Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Single Malt Whisky

De koning onder de gedistilleerde dranken. Single Malt Whiskys komen uit één enkele distilleerderij en bestaan voor 100% uit gerstemout.

Single Malt Whisky

Single Malt Whisky wordt beschouwd als de koningsdiscipline onder de whiskys. Single Malt is de oudste whiskysorte en wordt nog steeds vaak volgens eeuwenoude tradities en methoden geproduceerd. Schotland wordt beschouwd als de onbetwiste thuisbasis van de Single Malt. De Single Malt Scotch Whisky heeft met meer dan 100 verschillende distilleerderijen de grootste nationale diversiteit te bieden. Echter, tegenwoordig wordt overal ter wereld Single Malt geproduceerd.

Single Malt Whisky onderscheidt zich door een aantal eigenschappen van andere whiskysorten. Bijvoorbeeld door het distillatieproces en het gebruikte graan. Wanneer we het over Single Malt hebben, verwijzen we naar whisky van gemoute gerst. Het "Single" betekent dat de whisky uit een enkele distilleerderij komt. Aangezien er tegenwoordig Single Malt uit de meest uiteenlopende landen ter wereld bestaat, is Single Malt niet altijd gelijk aan Single Malt. Elk land heeft immers met eigen wetgeving en regels ook eigen vereisten.

De meeste landen houden echter rekening met de productiemethode van de Schotse Single Malts. Deze moet volgens de "Scotch Whisky Regulations" gemaakt zijn van 100% gemoute gerst, gedistilleerd in pot stills, minimaal drie jaar gerijpt in een eiken vat en afkomstig zijn uit een enkele distilleerderij. De ongelooflijk grote soortenrijkdom van de Single Malt fascineert whisky-liefhebbers wereldwijd.

Stijl

De aroma's die we uit Single Malt Whisky kunnen halen, zijn enorm divers en worden door nauwelijks een andere sterke drank bereikt. Bij het ruiken van het bouquet, de smaak en de nasmaak van een Single Malt vindt u vaak verschillende aroma's. Afhankelijk van het mout, de distillatie en de rijping in vaten kunnen Single Malts heel verschillende karaktereigenschappen hebben. Hun aroma's variëren van moutig-zoet, fruitig, bessenachtig of bloemig tot aan kruidige, maritieme en sterk rokerige aroma-profielen. Een Tasting-Wheel kan u helpen bij het identificeren van specifieke aroma's en proefnotities. Ook het vastleggen van uw eigen indrukken in een Tasting Book is nuttig voor het trainen van de zintuigen. Een leuk neveneffect: u hoeft uw indrukken niet te onthouden en kunt later ontspannen nalezen hoe u een Single Malt heeft ervaren. 

Hoe drink ik Single Malt het beste?

U zou uw Single Malt altijd moeten genieten zoals u dat zelf het beste vindt. Als u een Single Malt Whisky zoveel mogelijk aroma's wilt ontlokken, raden we een Nosingglas aan. Bij de meeste professionele whiskyproeverijen wordt met deze glasvorm gewerkt. De tulpvorm van een Nosingglas houdt de opstijgende aroma's van de whisky in het glas. Zo kunt u deze beter met uw neus waarnemen. 

Zorg voor een glas of een karaf stilstaand water. Vooral Single Malts van 46% vol. of hoger profiteren vaak van een paar druppels water. Vooral Cask Strength Whiskys, dat zijn Whiskys in vatsterkte, verdragen vaak water en onthullen meestal nieuwe aroma's. 10 - 15 minuten in het glas kunnen de whisky verder openen. Bij kamertemperatuur komen Single Malts doorgaans het beste tot hun recht. Vermijd daarom ijs als u de aroma's in detail wilt waarnemen. Veel plezier met genieten! 

Meer goede tips voor de juiste Whisky Tasting vindt u in dit artikel. 

Rokerige Single Malts - Turf & Whisky 

Bijzonder de Schotten zijn berucht om hun rokerige Whisky. Distilleerderijen zoals Talisker, Laphroaig en Ardbeg hebben de Single Malt Scotch wereldwijd de reputatie van rokerige aroma's bezorgd. Waarom is een whisky rokerig of niet rokerig? De basis voor het rokerige aroma in de Single Malt wordt al gelegd tijdens het drogen van het gerstemout, het darren. Hier wordt ofwel met turf gedroogd, om de latere whisky een turfachtig, rokerig aroma te geven, of met hete lucht, om een niet rokerige whisky te creëren. Het Engelse woord voor turf is peat, geturfde Whiskys worden daarom als peated whiskies aangeduid. 

In Groot-Brittannië was turf een van de belangrijkste verwarmingsmiddelen. Daarom werd de gerst vroeger ook boven turfvuren gedroogd of gedarrd. Oorspronkelijk uit nood geboren, heeft turf ook vandaag de dag nog een beslissende invloed op de smaak van een whisky. Het intense rokerige aroma verdeelt de meningen, sommigen houden ervan, anderen kunnen het niet uitstaan. Turf bestaat, afhankelijk van de geografische oorsprong, uit een mengsel van afgestorven boomwortels, rietgrassen, heideplanten en mossen. In de Speyside bevat turf bijvoorbeeld veel heideplanten. Op Islay komen daarentegen vooral algen in de turf voor, wat onder andere de typisch ziltige maritieme smaak veroorzaakt. Turfachtige Single Malts kunnen daarom zo verschillend smaken als de samenstelling van de turf zelf.

Islay Whiskys worden beschouwd als de rokerigste Single Malts ter wereld en wie van rokerige Whiskys houdt, is hier aan het juiste adres. Vooral het trio van de zuidkust van Islay LagavulinArdbeg en Laphroaig heeft de zwaar geturfde Islay Whisky zijn wereldwijde reputatie te danken.

Onze Islay-tip: Probeer de uitstekende Islay Single Malts van Port Askaig. De eersteklas Mystery Malt wordt in een geheime distilleerderij op Islay geproduceerd en met de hand geselecteerd en gebotteld door experts. Een waar genot voor peatheads!

De geur van aarde, zoet mout, kampvuur en koude as is hier allemaal aanwezig. Sommigen schrikken terug voor turfachtige/peated Single Malts, omdat ze vooral denken aan die met dit specifieke Islay-karakter. Echter, er zijn ook rokerige Single Malts van het vasteland, zoals de subtiel getorfde Single Malts van Benromach en Ardmore of de sterk rokerige Ballechin van de Edradour distilleerderij, die meer doet denken aan een warm houtvuur en kerstgebak dan aan de zee. Ballechin heeft door de locatie van de turf geen maritieme aroma's. 

Niet-rokerige Single Malts

In tegenstelling tot de beroemde, eerder genoemde rokerige whisky's zijn er Single Malts die ook zonder turfachtige aroma's over uitgesproken expressiviteit beschikken. Beroemde, niet-turfachtige/unpeated Single Malts zijn Malts van de distilleerderijen AuchentoshanDalwhinnieAberlour of Glenfiddich. Ook de distilleerderij Glengoyne dichtbij de Lowland-Highland grens adverteert zelfs dat er geen turf wordt gebruikt voor de productie van hun Single Malt. Wie zich dus van de turfrook wil distantiëren, is hier aan het juiste adres!

Onze tip: Wij raden u de Single Malts van de GlenAllachie Distillery aan. Hier vindt u een rijke selectie van niet-rokerige, zeer fruitige whisky's. De focus van de distilleerderij ligt op sherryvaten, die donkere vruchten in de whisky brengen. Door het gebruik van verschillende, deels exotische vatsoorten komen er ook geweldige andere aroma's in de whisky's. Dit moet u absoluut proberen!

Het karakter van de distilleerderij 

Ook tijdens de vergisting in het productieproces worden aroma's gecreëerd die variëren van bloemig, over fruitig tot zeer kruidig. De distillatie in de voor elke distilleerderij uniek gevormde pot stills drukt zijn eigen stempel op de rauwe brand. Hier heeft het kopercontact invloed op de textuur en de smaak van de glasklare brand. In sommige distilleerderijen ontstaat hier bijvoorbeeld door een bijzonder intensief kopercontact een zeer lichte brand, zoals bij Glenmorangie in de Highlands, de distilleerderij met de hoogste distilleerketels van Schotland. Andere distilleerderijen die u zou kunnen interesseren als u op zoek bent naar zachte, milde single malts, zijn Cardhu en Balvenie. Ook hier ontstaat veel contact met koper en daardoor een zeer milde brand.

Andere distilleerderijen zoals Mortlach in de Speyside en Edradour in de Highlands zijn meer op zoek naar zware, krachtige aroma's in de brand, waardoor hier wormtub condensers worden gebruikt, een traditioneel koelsysteem dat de brand een umami-karakter en vleesachtig-kruidige aroma's kan geven.

Alles over het vat: Van vattypen tot enkel vat 

Een groot deel van de aroma-ontwikkeling bij single malt komt van de vatrijping. Afhankelijk van het dominante vattype komen de meest uiteenlopende aroma's in de rijpende whisky. Verse eiken vaten van Amerikaanse witte eik, zogenaamde Virgin Oak vaten, geven intense vanille en houtaroma's aan de whisky, net als ex-bourbon vaten, die van hetzelfde hout zijn gemaakt, maar eerder Amerikaanse bourbon whiskey bevatten.

Ex-bourbonvaten geven de single malt vaak een grotere mildheid dan andere vattypen, omdat ze meestal van binnen zijn uitgebrand en de koollaag de scherpte van de brand onttrekt. Door de jarenlange rijping geven ex-bourbonvaten vanillearoma's en tonen van citrusvruchten. Veelvoorkomende fruitaroma's zijn die van sinaasappels, nectarines en appels. Een schoolvoorbeeld van een single malt uit ex-bourbonvaten is de 10 jaar oude single malt van Glencadam

Wie houdt van de smaak van donkere of gedroogde vruchten, moet zeker whisky uit sherryvaten proberen. Sherry is een Spaanse versterkte wijn, waarvan de vaten zich ideaal lenen voor de rijping van whisky. Dankzij de voorafgaande opslag met sherry komen er doorgaans aroma's van rozijnen, dattels, rode vruchten en bessen in de whisky voor. Geweldige distilleerderijen om whisky uit sherryvaten te leren kennen zijn onder andere GlenAllachieEdradour en Glendronach. Vanwege de tannines in Europese eik, waaruit veel sherryvaten zijn vervaardigd, kunnen deze ook aroma's van koffie, chocolade, tabak en zelfs leer aan de whisky afgeven.

Hetzelfde geldt voor Whisky uit portvaten of Whisky uit wijnvaten en Single Malt die in deze vatsoorten verder rijpt. Ook hier worden doorgaans bescheidenwijnachtige en donkerfruitige aroma's en een zekere lading tannines afgegeven. Deze vatsoorten worden meestal gebruikt voor verdere rijping. Een volledige rijping in wijnvaten is zeer zeldzaam; de experimentele specialisten van de Highland distilleerderij Edradour bieden hier regelmatig bijzondere eenmalige vaten aan in hun "Straight From The Cask" serie. 

Het grootste deel van de Single Malts op de markt bestaat uit een blend van vele vaten en vaak ook uit meerdere vattypen. Een populaire combinatie zijn bijvoorbeeld ex-bourbonvaten en ex-sherryvaten, omdat deze elk hun beste eigenschappen aan de Single Malt afgeven. Andere Whiskys rijpen niet naast elkaar en worden vervolgens gemengd, maar worden achtereenvolgens gerijpt. Dit betekent dat een whisky uit het bourbonvat bijvoorbeeld nogmaals in een sherryvat wordt overgeheveld en voor een verdere rijpingsperiode wordt opgeslagen. Dit wordt "Finishing" genoemd, in het Nederlands na-ripening. Als u geïnteresseerd bent in innovatieve na-ripingen dan bent u bij GlenAllachie aan het juiste adres!

In principe kan elk eiken vat voor een finish worden gebruikt. Zo worden ook exotischere voorbevoorradingen ingezet, zoals vaten die eerder rum, marsala, madeira, calvados, rye whiskey of verschillende wijnen zoals moscatel, bordeaux, burgundy of sauternes hebben bevat.

Er zijn natuurlijk ook Single Malts die uit slechts één enkel vat komen. Deze Whiskys worden aangeduid als Single Cask Whiskys in het Nederlands eenmalige vatafvullingen genoemd. Vooral onafhankelijke afvullers zoals Gordon & MacPhail en Signatory kopen van distilleerderijen enkele vaten (Brits Engels cask, Amerikaans Engels barrel) en vullen deze in strikt beperkte oplage af. Wie het bijzonder exclusief wil, moet de Cooper’s Choice serie zeker niet missen. Deze oplages overschrijden zelden het aantal van 600 flessen en zijn vooral aantrekkelijk voor verzamelaars. Naast het individuele karakter van de eenmalige vatafvullingen/Single Casks hebben deze nog een ander voordeel: onafhankelijke afvullers vermijden bijna altijd kunstmatige kleurstoffen en de koudefiltratie van whisky. Hierdoor ontvangt u bij onafhankelijke Single Cask Whiskys een bijzonder natuurlijk product.  

In de regel wordt er bij de afvulling van whisky water toegevoegd om een aangename drinksterkte van 40-46% alcoholvolume te bereiken. Single Malt wordt meestal 2 keer gedistilleerd en de New Make komt zo meestal op ongeveer 63,5% vol. bij de afvulling in de vaten. Een Single Malt die direct zonder toevoeging van water op de markt komt, krijgt de bijnaam Cask Strength, oftewel Fassstärke. De Fassstärke van een Single Malt kan daarbij variëren afhankelijk van de rijping en leeftijd. Vaak hebben Single Malts met Fassstärke een alcoholpercentage van 55 - 60% vol. 

Klimatische invloeden op de Single Malt en zijn smaak 

De uitwisseling tussen hout en vatinhoud is ook afhankelijk van het klimaat. Tijdens de rijpingsperiode interageert het hout met de spirit en neemt zo kleur en aroma op. In het koele klimaat van Schotland en Ierland daalt het alcoholpercentage in het vat door de verdamping van alcohol. Dit verdampte deel van de whisky staat bekend als het beroemde aandeel van de engelen, de zogenaamde Angels’ Share.

In het benauwde, hete klimaat van Taiwan is dit heel anders. Door de grote temperatuurverschillen rijpt de whisky hier sneller. De whisky van de Taiwanese Kavalan distilleerderij bijvoorbeeld ontwikkelt vergelijkbare smaaknuances als veel oudere Single Malts uit een van de Schotse distilleerderijen. Hetzelfde geldt voor de gerenommeerde Amrut distilleerderij uit India, die wereldwijd opzien heeft gebaard met hun blinde proeverijen. Meerdere keren werden hun Single Malts voor Schotse whisky's gehouden en inmiddels zijn ze meerdere keren onderscheiden. In de Whisky Bible 2016 bijvoorbeeld werd de Amrut Fusion beloond met 97 van de 100 mogelijke punten.

Bijzonder van kustdistilleerderijen wordt vaak de locatie als argument voor maritieme aroma's in whisky aangevoerd. Experts zijn het erover oneens of de rijping van whisky aan de kust daadwerkelijk verantwoordelijk is voor zoute en maritieme aroma's in whisky. Dat echter distilleerderijen zoals TaliskerBunnahabhain en Old Pulteney een zekere maritieme flair hebben, is moeilijk te ontkennen. Uiteindelijk telt de beleving. En zo geven we ons graag over aan het idee dat de door stormen geteisterde kustopslagplaatsen een deel van de zee-aroma's in zich opnemen. 

Net zoals het macroklimaat kan ook de positionering in het opslaghuis zelf invloed hebben op het rijpingsproces, want warmte stijgt nu eenmaal. Een van de vele redenen waarom individuele vaten zich in hun karakter duidelijk van elkaar kunnen onderscheiden, zelfs als soort en leeftijd gelijk zijn. Daarom zijn eenmalige vatafvullingen zo spannend voor whiskyliefhebbers. 

Zoals u ziet, kan Single Malt Whisky zich verheugen op een schier eindeloze smaakvariëteit, zodat er voor de meest uiteenlopende voorkeuren iets bij is. Zoals men in Schotland zo mooi zegt: "De weg naar whisky-expert is een lange, maar zeer mooie weg!"

Productie

Single Malt Whisky wordt voor 100% uit gerstemout geproduceerd. Wat hem zo uniek maakt, is zijn herkomst uit een enkele distilleerderij. Hij verschilt daarmee van Blended Whisky, een mengsel van verschillende distilleerderijen. Hiermee kunnen we ook een andere misvatting rechtzetten: Single Malt Whisky hoeft niet uit slechts één enkel vat of distillatieproces te komen. Hij kan uit meerdere verschillende vaten van een enkele distilleerderij komen. Voorwaarde blijft echter dat in alle vaten alleen gemoute gerst is gebruikt. Door het mengen van verschillende vaten kan de Master Blender decennialang smaak, aroma en kleur constant houden. Zo ontwikkelt zich ook de huisstijl van een distilleerderij. Als er op de Single Malt een leeftijdsaanduiding staat, moet elk vat dat erin zit deze leeftijd hebben bereikt. Oudere vaten mogen aanwezig zijn, jongere echter niet.

De malt wordt gebrand in koperen, meestal ui-vormige distilleerketels, de Pot Stills. Het contact met het koper verwijdert ongewenste stoffen uit het distillaat. De brand wordt lichter en milder, naarmate het kopercontact toeneemt. Elke deuk, uitstulping en algemene vorm van de distilleerketels is daarom relevant en wordt door de distilleerderijen gecatalogiseerd en nauwlettend in de gaten gehouden. Bij de distillatie heeft elke distilleerderij zijn geheime recepten. Elk detail van het distillatieproces heeft invloed op de uiteindelijke whisky. De "batchmethode" bij de koperen Pot Stills vereist aanzienlijk meer arbeidsinspanningen dan bijvoorbeeld een continue distillatie. Dit is ook verantwoordelijk voor de hogere prijs van de Single Malt in vergelijking met goedkopere blends. De distillateur wordt echter beloond met een aanzienlijk hogere complexiteit van de drank. Alleen het hart van de brand mag in de vaten terechtkomen. Daar zal het vele jaren in het magazijn rusten, voordat het in flessen kan worden afgevuld als afgewerkte whisky.

De minimale rijpingsperiode in Schotland bedraagt 3 jaar, maar Single Malts rijpen doorgaans minimaal 8 jaar of veel langer, omdat ze pas dan hun scherpte verliezen en voldoende diepte bereiken voor een Single Malt. De Master Blender kiest nu de juiste vaten om te mengen en af te vullen. Vervolgens wordt besloten op welke alcoholsterkte de whisky wordt ingesteld, of dat hij op vatsterkte wordt afgevuld. Dit heeft ook invloed op de beslissing of de whisky koudgefilterd wordt, want whisky onder de 46% vol. vertroebelt gemakkelijk als er water of ijs aan wordt toegevoegd. Veel distilleerderijen willen dit voorkomen en filteren daarom hun whisky door papieren filters.

Het is omstreden of er bij het proces van koudfilteren aroma's verloren gaan, de gedachte ligt echter voor de hand, aangezien de verwijderde componenten meestal oliën en vetten zijn, die bekend staan als aroma-dragende stoffen. Ook de kleur van de whisky moet nog worden bepaald. Wordt de Single Malt natuurlijk in de fles gevuld, of wordt hij gekleurd met karamelkleurstof? Ook hier zijn de meningen verdeeld. Een cosmetische nabewerking met karamelkleurstof heeft weliswaar geen merkbare invloed op het aroma van de Single Malt, maar de kleur wordt wel beïnvloed. Gewoonlijk staat op de verpakking aangegeven of een Single Malt gekleurd is of niet.

Belangrijke Single Malt Merken die men zou moeten kennen

Er zijn momenteel meer dan 100 producerende malt whisky distilleerderijen in Schotland. Hieronder hebben we enkele distilleerderijen samengevat die goede vertegenwoordigers zijn van een bepaald profiel. Aangezien de distilleerderijen meer dan één single malt produceren, verwijzen we naar de standaardafvullingen van 10 - 12 jaar oud.

Milde single malt whisky's: GlenmorangieCardhuBalvenie

Single malts met sherryvat-invloed (mild): MacallanAberlourGlengoyne

Single malts met sherryvat-invloed (volmondig): GlenAllachieGlendronachGlenfarclasEdradour 

Rookachtige/ turfachtige single malts: BowmoreTaliskerLagavulinLaphroaigArdbeg

Maritieme, niet-rokerige single malts: Old PulteneyTobermoryArran

Onafhankelijke distilleerderijen: ArranKilchomanGlenfarclasSpringbankEdradour 

Representatieve distilleerderijen van de Schotse regio's:

Lowlands: Auchentoshan

Speyside: Glenfiddich

Highlands: Edradour

Eilanden: Arran

Islay: Lagavulin

Campbeltown: Springbank

Elk jaar worden de beste whisky's door verschillende uitgevers en enthousiastelingen bekroond. Deze kunnen vooral beginners helpen bij het kiezen van hun eerste drams.

Geschiedenis

Het exacte begin van het verhaal van de Single Malt Whisky is onduidelijk. Het is gedocumenteerd dat al in 1495 "Uisge Beatha", het water van het leven, uit gemoute gerst werd gedistilleerd. Echter, "Uisge", dat later "Whisky" zou worden, werd gedurende vele eeuwen in pure vorm geconsumeerd. De rijping op vat ontwikkelde zich waarschijnlijk in de 17e of 18e eeuw en werd in Schotland pas in 1933 wettelijk verplicht, met een minimale rijpingsduur van 3 jaar. Met de introductie van continue distillatie in het midden van de 19e eeuw en de menging van lichte graanwhisky met de complexe maltwhisky werd de Blend Scotch Whisky uitgevonden, wat leidde tot een relatief verwaarloosde periode voor de Single Malt in de 19e en vroege 20e eeuw.

Pas in de jaren 60, met de beslissing van William Grant & Sons om Glenfiddich als Single Malt op de markt te brengen, begon de renaissance van de Single Malt Whisky geleidelijk. Tegenwoordig is de Single Malt Whisky een iconisch symbool geworden van de bloeiende whisky-industrie. Wat ooit zijn populariteit verminderde – de sterke concentratie van gelaagde en soms zeer verschillende aroma's – voedt nu een wereldwijde hype. Dus luidt het motto: "Uitblinken in plaats van aanpassen!"

Waar komt Single Malt vandaan?

Voor veel Single Malt-fans is de Schotse Single Malt de maatstaf. Echter, Single Malt wordt in veel landen ter wereld geproduceerd. Vooral Ierland verdient vermelding, aangezien zij een whiskeytraditie hebben die net zo oud is als die van de Schotten. Vanwege de tragische geschiedenis van de Ierse whiskey is de selectie van malt-whiskeydistilleerderijen hier kleiner. Maar de Ierse whiskey is op een goed pad van herstel, en we kunnen ons verheugen op veel heerlijke nieuwe Ierse Single Malts in de toekomst!

Onze hoogtepunten in Ierland zijn de distilleerderijen Waterford en Dingle. Waterford heeft met Mark Reynier, de voormalige eigenaar van de Bruichladdich-distilleerderij op Islay, een echte expert aan het roer. Hier wordt Single Farm Single Malt geproduceerd, waarbij de whisky alleen van één boerderij komt en moet bewijzen dat Single Malt terroir heeft. In tegenstelling tot de rest van de Ierse whiskey-industrie wordt deze "whiskey" zonder "e" geschreven, wat hem van anderen onderscheidt. Iets traditioneler, maar even ambachtelijk uitstekend, is de onafhankelijke Dingle Distilleerderij. Hier wordt de typisch Ierse driedubbele distillatie toegepast.

Nog niet zo lang geleden werden Japanse Single Malts beschouwd als de ultieme insider tip. Die tijden zijn voorbij. Japanse whisky behoort nu tot de meest gewilde en duurste whisky's ter wereld. Met de onderscheidingen die de Yamazaki Single Malts halverwege de jaren 2010 hebben ontvangen, heeft de Japanse whisky een enorme boom doorgemaakt, wat heeft geleid tot extreme prijsstijgingen van de Japanse Single Malts. We raden aan om Single Malts van Miyagikyo en Yoichi te proeven, als ze momenteel beschikbaar zijn.

Ontdek meer in onze gratis E-boek over Japanse whisky. Gewoon downloaden.

Onze aanbeveling: Kies voor Japanse whisky van Shinshu Mars. Hier vindt u heerlijke en betaalbare Japanse whisky's.

Met Duitse Single Malt is het veel eenvoudiger! Het is in opkomst en biedt een grote verscheidenheid en hoge kwaliteit!

Onze aanbeveling: Aan de top staat Hammerschmiede met hun Elsburn Single Malt aan de top in Duitsland. Al vele jaren produceert Elsburn, voorheen Glen Els, Duitse whisky met hart en ziel, liefdevol met de hand gemaakt. De distilleerderij maakt volledig geen gebruik van pesticiden, gebruikt geen kleurstoffen voor de whisky en laat koude filtratie achterwege. Elsburns Single Malt, bekend om zijn veelzijdige sterke wijnvatrijping, springt eruit. Van sherry tot port, madeira, malaga en marsala, veel lekkernijen rijpten in Elsburns vaten, die de whisky zijn prachtige donkere kleur en talrijke fruitige tonen geven. Fijne rokerige tonen zijn ook te vinden in Elsburn whisky's! Vanwege het lage productievolume zijn er hier geen massaproductie-whisky's, maar veel eenmalige vatafvullingen en vintage whisky's in verschillende batches. De Elsburn The Journey, het vlaggenschip van de distilleerderij, wordt opnieuw geïntroduceerd.

Andere Duitse whisky-distilleerderijen die vermeldenswaard zijn: In Rüdenau, Franken, produceert ook St. Kilian een geweldige Single Malt. Het is de eerste Duitse distilleerderij die whisky in Schotse traditie produceert, met gebruik van authentieke Schotse pot stills! Hier vindt u veelzijdige whisky's met verschillende rijpingen, soms met en soms zonder turf. De Beierse Slyrs-distilleerderij is een andere belangrijke speler in Duitsland. Het is een van de eerste pure whisky-distilleerderijen in Beieren en de dominante kracht in de whiskyproductie in de regio.

Terwijl de VS voornamelijk bekend staan om hun bourbon en rye whiskey, is er hier ook een gestaag groeiende Single Malt-scène. De Westward Distillery bijvoorbeeld, wijdt zich volledig aan de Amerikaanse Single Malt. Probeer het zeker!

Raad eens welk land wereldwijd de meeste whisky produceert... Je ligt waarschijnlijk fout! Geen zorgen, je bent in goed gezelschap. Weinig mensen weten dat India het land met de grootste whiskyproductie is. Echter, de meeste whisky daar zou in onze boeken niet als whisky doorgaan. Eén distilleerderij heeft zich echter onderscheiden door zijn kwaliteit. We raden ten zeerste de Amrut Distillery aan, die als baanbrekende prestatie haar eigen Single Malts in blindproeverijen in Schotland tegen Schotse whisky liet strijden, voordat ze op de wereldmarkt werden geïntroduceerd. Met groot succes! Vanwege het warme klimaat rijpt whisky in India veel sneller en moet eerder worden afgevuld. Dit komt de exotische aroma's ten goede. Probeer zeker de Indiase whisky van Amrut.

Sinds 2000 heeft ook Scandinavië een diverse whiskyscene ontwikkeld. De inventieve Deense distilleerderij Stauning produceert uitstekende whisky van allerlei aard. De creativiteit kent hier geen grenzen. Naast Single Malt en roggenwhisky worden variaties gecreëerd die duidelijke categorisering trotseren. Een prachtige Deense whisky wordt hier gemaakt van lokale granen, zorgvuldig met de hand vervaardigd. Probeer de producten van deze speeltuin voor whisky-liefhebbers! De ambachtelijke distilleerderij Smögen in Zweden heeft zich ten doel gesteld de zware Islay-whisky's na te volgen en produceert sterk getorfde Zweedse Single Malt. In Finland heeft de eerste Finse whiskydistilleerderij, Teerenpeli, een unieke Finse Single Malt Whisky ontwikkeld.

Ook in Zuid-Tirol vertegenwoordigt een distilleerderij trots de regio. Anderszins is Italië op het gebied van whisky dun bezaaid, maar de Puni Single Malt is echt een poging waard! Zoals het hoort, worden vaak Italiaanse Marsala-wijnvaten gebruikt voor de rijping, wat een zeer fruitige en zachte whisky oplevert die perfect past bij een stevig diner. Afhankelijk van de afvulling kan hij als aperitief of digestief worden genoten. Italiaanse whisky voor vreugdevolle genietmomenten!

Ook de buren van Schotland betreden langzaam de whiskyscene. Engelse whisky is nog een beetje geheim, maar niet meer lang! Want zodra je de uitstekende Single Malts van de Cotswolds Distillery en de ambachtelijke distilleerderij Bimber in Londen hebt geproefd, zult u het ermee eens zijn. Geweldige Single Malt whisky's worden ook in Engeland geproduceerd!

Ben je avontuurlijk? Hier is een tip voor een kleine wereldreis. Wat dacht je van een beetje Australische whisky? De Starward-distilleerderij in Melbourne maakt het mogelijk. Hier krijg je de beste Single Malt whisky van Down Under. Starward laat zijn whisky bijna uitsluitend in rode wijnvaten rijpen, wat hem geweldige bessenaroma's en subtiele kruidennoten geeft. Een must voor fijnproevers.

Veelgestelde Vragen

Wordt een Single Malt beter naarmate ik de fles langer in de kelder bewaar?

Nee. Want de ontwikkeling en verfijning van de aroma's ontstaan door het contact met het vat. Het heeft dus geen enkele zin om te wachten met het consumeren. Het geldt dus: Carpe Diem: Schenk uzelf een Dram in en geniet van uw Single Malts liever eerder dan later!

Ik ben nieuw in de wereld van Single Malt en kan geen keuze maken voor een whisky. Wat kan ik doen?

Weet u nog niet zo goed wat u lekker vindt? Dan raden we altijd aan om te beginnen met een Whisky Proefset. Hier krijgt u kleine proefmonsters van de whiskies. Het is dus niet erg als een Single Malt u misschien niet zo goed bevalt. En: Een set is ideaal om de whiskies met elkaar te vergelijken. In vergelijking merkt u namelijk snel wat u aanspreekt en wat niet.