Italiaanse Whisky
De Italiaanse liefde voor Scotch Whisky ondergaat momenteel een renaissance. De eigen whiskyproductie beperkt zich echter tot de innovatieve Puni Distilleerderij in Zuid-Tirol. Proef uitstekende Italiaanse whisky met de single malts van Puni!
Italiaanse Whisky Achtergrond

Italiaanse whisky bevindt zich momenteel nog in de kinderschoenen. De enige regulier beschikbare Italiaanse whisky is momenteel Puni, uit de gelijknamige distilleerderij in Zuid-Tirol. Het land, dat zich altijd heeft onderscheiden als wijnparadijs, ondergaat momenteel een culinaire transformatie. De kwaliteitsverwachtingen van de nieuwe generatie Italiaanse whisky-liefhebbers zijn hoog. Single malt uit Schotland krijgt weer voet aan de grond in het land van pasta en rode wijn. Of hieruit ook een eigen whisky-landschap zal ontstaan, moet de tijd leren.
Stijl




Van een stijl van Italiaanse whisky kan momenteel nog geen sprake zijn. De selectie van het levenswater in Bella Italia is te beperkt. We kunnen momenteel alleen verwijzen naar de Puni Distilleerderij met zijn honingzoete aroma's, lichte noten van noten en een subtiele turfrook.
Productie

De marginale whiskyproductie in Italië staat nog in de kinderschoenen. Behalve de Puni Distilleerderij heeft zich hier nog geen noemenswaardige whisky-industrie kunnen ontwikkelen. Slechts de Psenner Distilleerderij, die tot nu toe bekend was om zijn fruitbrandewijnen, heeft zich ook aan het thema whisky gewijd. Net als veel Duitse schnaps-brouwers die ook whisky produceren, distilleert Psenner op zijn schnaps-stills ook graanbrand voor whisky. Puni daarentegen heeft zich volledig gericht op de whiskyproductie naar Schots voorbeeld. De curieuze kubusvormige distilleerderij is speciaal vervaardigd voor de whiskyproductie. Ze heeft al verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Design-prijs voor haar flessen in 2016 bij de World Whiskies Awards.
Italiaanse whisky-distilleerderijen:
Puni Distilleerderij (opgericht 2012):
Puni is momenteel de enige whisky-distilleerderij in Italië die op serieuze schaal whisky produceert en daardoor ook in Duitsland breed beschikbaar is. In de curieuze kubusvormige distilleerderij van de familie Ebensperger wordt in het Vinschgau whisky gestookt van lokale gerst, rogge en tarwe. Voor de distillatie worden klassieke Schotse pot stills uit Rothes gebruikt. Voor de rijping van de PUNI-whiskys worden ex-bourbon en marsala-vaten gebruikt.
Psenner Destillerie (opgericht in 1947, Whisky sinds 2013): De distilleerderij Psenner is meer bekend om hoogwaardige fruitbrandewijnen dan om whisky. Na de dood van zijn vader besloot Werner Psenner frisse wind in de traditionele distilleerderij te brengen. De whiskyproductie begon in 2013 op Duitse stookinstallaties. De rijping van de whisky vindt plaats in ex-Grappa-vaten, wat hem een andere smaak geeft dan de klassieke Scotch whisky. De single malt draagt de naam "eRètico". De naam is geïnspireerd op het volk van de Räter, een volk uit de oudheid dat in de middelste Alpen leefde.

Geschiedenis
De Scotch Whisky heeft zeker een geschiedenis in Italië. Deze begint met de opkomst van de Blended Scotch Whiskys in de 19e eeuw (lees hier meer over de geschiedenis van whisky). Net als in Frankrijk werd met de verspreiding van de Blended Scotch Whisky eind 19e eeuw ook in Italië de whisky uit Schotland populair. Aan het begin van de 20e eeuw droogde de import van whisky echter volledig op onder het fascistische regime van Mussolini. De jaren '70 zagen vervolgens een enorme opleving in Italië. Het land werd zelfs de op twee na grootste importeur van Scotch Whisky en de grootste voor Single Malt! Italië speelde dus een belangrijke rol in het succesverhaal van de Single Malt Scotch Whisky. Merken zoals Glen Grant en The Macallan waren de eersten die de Italiaanse markt veroverden. Ook het concept van de onafhankelijke bottelaars had in de late jaren '70 al voet aan de grond in Italië. Silvano Samaroli begon Single Malts in vatsterkte en als Single Cask Whiskys te verkopen. Bottelaars zoals Cadenheads en Gordon & MacPhail waren zeer actief in Italië en Wilson & Morgan heeft Italiaanse wortels. In de jaren '90 nam de interesse in Scotch Whisky in Italië echter af. Nadat ook in Italië de generatiewisseling leidde tot een afname van de enthousiasme voor Scotch Whisky, heeft deze nu het tegenovergestelde effect. De nieuwe generatie whisky-liefhebbers in Italië is tussen de 25 en 35 jaar oud. De trend gaat nu weer naar Single Malt en minder naar verzamelen, maar naar genieten. Vooral rokige whiskeys, met name Single Malts, zijn in trek. Bottelingen zoals Smokehead zijn populair bij de jonge Italianen. In 2017 groeide de export van Scotch Whisky naar Italië met 10,8%. Ook de cijfers op whiskybeurzen zoals het Milan Whisky Festival groeien jaarlijks. Wie weet, misschien leidt de nieuwe whisky-liefhebbers-boom ook in Italië snel tot een boom in distilleerderijen, zoals in veel andere Europese landen.