de gerst bovendien gerookt. De gerst wordt gemalen en met kokend water gemengd. Vervolgens komt de zo ontstane mash in een gisttank. Na toevoeging van gist ontstaat hier een vloeistof met een alcoholpercentage van ongeveer 8-9% Vol. De distillatie van deze vloeistof vindt plaats in koperen distilleerketels. Er wordt tweemaal gedistilleerd. Het resultaat is een kleurloze Newmake, die voor het bottelen in vaten wordt teruggebracht naar 64% Vol. Door de dubbele distillatie ontstaan zachte en milde, evenals licht fruitige aroma's in de Newmake.
Voor de rijping van de whisky wordt het distillaat in eikenhouten vaten gevuld. Hoofdzakelijk worden Bourbon- en sherryvaten gebruikt. Slechts zelden worden nieuwe en ongebruikte eiken vaten ingezet. Voor de afwerking kiest de distilleerderij steeds vaker voor vaten met een voorafgaande invulling van port, wijn of rum. De Langatun Whisky wordt meestal gebotteld met 40 tot 46% Vol.
Geschiedenis
De geschiedenis van de distilleerderij gaat terug tot het jaar 1857. Jakob Baumberg richtte dat jaar een distilleerderij op op de boerderij van zijn vader. Dit deed hij samen met zijn broer. Twee jaar later nam hij de bestaande Mumenthaler-Marti brouwerij over en breidde deze uit tot een succesvol bedrijf. Toen in 1877 de rechten op een eigen ongerepte bron veiliggesteld konden worden, werd er een bijna 2 km lange leiding rechtstreeks naar de brouwerij gelegd. Zo kon het water direct voor de productie worden gebruikt.
Na de dood van Jakob Baumberg nam zijn zoon Hans Baumberger I in 1903 de leiding van de bedrijven over. Enkele jaren later werd in Langenthal een bedrijf opgericht voor de winning van turf. Dit werd gebruikt voor stookdoeleinden in de brouwerij en in de mouterij. De oorlogsjaren troffen de brouwerijen hard, toch konden ze blijven bestaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de destillatie van granen en aardappelen door de Zwitserse regering verboden om de voedselvoorziening van de burgers te waarborgen. Hans Baumberger III verkocht het bedrijf aan de bierfirma Hürlimann. Het bedrijf werd gekocht door Feldschlösschen, dat later door Carlsberg werd overgenomen.
Het duurde meer dan 150 jaar voordat de visie van Jakob Baumberger weer werd opgepakt. In 2005 creëerde Hans Baumberg III de Langatun Single Malt Whisky. Slechts drie jaar later kwam de eerste Single Malt op de markt, die uitsluitend aan voorbestellers werd verkocht. In 2011 had de distilleerderij al haar eerste productlijn op de markt, waaronder “Old Deer“, „Old Bear“ en „Old Bee”. Deze serie is een eerbetoon aan de ongerepte natuur. Sinds 2014 is Christian Lauper de opvolger van Hans Baumberger III. Als ondernemer en medeoprichter van de International Whisky Academy bevordert hij de traditie van het whiskystoken in Zwitserland. Sinds 2017 wordt de whisky van Langatun wereldwijd gedistribueerd. Een jaar later nam Dr. Dolf Stockhausen het bedrijf over met de instemming van Hans Baumberger III. Naast de distilleerderij beschikt Langatun sinds 2021 over een bezoekerscentrum, waar evenementen van allerlei aard kunnen worden gehouden.