Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Canadese Whisky

Canada is niet alleen rijk aan ongetemde wildernis, maar ook aan natuurlijke hulpbronnen zoals granen en kristalhelder bronwater. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Canada een van de grootste whiskyproducenten ter wereld is. Toch vliegt de Canadese whisky onder de radar van veel liefhebbers. De meeste Canadese whisky's zijn mild en toegankelijk, maar ook in het land van het esdoornblad zijn er diverse smaken te ontdekken!

Canadese Whisky Achtergrond

Het adembenemend mooie en wilde Canada, met zijn overvloed aan helder bronwater, eindeloze bossen en graanvelden, heeft een lange whiskygeschiedenis. Veel mensen denken waarschijnlijk bij whisky van het Amerikaanse continent eerst aan bourbon. Het beste geserveerd op een stoffige bar in een Wild-West saloon. Toch drinken veel Amerikanen ook vandaag de dag liever Canadese whisky, in plaats van de lokale bourbon whiskeys. In meer dan 160 landen wordt Canadese whisky verkocht en toch is het tot op heden een over het hoofd geziene whisky-categorie. Canada baseert zijn whisky-terminologie op de Schotse spelling zonder "e" voor de "y". Bij whiskey uit de VS daarentegen vinden we voornamelijk de spelling "whiskey" op de flessen. De whisky uit Canada is zoals zijn bewoners: vriendelijk en vaak onderschat. 

Stijl

Whisky uit het sympathieke land met het esdoornblad op de vlag heeft de reputatie bijzonder zacht en mild te zijn. Dit maakt het juist aantrekkelijk voor whisky-nieuwkomers, barmannen en mixologen. In veel Canadese whisky's komen zoete aroma's van honing, karamel en esdoornsiroop naar voren. Het gebruik van rogge in de meeste Canadese whisky's zorgt voor fijne specerijaroma's die doen denken aan kruidnagel en kaneel.

Productie

Regels voor Canadese Whisky: Canadese Whisky moet volgens de Canadese wet in Canada worden gemengd, gedistilleerd en minimaal drie jaar worden gerijpt. Het heeft daarmee dezelfde minimale rijpingsperiode als Schotse en Ierse Whisky/Whiskey, maar verschilt op veel manieren van de whisky-stijlen uit deze landen. Zoals in de meeste whisky producerende landen, moet ook Canadese Whisky met minimaal 40 % vol. worden gebotteld. Wat betreft de mogelijkheid om kleine hoeveelheden kunstmatige aroma's toe te voegen, verschilt Canadese Whisky echter duidelijk van de Europese standaard. Whiskys in Canada mogen theoretisch aroma's of kleine hoeveelheden sherry of fruitwijnen toegevoegd krijgen. Ze worden dan meestal aangeduid als "Whisky flavoured beverage", oftewel "drank met whisky-aroma". In Europa is deze praktijk voor de whiskyterm niet toegestaan. En zo mag bij ons alleen Canadese Whisky worden verkocht die voldoet aan de Europese regels voor whisky, of die dienovereenkomstig is gemarkeerd. Whisky mag in Europa alleen zijn gemaakt van granen, gist en water. 

Hoe wordt Canadese whisky geproduceerd?

Voor de productie van Canadese whisky worden verschillende graansoorten gebruikt, zoals: rogge, maïs, gerst en tarwe. De dominante graansoorten voor de Canadese whiskyproductie zijn echter maïs en tarwe. Waarom noemen de Canadezen al hun whisky's dan "Rye Whiskys"? In tegenstelling tot de "Straight Whiskeys" in de VS, wordt de term Rye Whisky in Canada voor bijna elke Canadese whisky gebruikt. In de VS moet een Straight Rye voor minstens 51% uit rogge bestaan. In Canada daarentegen wordt elke whisky die een bepaalde hoeveelheid rogge in de mashbill (de graansamenstelling) bevat, als Rye Whisky aangeduid. In tegenstelling tot de Single Malt Scotch bijvoorbeeld, wordt het gebruikte graan in Canada meestal niet gemout. Slechts zeer weinig distilleerderijen in Canada gebruiken gemout graan, dat het gist- en fermentatieproces van het distillaat ondersteunt. In plaats daarvan worden natuurlijke enzymen toegevoegd die zorgen voor de omzetting van zetmeel in suiker.

Het vergiste "bier" wordt meestal in een "beer still" gedistilleerd, een continue distillatie, vergelijkbaar met de meeste Bourbon Whiskeys in de VS of Grain Whiskys in Schotland. Traditionele Pot Stills, zoals ze voor de Schotse Single Malt worden gebruikt, zijn zeer zeldzaam. Door de hoogprocentige distillatie worden veel fuseloliën, maar ook deels aroma-dragende stoffen (zogenaamde congeners) uit het distillaat verwijderd. Dit geeft het een bijzonder lichte karakter. Het is gebruikelijk in Canada om in een distilleerderij meerdere soorten whisky te produceren. De intensievere "Flavouring Whisky" wordt met meer congeners en aroma's gedistilleerd. Ze lijken op Amerikaanse Rye of Bourbon. Om ze extra gewicht en aroma's te geven, worden ze vaak in gebruikte vaten gerijpt. Ze zijn zwaar en complex en worden met de focus op aromatische diepte gedistilleerd. De "Base-Whisky" is de tweede richting van de productie. Deze lichte, meestal uit maïs gedistilleerde whisky's, moeten de latere whisky mondgevoel en lichtheid geven. Ze worden vaak hoogprocentiger gedistilleerd en hebben een lager percentage fuseloliën en aroma's. In tegenstelling tot het hardnekkige gerucht wordt er nooit neutrale graanbrand aan Canadese whisky toegevoegd. 

De Master Blender van de distilleerderijen combineren nu hun whisky-soorten en laten deze vaak samen verder rijpen. Bij de vatrijping van de whisky is de Canadese whisky flexibel. In tegenstelling tot de gangbare methode in de VS, waar voornamelijk verse eiken vaten worden gebruikt, worden in Canada graag voormalige bourbonvaten voor de rijping ingezet. De whisky kan zo langer rijpen en zachter worden. Maar ook wijn-, sherry-, brandy- en rumvaten worden af en toe gebruikt, echter niet in dezelfde mate als bij Schotse single malt. In tegenstelling tot Blended Scotch Whiskys komen veel Canadese whiskys uit slechts één distilleerderij, hoewel ze zijn gemaakt van verschillende whisky-types. Men zou ze dus als "Single Distillery Whiskys" kunnen beschouwen, toch wordt er doorgaans gesproken van Blended Whiskys. Niet in de laatste plaats daarom valt ongeveer 99 % van alle Canadese whiskys onder de categorie "Blended". 

Canadese Whisky in de test

Deze Canadese whisky's moet u geprobeerd hebben!

De mildzoete Crown Royal is een typische vertegenwoordiger van zijn land en de best verkochte whisky van Canada. Tegenwoordig wordt hij geproduceerd in de Gimli Distillery aan het Lake Winnipeg. Hij werd in 1939 geïntroduceerd ter gelegenheid van het bezoek van de Britse koning King George VI. en zijn echtgenote aan Canada. Zoals beschreven in het productieproces, worden zowel de smaak whisky als de basis whisky in de Gimli Distillery gemaakt. Bij het genieten van de Crown Royal zult u denken aan ahornsiroop en onvermijdelijk worden meegenomen naar de wilde bossen van Canada. De Crown Royal streelt de neus met zijn zachte bouquet van aroma's van vanille, citrus en een herinnering aan versgebakken brood. Op de tong komen subtiele hints van bijenhoning, eikenhout en vanille naar voren, die in de afdronk worden aangevuld door een mooi geïntegreerde roggennoot. Een ideale zomerwhisky, of u hem nu puur drinkt of als longdrink.

De Canadian Club heeft de geschiedenis van de Canadese whisky vormgegeven. De succesvolle "Club Whisky" van Hiram Walker zou oorspronkelijk door de toevoeging "Canadees" in zijn succes worden afgeremd. Het door de concurrerende tijdgenoten gehoopte effect bleef echter uit. Integendeel, Hiram Walker maakte met de kwaliteit van zijn whisky in de 19e eeuw niet alleen zijn eigen merk groot, maar verbeterde ook de reputatie van de gehele Canadese whisky. Canadian Club is een zeer milde whisky die 12 jaar in eiken vaten rijpt. De verschillende whisky's voor de Canadian Club worden al voor de rijpingsperiode samengevoegd, zodat ze over een lange periode samen kunnen groeien en gezamenlijk rijpen. Een bijzonder zachte whisky met zoete vanille, roggennoten en enkele specerij- en eikenaroma's. Een aangename drinkwhisky zoals de Canadezen die graag hebben!

Single Malt-liefhebbers mogen Glen Breton niet missen. Deze Canadese Single Malt wordt passend geproduceerd in Nova Scotia en is een absolute uitzondering. Want verder is Single Malt in Canada vrijwel niet aanwezig. In de Glenora Distillery wordt de Glen Breton, naar Schots voorbeeld, op klassieke pot stills gestookt. Met zijn duidelijke karameltonen, heide-aroma's en specerijen is hij een geweldige Canadese Single Malt met een Schotse ziel. 

Een absolute must als het gaat om Canadese whisky is de Lot 40. Deze ongebruikelijke Canadese whisky is gedistilleerd op een pot still en brengt een overvloed aan specerijaroma's met zich mee. De Lot 40 bewijst daarmee dat Canada ook volle, kruidige whisky's kan produceren. De Lot 40 is een van de weinige "pure rye whisky's" van het land en is voor 100 % gemaakt van rogge. 10 % is gemoute rogge en de overige 90 % is ongemoute rogge. Deze volle rogge whisky barst van de kruidnagel, kaneel en zuurdesemaroma's. 

Geschiedenis

De geschiedenis van de Canadese whisky is een verhaal van pioniersgeest en vindingrijkheid. Al aan het einde van de 18e eeuw vinden we de eerste vermeldingen van whisky in Canada. In deze tijd ontstonden in Québec en Ontario de eerste officiële whisky-distilleerderijen. Er werd ongetwijfeld al eerder op kleine schaal gedistilleerd, hoewel rum de drank bij uitstek was. Het waren voornamelijk de commerciële graanmolens die begonnen hun overschot tot alcohol te distilleren. Aan het begin van de geschiedenis van de Canadese whisky werd voornamelijk tarwe gebruikt. Pas Duitse en Nederlandse kolonisten brachten de resistente rogge uit hun thuisland mee, die zo zijn weg vond in de Canadese whiskyproductie. Maar hier stopt de lijst van gebruikte graansoorten nog niet. De ook vandaag de dag belangrijkste graansoort was al lang voor de komst van de Europese kolonisten in Amerika door de inheemse bevolking gecultiveerd: maïs.

In 1801 waren er in het bovenste deel van Canada al 51 gelicentieerde distilleerderijen op slechts 15.000 kolonisten! De eerste bekende whiskyproductie werd in hetzelfde jaar geïnitieerd door John Molson met de aankoop van een eigen pot still. De whisky van de Molson Distillery was de eerste Canadese whisky die de export bereikte.

Met William Gooderham, Henry Corby, Joseph E. Seagram en Hiram Walker begon de opkomst van de Canadese whisky. Hiram Walker, die al een distilleerderij in de VS in Detroit bezat, verplaatste zijn whiskyproductie naar de andere kant van de rivier naar Windsor, Ontario. Hier ontstond rond de succesvolle distilleerderij een kleine gemeenschap genaamd "Walkerville". Walkers whisky was bijzonder populair in de Amerikaanse "Gentlemen's Clubs" van de late 19e eeuw en werd daarom als "Club Whisky" verkocht. Paradoxaal genoeg eisten de Amerikaanse concurrenten dat Walker zijn whisky als "Canadees" moest labelen, vermoedelijk in de hoop dat dit de merk zou schaden. Het tegendeel gebeurde; Walker voegde in 1890 trots het woord "Canadian" toe aan het merk en creëerde zo het nog steeds wereldberoemde merk "Canadian Club". Canada was het eerste land ter wereld dat in 1890 een minimum rijpingsperiode van twee jaar voor whisky invoerde. In een tijd waarin whisky soms nog weinig of helemaal niet gerijpt in aardewerken kruiken en vaten werd verkocht, is dit opmerkelijk. Kort daarna werd de minimum rijpingsperiode verhoogd naar drie jaar. 

De Amerikaanse Burgeroorlog bracht een duidelijke opleving in de Canadese whisky-markt. De kwalitatief hoogwaardige en al in eiken vaten gerijpte Canadese whisky's konden in grote hoeveelheden naar de VS worden geëxporteerd. Deze opwaartse trend werd echter, zoals in zoveel landen, al snel afgeremd. De opkomende abstinentiebeweging in Canada aan het begin van de 20e eeuw deed ook de Canadese whisky-industrie sterk lijden. Wie niet op andere markten of alternatieve producten kon overschakelen, moest al snel sluiten. Als gevolg hiervan werd het Canadese whisky-landschap sterk uitgedund. Een tweede zware klap volgde met de Prohibitie in de VS. Tussen 1919 en 1933 werd de productie en consumptie van alcoholische dranken in de VS strafbaar gesteld. De grootste exportmarkt voor Canadese whisky stortte in. Desondanks slaagde het enkele Canadese distilleerderijen om hun in Canada legaal gestookte whisky op sluipwegen in groter formaat naar de VS te smokkelen. Daar werd het onder de toonbank verkocht. Ook Al Capone maakte gebruik van de illegale handel in alcohol voor zijn criminele activiteiten. De distilleerderij van Hiram Walker in Windsor was door zijn ligging ideaal gepositioneerd. Direct tegenover Detroit gelegen, kon zij haar Canadian Whisky via de waterweg naar de VS brengen.

Een andere belangrijke speler in de Canadese whiskygeschiedenis was Henry Corby. De in 1837 opgerichte Corby Distillery werd gemoderniseerd door Henry Corby Junior en in 1905 verkocht aan Mortimer Davis, die in 1918 ook de Wiser Distillery overnam. Davis' verkoopmanager Harry Hatch bouwde een solide distributienetwerk in de VS op, dat de drooglegging overleefde. Na een conflict gingen hun wegen echter uiteen. Hatch kocht Gooderham and Worts, ooit de grootste distilleerderij van Canada, waarvan vandaag de dag alleen nog het "Distillery District" in Toronto over is, een bezienswaardige hoek met cafés en restaurants. Hatch was zo succesvol dat hij in 1926 de Walker Distillery met het populaire Canadian Club merk kon overnemen. 

Ook met Joseph E. Seagram begon in 1883 een verhaal dat de gedistilleerde drankenindustrie tot op de dag van vandaag blijvend beïnvloedt. Van de twee molens die hij leidde, maakte de jonge Canadees met Engelse roots een officiële distilleerderij. Nog in hetzelfde jaar bracht hij de "Seagrams 83" uit, de eerste blended whisky van het land. Het grote succes, vooral in de VS, leidde tot een snelle groei van het bedrijf. Zijn zonen verkochten het bedrijf na Josephs dood in 1919 aan Samuel Bronfman, die het samenvoegde onder de naam Distillers Corporation - Seagram Limited en in 1928 een partnerschap aangging met de grootste Schotse whiskyfirma DCL (Distillers Company Ltd.). Tijdens de drooglegging in de VS produceerde en rijpte Bronfman ijverig Canadese whisky. Hij voorspelde het spoedige einde ervan en speculeerde op een pole-position op de Amerikaanse markt. Zijn plan slaagde en zo kon hij na het einde van de Amerikaanse drooglegging in 1933 snel uitbreiden. De koningsgezinde nieuwe eigenaar creëerde in 1939 de Crown Royal ter gelegenheid van het bezoek van koning George VI en koningin Elizabeth in hun Commonwealth-staat Canada. Het Canadese bedrijf was tot 2001 de grootste gedistilleerde drankenconcern ter wereld en is vandaag de dag geschiedenis.   

Helaas zijn van de goed 40 verschillende Canadese whisky-merken buiten de landsgrenzen hooguit de Canadian Club en de Crown Royal bekend. En van de meer dan 200 distilleerderijen die er rond 1840 waren, zijn er nog maar zo'n tien overgebleven. De Canadese whisky-industrie heeft zich nooit echt kunnen herstellen van de zware tijd van de Prohibitie. Desondanks behoort dit enorme land nog steeds tot de vier grote whisky-regio's van de wereld. De Canadese whisky speelt ook vandaag de dag op de internationale markten een vrij ondergeschikte rol en dient daarom voor veel liefhebbers als een geheimtip.