Islay Whisky
Het Schotse eiland Islay is een eldorado voor fans van getorfd en rokerig single malt whisky. Naast de torfrauchige aroma's kenmerken Islay-whiskys zich meestal door maritieme tonen. Tot de bekendste distilleerderijen van het eiland behoren Ardbeg, Laphroaig en Lagavulin. Wilt u een goede Islay-whisky buiten de gebaande paden proberen, dan raden wij de bottelingen van Port Askaig aan. Probeer ook de whic Islay Single Malt, onze rokerige prijs-kwaliteit topper.
Producten filteren
Islay Whisky Achtergrond

Islay is met een oppervlakte van bijna 620 km² het op één na grootste eiland van de Binnen-Hebriden. Het eiland ligt voor de westkust van Schotland. Er wonen ongeveer 3.400 mensen, die voor het grootste deel 'aan de fles hangen'! Hiermee wordt niet bedoeld dat ze allemaal een grote dorst hebben (wat overigens geen zeldzaamheid is), maar dat de meeste bewoners van Islay voor hun broodwinning afhankelijk zijn van de whisky-industrie van Islay. Ze werken ofwel in een van de negen actieve distilleerderijen, of leveren als boeren gerst, steken turf of zijn werkzaam in de horeca en toerisme, die hun bestaan te danken hebben aan de beroemde whisky van Islay.
Islay beschikt over een relatief mild klimaat, dat te danken is aan de Golfstroom. Daarom gedijt op de meeste landbouwgronden uitstekende gerst, terwijl de rest van het eiland bedekt is met uitgestrekte veengebieden. Dit geeft Islay de twee basisvoorwaarden voor een succesvolle whiskyproductie: gerst en turf!
Al eeuwenlang wordt er op Islay whisky gestookt, zij het illegaal in zwartstokerijen. Het is dan ook geen wonder dat de in 1779 geregistreerde distilleerderij Bowmore tot de oudste legale whisky-stokerijen van Schotland behoort. Dat bijna elke Islay-whisky tot op de dag van vandaag zwaar getorfd is, komt doordat kolen voor het mouten van de gerst geïmporteerd moesten worden en dus behoorlijk duur waren. Om deze reden werd er vanaf het prille begin gebruikgemaakt van de praktisch gratis brandstof voor de eigen deur, de turf!
Zo ontstond whisky met een geheel eigen karakter, gekenmerkt door turf, rook en zeelucht, en verfijnd door zoete en bloemige elementen van heide, die samen een unieke combinatie vormen die men in deze intensiteit nergens anders vindt. Deze bijzondere stijl is ook verantwoordelijk voor het feit dat Islay, ondanks zijn geografische ligging bij de Schotse eilanden, als een eigen whiskyregio wordt beschouwd, die de laatste jaren in betekenis en populariteit gestaag is toegenomen. Tegenwoordig staat Islay bekend als 'Whisky-eiland' en is het, naast de Speyside, de beroemdste Schotse whiskyregio.
Distilleerderijen

Alle negen vandaag actieve distilleerderijen bevinden zich meer of minder direct aan de kust, met de klok mee vanaf het noorden, te beginnen met de in 1881 opgerichte distilleerderij Bunnahabhain, de nieuwste en jongste distilleerderij Ardnahoe en de sinds 1846 bestaande distilleerderij Caol Ila aan de oostkust bij Port Askaig. Van oost naar west zijn het beroemde trio aan de zuidkust van Islay Ardbeg, Lagavulin en Laphroaig.
Aan de westkust Bowmore en Bruichladdich, die zich aan de tegenoverliggende oevers van Loch Indaal bevinden, evenals iets verder naar het noorden de in 2005 opgerichte Kilchoman-distilleerderij, die als enige distilleerderij van Islay niet direct aan de kust ligt, maar bijna twee kilometer het binnenland in. Aan de zuidkust was er nog de legendarische Port Ellen-distilleerderij, die echter is afgebroken. Alleen de grote Port Ellen Maltings zijn nog in gebruik. De distilleerderij zou echter, vanwege de constant hoge vraag, in 2020 nieuw leven ingeblazen worden. Daarnaast zou er ook in Port Ellen een nieuwe distilleerderij van Elixir Distillers moeten komen, die al met hun "Port Askaig" bottelingen hebben weten te scoren en dus geen volledige nieuwkomers op Islay zijn. Deze "Mystery Malts" komen tot nu toe van verschillende Islay-distilleerderijen met onbekende herkomst.

Islay Whisky Aanbevelingen
Terwijl de meeste Scotch Whiskys uit de Speyside of de Highlands helemaal niet of slechts licht gerookt zijn, schitteren typische Islaywhiskys met een fenolgehalte van 30 ppm of meer. Extreme edities zoals de Ardbeg Supernova of de Octomore-afvullingen overweldigen zelfs met tot wel 300 ppm fenol en benadrukken zo het typische rokerig-turfachtig-zoute karakter van Islay, dat vaak en zeer terecht als regelrecht 'medicinale' wordt beschreven.
Als verdere bijzonderheid is het vermeldenswaard dat de meeste whisky-distilleerderijen van Islay afzien van koelfiltering en een kleurcorrectie met suikerkleur, om het typische Islay-karakter niet te vervalsen. Dat veel whisky's van dit eiland worden gebotteld op vatsterkte van 50% en meer, lijkt dan ook alleen maar logisch.
Om beginners in de wereld van Islaywhisky niet af te schrikken, is het verstandig om eerst kennis te maken met deze extreme whisky's en in het begin te kiezen voor een relatief milde whisky, zoals bijvoorbeeld een bijna ongepeilde Bunnahabhain 12 jaar of een slechts gematigd getorfde Bowmore 12 jaar, voordat men zich waagt aan de bijzonder extreme varianten van Lagavulin, Laphroaig of zelfs Ardbeg, die niets zijn voor zwakke zenuwen. Kenner en liefhebbers worden echter keer op keer enthousiast van deze whisky's.