Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Single Pot Still Whiskey

Ontdek de uniekheid van de Single Pot Still Whiskeys, uitsluitend geproduceerd in Ierland. Bij deze authentieke productiemethode wordt een combinatie van gemoute en ongemoute gerst gebruikt. Dit geeft de whiskey een markant karakter. Typisch is zijn gladde, olieachtige textuur. Elke botteling vertelt het verhaal van eeuwenoude tradities. Ideaal voor zowel kenners als nieuwkomers of als luxe cadeau. Ontdek nu onze selectie en ervaar de ware geest van Ierland. 

Single Pot Still Whiskey

Single Pot Still Whiskey is de oorspronkelijke Ierse Whiskey. De staat belastte vanaf 1725 gemoute gerst. Zoals zo vaak ontstond uit nood een deugd. In de toekomst werd Ierse Whiskey, in tegenstelling tot klassieke Single Malt, minimaal voor de helft met ongemoute gerst geproduceerd. Want de gerst zelf werd niet zo hoog belast. De gerst in ongemoute toestand laat zich echter moeilijker verwerken. Zo heeft men speciale hamermolens nodig om de grist te kunnen maken. In het begin waren de Ierse whiskeys trouwens ook geturfde. Want ook op de Emerald Isle, het groene eiland, was turf de goedkoopste brandstof. Echter, turf werd in de 19e eeuw door kolen vervangen. Was het in het begin nog duur om kolen te importeren, de kosten daalden in de voortschrijdende industrialisatieperiode. Omdat soms ook ander graan dan ongemoute gerst in de Pot Still Whiskey werd gebruikt, begon men ook te spreken van “Pure” Pot Still Whiskey wanneer men de traditionele whiskey bedoelde. Bekende Pot Still Whiskeys zijn Yellow Spot 12 jaar, Redbreast 15 jaar en Midleton Very Rare. De stijl van de Pot Still Whiskeys wordt algemeen beschouwd als bijzonder zacht, olieachtig en puur door het drievoudige distillatieproces. Beslissend voor deze lichte stijl is ook de grootte van de distilleerketels. Ierse Pot Stills zijn over het algemeen groter dan de Schotse.