Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Schotse Whisky op whic.nl

Schotse Whisky

Wat is Scotch Whisky? Scotch Whisky, of kortweg Scotch, behoort tot de populairste whisky's ter wereld. De term Scotch wordt gelijkgesteld aan 'Schotse whisky' en geeft daarmee de oorsprong van de whisky aan. Er zijn vijf verschillende whisky-categorieën in Schotland, die allemaal onder de term Scotch vallen: Single Malt, Blended Malt, Single Grain, Blended Grain en Blended Scotch Whisky. Daarvan zijn de Single Malt en de Blended Scotch de meest relevante soorten. Scotch Whisky wordt geproduceerd onder strenge richtlijnen, die worden gecontroleerd door de Scotch Whisky Association, een handelsorganisatie van de Schotse whisky-industrie. Vanwege zijn eeuwenoude traditie en strikte kwaliteitscriteria behoort Scotch Whisky tot de meest gerenommeerde whisky-categorieën ter wereld. De term 'whisky' is afgeleid van het Gaelic 'Uisge Beatha', wat in het Nederlands 'water van het leven' betekent. Voor de Schotten is whisky zowel een onderdeel van het dagelijks leven als van feestdagen en wordt het geserveerd bij de meest uiteenlopende feestelijke gelegenheden. Of het nu gaat om het traditionele Burns Supper, waar haggis en whisky niet mogen ontbreken, of om Hogmanay, het Schotse oudejaarsfeest. Overal is whisky een vast onderdeel van het Schotse leven en een symbool van Schotse gastvrijheid. Of het nu is om te begroeten, afscheid te nemen of gezellig samen te zijn, een 'dram', zoals de Schotten een glas whisky noemen, is zelden ver weg.

De aromatische diversiteit van Schotse whisky is wellicht zijn succesrecept, want voor bijna elke smaak is er wel een passende Scotch te vinden. Soms zacht en romig, soms hartig en rokerig. Schotse whisky's dekken aroma's van fruitsalade tot zomerweide, van gerookt spek en tabak tot koffie en chocoladearoma's. De schier eindeloze variëteit van fijne noten betovert al eeuwenlang de liefhebbers en inspireert schrijvers en dichters tot lofzangen. Whisky nodigt uit tot vertraging, tot genieten en tot gezellig samenzijn. Zoals een Schots spreekwoord zegt: "Het wordt pas whisky als het gedeeld wordt". Whisky wordt pas whisky wanneer je het met anderen deelt. We nodigen u uit om u te laten aansteken door onze passie voor whisky. Breng een stukje Schotland naar huis en deel de een of andere whisky met familie en vrienden.

Wanneer mag een whisky zich Scotch Whisky noemen?

Whisky mag alleen als Scotch Whisky worden aangeduid als het is gestookt in een van de Schotse distilleerderijen en aan een aantal criteria voldoet. De laatste wettelijke wijziging van de Scotch Whisky Regulations vond plaats in 2009, welke in het EU-recht zijn overgenomen. Daarom mag geen andere whisky buiten Schotland de naam Scotch Whisky dragen. Het moet in Schotland zijn geproduceerd uit een graanmash. De vergisting moet plaatsvinden door middel van gist en het moet in Schotland met maximaal 94,8 % vol. worden gedistilleerd. Het distillaat moet op Schotse bodem minimaal 3 jaar en één dag in eiken vaten rijpen. Daar wordt het overgelaten aan het ruwe Schotse klimaat. Dankzij de hoge luchtvochtigheid en geringe temperatuurverschillen is het ideaal voor de lange whiskyrijping. Pas na de minimale rijpingsperiode mag de inhoud zich whisky noemen in Schotland. Aan de volledig gerijpte whisky mogen geen kunstmatige aroma's worden toegevoegd. Het gehele aroma moet voortkomen uit de natuurlijke productie en de vatrijping. Alleen de toevoeging van puur bronwater om het alcoholpercentage te verlagen is toegestaan. Echter, de natuurlijke kleurstof karamel (E150a) mag worden toegevoegd. Dit doen producenten om de verschillende kleuren van de vaten gelijk te maken. De leeftijdsaanduiding op de fles wordt altijd gemeten aan de jongste gebruikte vat. Een Scotch Whisky met een leeftijdsaanduiding van 12 jaar bevat dus uitsluitend whisky uit vaten die 12 jaar of langer hebben gerijpt. De vermelding van de leeftijd is niet wettelijk verplicht, waardoor sommige whisky's geen leeftijd dragen. Dit wordt een „No Age Statement" (kort NAS) genoemd. Het alcoholpercentage van Scotch Whisky moet minimaal 40 % vol. zijn. Onder de 40 % vol. moet de drank worden aangeduid als whisky-likör en mag dan verdere toevoegingen zoals suiker, room en aroma's bevatten.

Waarin verschillen whisky en whiskey?

Is het „Whisky“ of „Whiskey“? Het hangt ervan af over welke whisky/whiskey we het hebben. Tot het einde van de 19e eeuw werd whisky overal ter wereld zonder „e" geschreven. Alleen in Ierland werden beide schrijfwijzen gebruikt. Aan het einde van de 19e eeuw wilde Ierland de Ierse Whiskey definitief van zijn Schotse concurrentie onderscheiden en voerde de schrijfwijze „Whiskey“ in. Als vuistregel geldt: Whisky uit Schotland schrijf je altijd „Whisky", terwijl Whiskey uit Ierland altijd „Whiskey" schrijf je. Ook in de VS heeft de schrijfwijze Whiskey voor de Amerikaanse Whiskey, zoals Bourbon en Rye Whiskey, zich doorgezet. Zo vinden we bij Jim Beam en Jack Daniels de klassieke Amerikaanse schrijfwijze Whiskey. Echter, er zijn in de VS een paar whisky-uitzonderingen, zoals George Dickel of Maker's Mark. Canadese Whisky schrijf je daarentegen zonder „e". Ook Japan, dat zijn productiemethoden naar Schots voorbeeld heeft ontwikkeld, blijft bij de Japanse Whisky bij de Schotse schrijfwijze. Hetzelfde geldt voor het Europese vasteland, zoals Whisky uit Duitsland of Scandinavië. De schrijfwijze zegt dus niets over de soort of kwaliteit van de whisky, alleen over zijn oorsprong.

Stijl

Hoe smaakt Scotch? De fascinatie van Schotse whisky ligt ongetwijfeld in zijn aromatische diversiteit. Een algemene uitspraak over hoe het smaakt is daarom moeilijk. Al bij het inschenken in het glas zijn de verschillen merkbaar. Het kleurenpalet is enorm. Als u hier meer over wilt weten, kijk dan in ons artikel Kleur van Whisky. In het glas ontmoeten we eerst het bouquet, oftewel de neus. Hier kunnen we de grootste diversiteit ontdekken. Volgens recente studies hebben we de capaciteit om meer dan een biljoen verschillende nuances van aroma's waar te nemen. Vooral voor het ruiken van Scotch Whisky is een Nosing Glas aan te raden, dat door zijn vorm de aroma's bundelt. De invloeden op de delicate aroma's in whisky zijn veelzijdig. Afhankelijk van whisky-soort, herkomst, turf, distillatie, karakter van de distilleerderij en vatrijping presenteren zich aan onze neus heel verschillende aroma-werelden. Van zoet en fruitig, over bloemig, donkerfruitig tot kruidig en zelfs kruidig en rokerig, alles is aanwezig. Op de tong combineren deze indrukken zich met de

Op onze website kunt u naar hartenlust filteren op whiskysoort, herkomstland, vattype, turfrook en vele andere criteria. Zo hoopt u de whisky te vinden die bij u past. Veel plezier met ontdekken!

Productie

Welke verschillende soorten Schotse whisky zijn er? In Schotland maakt men onderscheid tussen twee basis soorten whisky: Malt Whisky en Grain Whisky. Malt Whisky wordt uitsluitend gemaakt van gemoute gerst, terwijl bij Grain Whisky gemoute met ongemoute gerst en andere graansoorten (zoals maïs, tarwe of rogge) wordt gemengd. Door hun verschillende distillatiemethoden ontstaan er zeer verschillende soorten Scotch Whisky. De Malt Whisky is de oudste whisky-soort en wordt nog steeds in Schotland op traditionele koperen distilleerketels volgens een uitgebreid proces gedistilleerd. Het wordt Malt genoemd vanwege de gemoute gerst, die in het Engels malted barley wordt genoemd. Wanneer de Malt Whisky in slechts één distilleerderij wordt geproduceerd en niet wordt gemengd, spreekt men van Single Malt Whisky. Wanneer Malt Whiskys van verschillende distilleerderijen worden gemengd, spreekt men van Blended Malt Whisky, niet te verwarren met Blended Scotch Whisky.

De Grain Whisky is een whisky-soort die pas halverwege de 19e eeuw is ontstaan en die de massaproductie van Scotch Whisky mogelijk maakte. Grain Whisky wordt meestal in grote distilleerderijen geproduceerd en kan continu uit verschillende graansoorten worden gedistilleerd. Naast de belangrijke rol van Grain Whisky voor de Blended Scotch, krijgt de Grain Whisky langzaam meer aandacht. Sommige distilleerderijen vullen zelfs Single Grain Whiskys af, dat zijn Grain Whiskys uit slechts één distilleerderij. 

De opmars van de Schotse whisky begon echter met de Blended Scotch Whisky in de 19e eeuw. Hij vormt met ongeveer 90 % nog steeds het leeuwendeel van de whiskyproductie in Schotland. In de dagelijkse taal wordt Scotch Whisky meestal als synoniem voor Blended Scotch Whisky gebruikt. Het verwijst naar een mengsel, dus een “blend” van de whisky-soorten Malt en Grain Whisky en is vaak samengesteld uit een verscheidenheid aan verschillende whiskys. 

Single Malt Scotch Whisky

Single Malt verwijst naar de whisky-soort die uit 100 % gemoute gerst in één enkele distilleerderij is geproduceerd. Als deze Single Malt uit Schotland komt, mag hij zich Single Malt Scotch noemen. In Schotland is het gebruikelijk, hoewel niet noodzakelijk, om de naam van de distilleerderij ook op de fles te vermelden. Sommige Single Malts worden zonder vermelding van hun herkomstdistilleerderij afgevuld. We noemen ze graag Mystery Malts. Een goed voorbeeld zijn de hoogwaardige sterk rokerige afvullingen van de whisky-merk Port Askaig van het eiland Islay. Schotland heeft voor de Single Malt term aanvullende kwaliteitscriteria ingevoerd, die niet noodzakelijk in andere productielanden van toepassing zijn. Zo schrijft de Single Malt term in Schotland de distillatie op pot stills in batchproces voor. Dit proces bestaat uit vier hoofd fasen: het mouten, het maischen, de gisting en de distillatie.

Het mouten is een proces dat noodzakelijk is om bij de suikers van de gerst te komen.
Hiervoor wordt de gerst in water geweekt en vervolgens op moutspecerijen uitgebreid om te kiemen. Tijdens het kiemen moet de gerst regelmatig worden omgedraaid om de temperatuur en de voortgang van het kiemen te controleren. Hierbij zet het graan de zetmeel om in suikers. Zonder verdere ingrepen zou de gerst nu gaan uitlopen en de aanwezige suikers verbruiken. Dit wordt voorkomen door het drogen of darren. In de dorring wordt het mout gedroogd met de hitte van een kolen- of turfvuurtje. Afhankelijk van het gebruikte brandmateriaal wordt hier ook de rokerigheid van de latere whisky bepaald. Hoe meer en hoe langer turf bij dit proces wordt gebruikt, des te rokeriger en turfachtiger de whisky later zal smaken. Het mouten en darren wordt tegenwoordig meestal machinaal uitgevoerd door industriële mouterijen en vervangt het zware handwerk.

Als het gerst is gedroogd, wordt het in de volgende stap gemalen en daarna in een maischketel, de mashtun, met heet water vermengd. De oplosbare zetmeel van de gedroogde gerst verandert tijdens het maischen in een zoete vloeistof, in het Duits Würze, in het Engels “wort” genoemd. Deze wordt uit de maischketel afgetapt. Nadat de Würze is afgekoeld, stroomt deze in enorme vaten, de “washbacks”. In de washbacks wordt aan de Würze gist toegevoegd en de gisting gestart. De gist verandert de in de Würze aanwezige suiker in ruwe alcohol. Het proces van gisting duurt minimaal 48 uur en zorgt naast verschillende aroma's voor ongeveer 8 tot 9 % vol. alcohol. Deze bierachtige vloeistof noemen de Schotten “wash”.

De wash wordt nu twee keer gedistilleerd in grote koperen ketels, de pot stills. Hierbij wordt de wash verhit tot het verdampen van de alcohol. De opstijgende damp zoekt zijn weg naar de koelinstallatie, waar hij condenseert. Het distillaat, ook wel low wines genoemd, wordt verzameld. In de tweede distillatie worden de low wines opnieuw gedistilleerd. De alcoholstroom uit de tweede pot still, de spirit still, moet zorgvuldig worden gesneden. Zo wordt het enorm aromatische deel van de stroom verzameld, dat later in de vaten komt. Bij het pot-still-proces moeten de distillatiekessels na elke voltooide distillatie opnieuw worden gevuld. Meer hierover in ons artikel over de productie van single malt whisky. Dit productieproces is zeer arbeidsintensief, maar garandeert een hoge complexiteit en kruidigheid van de latere malt whisky. 

De vatrijping hebben we een eigen alinea gewijd. Bij Scotch single malt combineren de master blenders van de distilleerderijen verschillende vaten tot de standaardafvullingen, oftewel regelmatig beschikbare whisky's. Een single malt bestaat doorgaans uit vele vaten die ideaal op elkaar zijn afgestemd. Zo kan een constante kwaliteit en consistentie bij de aroma's worden gewaarborgd. Sommige vaten steken daarbij boven de massa uit en worden als zogenaamde single cask whiskys afgevuld, in het Nederlands eenvatsafvullingen. Vooral de onafhankelijke afvullers hebben het zich tot taak gesteld om individuele vaten als single casks af te vullen. Dit gebeurt doorgaans alleen met single malt. Vaak worden de single cask whiskys dan zonder koudefiltratie en zonder de behandeling met karamelafkleurmiddel afgevuld. 

Blended Malt Scotch Whisky

De blended malt, vroeger vatted malt genoemd, wordt helaas vaak over het hoofd gezien. Het woord blended associëren veel whisky-liefhebbers met de vaak lichte blended Scotch whisky. Daarom worden de malt blends vaak in dezelfde pot gegooid. Ten onrechte! Blended malt whiskys zijn cuvées van verschillende single malts, er wordt dus geen lichte grain whisky aan toegevoegd. Zo kunnen blended malts zeker de diepte en complexiteit van een single malt bereiken en door de geslaagde combinatie zelfs nieuwe aroma-profielen creëren. 

Een bijzonder populaire serie van blended malts zijn de remarkable regional malts. Hier vertegenwoordigen de afzonderlijke merken elk een Schotse whiskyregio en hun klassieke aroma-profiel. Zo vertegenwoordigt Big Peat het eiland Islay, met zijn zware turfrook. Timorous Beastie staat voor de krachtige aroma's van de Highland-regio, de Epicurean voor de lichte florale Lowland-tonen en de brutale Scallywag voor de zoet-kruidige Speyside-aroma's. De eilanden worden vertegenwoordigd door de Rock Oyster. Campbeltown heeft intussen de maritieme, licht rokerige The Gauldrons gekregen.

Een andere benadering heeft de onafhankelijke afvuller Wemyss. Hier gaat het meer om algemene aroma-profielen zoals zoet, kruidig en rokerig. De Hive vertegenwoordigt hierbij de honingzoete kant van de Scotch, de Spice King, zoals de naam al zegt, de kruidige aroma's en de Peat Chimney de turfrook. Daarnaast kan men de aromatische verschillen tussen bourbonvatrijping en sherryvatrijping bij de Vanilla Burst (bourbonvat) en Treacle Chest (sherryvat) bekijken en goed vergelijken. 

Verdere aan te raden blended malts vindt u bij de afvullers Coopers Choice, Berry Bros and Rudd en Compass Box.

Single Grain Scotch Whisky

Voor grain whisky wordt gemoute met ongemoute gerst en andere graansoorten zoals tarwe of maïs gemengd. Grain whisky wordt geproduceerd volgens het patent-still-proces en is een continu proces. Deze continue distillatie verschilt wezenlijk van het pot-still-proces van de malt-whiskyproductie. De ongemoute graansoorten worden ongeveer drieënhalf uur gekookt en geroerd. Wanneer de vloeistof samen met de gemoute gerst in de maischketel komt, verandert de daarin aanwezige amylase de zetmeel in suiker. De distillatie vindt plaats in een kolomdistilleerder. Hier wordt met een hoger alcoholpercentage afgetapt. Het enorme voordeel van continue distillatie is, zoals de naam al aangeeft, dat het distillatieproces niet onderbroken hoeft te worden. Dit brengt een groot financieel voordeel met zich mee. Het nadeel van deze methode is het eruit distilleren van veel aromatische stoffen uit de ruwe brand. De latere grain whisky wordt daardoor lichter, maar minder complex dan de malt whisky.

Single grain whisky leeft in Schotland nog steeds in de schaduw. De reputatie van de vlakke whisky, die de basis vormt voor de blended Scotch whisky, kleeft aan hem. Toch heeft ook grain whisky veel te bieden en zeker zijn voordelen. Vooral als zomerwhisky maakt de grain whisky een goede indruk. In andere landen krijgt grain al meer aandacht. Voorop lopen de Japanners, die met merken zoals Chita of de Nikka Coffey Grain al uitstekende lichte single grain whiskys hebben gevestigd. In Schotland vinden we single grain eerder uit de handen van onafhankelijke afvullers zoals Gordon & MacPhail, Signatory Vintage en Berry Bros and Rudd. Houdt u een oogje in het zeil voor afvullingen van Cambus, North British, Invergordon, Cameronbridge of Girvan.

De “blended grain” is op papier weliswaar een whisky-categorie in Schotland, maar praktisch niet bestaand. De vermenging van grain wordt doorgaans alleen bij blended Scotch whisky toegepast. 

Blended Scotch Whisky

Als we nu de twee whisky-soorten malt en grain whisky samenbrengen, ontstaat de blended Scotch whisky. De malt whisky had in de 18e en 19e eeuw te maken met grote kwaliteitsverschillen. Zo werd Schotse whisky pas door het mengen van de zware malt whisky met de lichte grain whisky tot blended Scotch whisky massaproof. De geschiedenis van veel blended Scotch whiskys gaat dan ook terug tot de 19e eeuw. Het waren de blended Scotch whiskys die de Schotse whisky internationaal beroemd maakten. Namen zoals Dewars, Johnnie Walker, Ballantines en Chivas Regal zijn allemaal afkomstig van families die in het midden van de 19e eeuw begonnen met het mengen van malt en grain whisky, en zo hun eigen merken creëerden. Deze klassiekers kunt u benaderen als u op zoek bent naar een typische blended Scotch whisky. 

Rokerige / turfachtige Scotch Whisky

Ook aan het onderwerp rokende / turfachtige whisky hebben we een eigen uitgebreid artikel gewijd. De turfrook in whisky komt via het drogen van het mout in de whisky. Deze methode heeft vele eeuwen traditie in de Schotse whiskyproductie. Afhankelijk van de locatie en samenstelling van de turf, gaan individuele aroma's in de whisky over. Beroemd-berucht om hun rokerigheid zijn bijvoorbeeld de whisky's van het eiland Islay. Wie op zoek is naar een soepele blended Scotch met een maritieme toets, kan eens kijken naar Black Bottle Deze subtiel rokerige whisky heeft klassieke tonen van karamel, citrus en bijenwas. Wie duidelijk rokerige blends zoekt, kan kiezen voor Islay Mist of de klassieker Johnnie Walker Black Label pakken. Bij de blended malts zijn er tal van rokerige bottelingen zoals de Big PeatMacnairs of blended malts van Elements of Islay. Als goede single malt vertegenwoordigers dienen hier de middelzwaar geturfde Bowmore 12 jaar en de goed gerijpte en zeer rokerige Lagavulin 16 jaar, die beide met kampvuurrook komen, maar toch heel verschillend zijn. Als de zware rokers van Islay moeten de Kilchoman Machir Bay (zoet, moutachtige rook), de Ardbeg 10 jaar (aardse turfrook) en Laphroaig 10 jaar (medicinale turfrook) genoemd en geproefd worden.

Maar ook het vasteland en de andere eilanden hebben zeer spannende turfrokende whisky's te bieden! De kruidig-maritieme Talisker 10 jaar van het eiland Skye is een echte klassieker, terwijl de buur Ledaig 10 jaar van het eiland Mull bijna nog als een geheimtip doorgaat en met zijn moutachtig-rokerige karakter dicht bij de Islay whisky's komt. Op het vasteland vinden we bijvoorbeeld in de kleine whisky-regio Campbeltown met de Longrow Peated een geweldige geheimtip voor rookfans. In de Highlands creëert de kleine Edradour distilleerderij met de Ballechin uitgaven hun eigen geweldige rokerige whisky-merk. Zoals u ziet biedt de Single Malt Scotch de grootste ervaring-breedte en intensiteit. Maar er is voor elke gelegenheid de juiste whisky, zoals de Schotten zeggen. Moet het een gezellige avond met vrienden en ontspannen gesprekken worden, dan biedt soms een ongecompliceerde Blended Scotch meer uitkomst dan een zware single malt.

Fustrijping van Scotch Whisky

Na de verschillende distillatiemethoden moeten zowel Malt als Grain Whisky rijpen. In Schotland zijn alleen eiken vaten toegestaan voor de rijping en is er voor elke whiskysoort een minimale rijpingsperiode van 3 jaar voorgeschreven. De eiken vaten trekken de drank in hun poriën en geven in de loop der jaren kleur en aroma's af aan de rijpende whisky. Daarbij verdampt een deel van de aanwezige whisky. Deze verdamping noemen de Schotten het 'Engelendeel', de Angles' Share. Bij beide whiskysoorten is de rijpingstijd van de whisky afhankelijk van de grootte van de gebruikte vaten, het alcoholpercentage van de whisky en de temperatuur en luchtvochtigheid van het opslaghuis. Wanneer de whisky volgens de Master Blender rijp is, wordt besloten hoe het betreffende vat Malt of Grain Whisky zal worden gebruikt. Aan de afgewerkte whisky mag niets worden toegevoegd, behalve water om het alcoholpercentage te verlagen en eventueel suikerkleur.

De vatrijping bij whisky speelt een grote rol bij de ontwikkeling van de aroma's. Voormalige Bourbonvaten vormen het grootste deel van de gebruikte vaten voor Scotch Whisky, zowel bij Blended Scotch als bij Single Malt. Wanneer we bijvoorbeeld 'Matured in Oak Casks' op een fles whisky lezen, dus 'in eiken vaten gerijpt', verwijst dit meestal naar ex-Bourbonvaten. Klassieke Blended Scotch Whiskys zoals de Dewars 12 jaar of de Blended Malt Monkey Shoulder zijn goede voorbeelden van de rijping in Bourbonvaten. Klassieke milde vertegenwoordigers uit de Single Malt-categorie van whisky uit ex-Bourbonvaten, waarbij u op heldere, zoete aroma's zoals vanille en honing zult stuiten, zijn onder andere Glenfiddich 12 jaarGlenmorangie OriginalGlen Grant 12 jaar en AnCnoc 12 jaar. Wie het iets voller en kruidiger wil, moet de Deanston 12 jaar en de Hazelburn 10 jaar of Glen Scotia 15 jaar overwegen.

De tweede grote categorie van vatrijping, die een aanzienlijke heerlijke invloed op de aroma's heeft, zijn de voormalige Sherryvaten. Deze komen uit Spanje, waar ze werden gebruikt voor de opslag van de versterkte wijn Sherry. Traditioneel werden deze vaten van Europese eik gemaakt, wat hen meer tannines en dus donkerdere aroma's geeft. Sherryvaten geven meestal donkerfruitige en kruidige aroma's af, vaak met een neiging naar chocolade en gedroogd fruit aan de whisky. Deze worden vooral graag gebruikt bij Malt Whisky. Bij Blended Scotch Whisky vinden we Sherryvaten eerder bij speciale edities dan bij de standaardvarianten. De Blended Malt daarentegen toont met uitgaven zoals Treacle Chest en Scallywag, dat ook een cuvée van Malt Whiskys goed met Sherryvaten harmonieert. Single Malt whiskys uit Sherryvaten, die we aan beginners kunnen aanbevelen, zijn de Glenfarclas 12 jaarGlendronach 12 jaar en de Tamdhu 12 jaar. Aangezien Sherryvaten echter een hogere vatsterkte hebben, kan voor nieuwe genieters een vatcombinatie of een finish daarom aangenamer zijn. Hier bieden zich whiskys aan zoals de Aberlour Double Cask 12 jaar, de Balvenie 12 jaar Double Wood of de Edradour 10 jaar. Wie daarentegen de volle kracht van de Sherryvatrijping wil ervaren, of een cadeau zoekt voor fans van in Sherryvaten gerijpte whisky, raden we ten zeerste de Glendronach 18 jaarGlenfarclas 15 jaar, een cask strength uitgave van de Aberlour Abunadh of een Edradour uit het Sherryvat aan.

Bonus Download

Als klein dankje voor al onze nieuwsbriefabonnees is hier nog een kleine bonus. Wanneer u de whic nieuwsbrief abonneert, kunt u nu een afbeelding van de kaart van Schotland als praktisch DIN A4 PDF downloaden.

De download vindt u op uw nieuwsbrief-bonus pagina. Waar u bijvoorbeeld ook uw Ebook Schotse Whisky heeft gevonden. Of ook de PDF-uitgaven van ons Love at First Dram magazine. Heeft u de e-mail met de link verloren? Klik gewoon nogmaals op de knop voor de nieuwsbriefinschrijving hieronder, vul uw e-mailadres in en doorloop het proces. U wordt automatisch herkend en direct naar de bonussen doorgestuurd. Heel eenvoudig.

Ontvangt u de whic.nl nieuwsbrief nog niet of wilt u naar de bonussenpagina? Hier kunt u zich aanmelden:

Nu abonneren

De Schotse whiskyregio's

In Schotland zijn er verschillende whiskyregio's, die elk hun eigen stijlen hebben. Deze kunnen dienen als een ruwe richtlijn, maar zijn zeker niet in beton gegoten. De individuele distilleerderijen zijn te uniek om een regio alleen op een smaakprofiel te reduceren. Toch zijn er ook vandaag de dag nog bepaalde tendensen per regio merkbaar. De regionale indeling is vooral logisch bij single malts, aangezien deze uit slechts één distilleerderij komen. Bij blended malts is er soms ook een representatieve toewijzing aan whiskyregio's. De blended Scotch whisky's zijn door hun diverse whiskysoorten zelden aan één enkele regio toe te wijzen. Tegenwoordig wordt Schotland vaak opgedeeld in vijf verschillende regio's: De Lowlands, de Highlands, de Speyside als een eigen deelgebied van de Highlands, Campbeltown en het eiland Islay. De Schotse eilanden worden door sommige whisky-experts aan de Highland-regio toegewezen, terwijl anderen ze als een eigen whiskyregio erkennen. Wij beschouwen de eilanden zeker als een eigen regio.

Eiland Whisky

Op de eilanden vindt men aan de ene kant geturfde en rokige whisky's zoals de single malts van Talisker van het Isle of Skye, de slechts licht rokige Highland Park van de Orkney-eilanden en de zwaar geturfde Ledaig van de Tobermory Distillery op het Isle of Mull. Maar ook frisse fruitige, licht maritieme vertegenwoordigers zoals de Scapa, de ongeturfde versie van Tobermory en de Arran single malt van het gelijknamige eiland bieden vrienden van niet-rokige whisky's een geweldige selectie. De whisky-boom houdt ook de Schotse eilanden niet tegen en we kijken uit naar nieuwe whisky's van de distilleerderijen Torabhaig (Skye), HarrisRaasay en de tweede distilleerderij van de Arran Distillers, de Lagg distilleerderij.

Lowland Whisky

De meest opvallende ontwikkeling vindt momenteel plaats in de Lowlands. Lowland Whisky had tot nu toe de reputatie bijzonder mild en licht bloemig te zijn. Voor de twee klassieke Lowland distilleerderijen Auchentoshan en Glenkinchie mag dit zeker kloppen. Lange tijd waren er in de Lowlands slechts deze twee Malt Whisky distilleerderijen en het gros van de industriële Grain Whisky distilleerderijen. Vanuit logistiek oogpunt vindt een groot deel van het blenden van de Blended Scotch Whiskys in de Lowlands plaats. Maar ook op het gebied van Malt Whisky gebeurt er veel. Naast de heropende Bladnoch distilleerderij, schieten er tal van nieuwe projecten uit de grond. Bij de lichte, fruitige stijl passen de nieuwe distilleerderijen Daftmill, Kingsbarns en Clydeside. Dat er echter binnenkort met het cliché van de lichte, ongegeroosterde Lowland Whiskys wordt afgerekend, tonen de jonge, wilde, soms experimentele whisky distilleerderijen. Al vandaag de dag wordt er geturfde whisky geproduceerd bij Ailsa Bay, Annandale, Aberargie en Lindores Abbey. We mogen dus benieuwd zijn naar de nieuwe kant van de Lowlands! 

Highland Whisky

De Highlands zijn Schotland's grootste whisky-regio en verenigen een verscheidenheid aan verschillende landschappen en distilleerderijen. Highland Whiskys hebben de reputatie krachtiger en kruidiger, maar ook iets complexer te zijn dan hun verwanten uit de Speyside en de Lowlands. Als klassieke vertegenwoordigers van deze groep kunnen we Glendronach, Glenglassaugh, Glen Garioch, Fettercairn, Edradour, Deanston, Balblair, Clynelish en Old Pulteney noemen. Een zekere kruidigheid of basis scherpte is deze whiskys gemeen, echter hebben ze altijd een individueel karakter. Dat de Highlands ook een zachte kant hebben, bewijzen distilleerderijen zoals Glengoyne, Aberfeldy, Dalwhinnie, Glenmorangie, Dalmore en Tomatin. Hier bieden zich minder scherpe maar daarom niet minder complexe en ronde aroma-profielen aan. Vanwege de grote verscheidenheid laten de Highlands, passend bij hun wilde karakter, zich moeilijk stijlistisch veralgemenen.

Speyside Whisky

Bijna omgekeerd is het met de legendarische Speyside-regio. De whisky-regio, die zijn naam te danken heeft aan de rivier de Spey, heeft de hoogste dichtheid aan distilleerderijen van Schotland en vermoedelijk de hele wereld. Goed de helft van de Schotse whisky-destilleerderijen ligt hier. De Speyside staat bekend om zijn elegante en mild-fruitige, maar ook diepgaande en complexe whisky's. Niet voor niets heeft de Speyside zich gevestigd als de belangrijkste leverancier van malt whisky voor de blended Scotch-industrie. Nog steeds produceren veel Speyside-distilleerderijen voornamelijk of uitsluitend voor blends en zijn ze alleen te vinden bij onafhankelijke bottelaars als single malts. Wie echter klassieke vertegenwoordigers van de Speyside-stijl zoekt, zou het assortiment van GlenfiddichBalvenieGlenlivetMacallanAberlourCardhuStrathislaGlen Moray en Tomintoul proeven. Hier vindt u lichte, maar complexe en gelaagde malt whisky's. Dat de Speyside echter meer te bieden heeft, tonen GlenfarclasCragganmoreCraigellachieBenromachBenriachGlenAllachieGlenrothesMortlach en Tamdhu. Hier toont de Speyside zijn wildere kant met zwaardere distillaten en kruidiger aroma's. 

Islay Whisky

Een whisky-stijl die zich tot op de dag van vandaag het duidelijkst laat definiëren, is de Islay-whisky. Het onopvallende eiland voor de westkust van Schotland herbergt enkele van de populairste en rokerigste whisky-soorten van Schotland. Hier wordt het gerst meestal boven een turfvuurtje gedroogd. Zo neemt de latere whisky de heftige rokerige aroma's op. De aroma's van gerookt spek, kampvuur en vochtige aarde splitsen de whisky-gemeenschap. De negen distilleerderijen van het eiland produceren allemaal rokerige whisky. Hoewel de Bunnahabhain distilleerderij in wezen niet rokerige whisky produceert, heeft ook zij zich aangepast aan de grote vraag en enkele geturfde bottelingen op de markt gebracht. Bowmore, de oudste distilleerderij van het eiland, produceert een gemiddeld rokerige whisky. Daarom is Bowmore goed geschikt als instap in de Islay-whiskies. Kijken we vanaf Bowmore naar de andere kant van de baai, dan zien we Bruichladdich. Zij zijn de zelfbenoemde progressieve distillateurs van het eiland. De distilleerderij produceert onder de eigen naam Bruichladdich ongeturfde whisky. De “normaal" geturfde whisky's van de distilleerderij verschijnen onder de naam Port Charlotte. Maar bij Bruichladdich wordt ook de rokerigste whisky ter wereld geproduceerd, de Octomore. De andere distilleerderijen van het eiland produceren allemaal rechtlijnige, sterk rokerige maritieme Islay whisky: KilchomanCaol IlaLagavulinLaphroaig en Ardbeg. Tot de release van de negende Islay distilleerderij Ardnahoe zullen we nog enkele jaren moeten wachten. 

Campbeltown Whisky

Last but not least ligt er slechts een korte veerboottocht tussen Islay en het schiereiland Kintyre. Aan de punt ligt het onopvallende plaatsje Campbeltown, dat een hele whiskyregio zijn naam geeft. Tegenwoordig is het nauwelijks te geloven dat dit gebied ooit meer dan 30 actieve whisky-distilleerderijen huisvestte. Vandaag de dag zijn er nog maar drie over. Deze zijn echter bijzonder interessant. Campbeltown Whiskys zijn meestal zwaar en olieachtig en vaak licht rokerig. Ook maritieme aroma's, zoals lichte zouttonen, komen vaak voor. Ze slaan aromatisch de brug tussen de Highlands en de eilanden van Schotland en zijn terecht een eigen categorie. De Springbank distilleerderij heeft het karakter van Campbeltown waarschijnlijk het sterkst beïnvloed, aangezien zij vandaag de dag drie verschillende stijlen in leven houdt. De ongegetorfde, driemaal gedistilleerde Hazelburn, de licht rokerige klassieke Springbank en de zwaar getorfde krachtige Longrow. De tweede distilleerderij van Springbank, Glengyle, produceert een whisky met de naam Kilkerran. Deze is ook een typische Campbeltown Malt, van licht tot zwaar rokerig. De derde distilleerderij van de stad is de Glen Scotia distilleerderij, die ook een zekere variëteit aan whisky produceert. 

Geschiedenis

De Oorsprong van Schotse Whisky

De Schotten hebben misschien de whisky niet uitgevonden, maar ze bezitten wel de eerste schriftelijke bron die de productie van whisky op grotere schaal bevestigt. In het register van de schatkist van koning James IV uit 1494 staat het volgende te lezen: „Aan broeder John Cor, op bevel van de koning, om aquavitae te maken, VIII bollen gerst." De monnik genaamd John Cor kreeg dus acht bollen gerst om daaruit „Aqua Vitae" voor de koning te maken. Een, voor die tijd, niet onaanzienlijke hoeveelheid, die ongeveer 870 kilogram zou zijn geweest. Aqua Vitae is de Latijnse vertaling van het „water van het leven" zoals whisky nog steeds wordt genoemd. In het Gaelic heet het „uisge beatha" („uschke-bar" uitgesproken), waaruit met de tijd het Engelse woord „whisky" is ontstaan. We moeten ons bij het Uisge van toen niet per se de huidige Scotch whisky voorstellen. Lange tijd werd er weliswaar alcohol uit granen gedistilleerd, maar de rijping op vat ontwikkelde zich vermoedelijk pas veel later. De voorganger van de huidige whisky was dus een heldere brandewijn. Nog steeds zien we de verwantschap met dranken zoals aquavit uit Scandinavië en eau de vie uit Frankrijk. De monniken van die tijd waren de eersten die deze wonderlijke vloeistof konden maken. Klosters waren dus de eerste distilleerderijen van Schotland. In eerste instantie zou de whisky geneeskrachtige eigenschappen hebben en werd het als medicijn gebruikt. Vermoedelijk werd het met geneeskrachtige kruiden gemengd. Het waren Ierse monniken in de Schotse kloosters die de kunst van het distilleren van Ierland naar Schotland brachten. Echter, de productie van whisky bleef niet uitsluitend beperkt tot het gebruik als geneesmiddel. Al in 1505 vaardigde de koning een edict uit dat de barbiers van Edinburgh het privilege verleende om whisky te stoken. Whisky ontwikkelde zich zo snel tot het nationale drankje van Schotland, dat er al in 1644 een belasting op de distillatie van whisky werd ingevoerd.

Het Tijdperk van de Illegale Stokerijen

In de loop der tijd verspreidde de kennis over de distillatie van gerst zich over Schotland en de plattelandsbevolking. Het werd gebruikelijk om het overtollige graan van de eigen oogst tot Uisge Beatha te distilleren. Zo kon men niet alleen het graan voor bederf behoeden, maar er ook een extra inkomen mee genereren. Natuurlijk werd het Uisge Beatha ook voor eigen gebruik geproduceerd. Aan vers bronwater ontbrak het de Schotten niet. Dat in 1579 de whisky-distillatie alleen nog was toegestaan voor de adellijke clans, interesseerde de koppige Highland-Schotten weinig. Vanwege hun soms extreem onbereikbare ligging floreerde de illegale stokerij juist in de Schotse Highlands. De illegale stokerij breidde zich verder uit, zodat het aantal illegale whisky-stokerijen in Schotland in de 17e en 18e eeuw op niet minder dan 14.000 werd geschat! Ook na de „Act of Union“, de vereniging van Schotland met Engeland in 1707, verhardde het conflict tussen belastinginners en de Schotse bevolking verder. De illegale whisky-productie werd voor de Schotten een symbool van verzet tegen de Engelse autoriteiten. Illegale stokerijen genoten de steun en bescherming van de bevolking en de katholiek-Schotse kerk, die vaak de veroordeling van een illegale stoker voorkwamen. Uit die tijd stamt het beroemde citaat van de Schotse nationale dichter Robert Burns: „freedom and whisky gang thegither“ (vrijheid en whisky horen bij elkaar). Het einde van het lange tijdperk van de illegale stokerij werd ingeluid door de „Excise Act" in 1823. De Britse regering had ingezien dat de strijd tegen de illegale stokerij niet met repressieve middelen kon worden gewonnen. Er werd een lage licentievergoeding ingevoerd om de legaliteit voor de grotere whisky-producenten aantrekkelijk te maken. De rekening klopte. Niet in de laatste plaats daarom vinden we bij veel bestaande Schotse distilleerderijen het „oprichtingsjaar“ in een periode kort na 1823. Een van de eersten die op het aanbod inging, was George Smith. Hij was de oprichter van de Glenlivet Distillery in de Speyside. Niet zonder de onvrede van zijn buren, waardoor hij in de daaropvolgende jaren ter bescherming twee pistolen bij zich droeg. Er volgden in de daaropvolgende jaren veel andere distilleerderijen. Zo waren er in 1834 van de duizenden eerdere illegale stokerijen nog maar ongeveer 700 over. Tot het einde van de 19e eeuw transformeerde de illegale stokerij in Schotland tot een goed gestructureerde (belastingbetalende) whisky-industrie, waarvan de producten we vandaag de dag nog steeds mogen genieten.

Van Blended Scotch naar Single Malt

Onze huidige liefde voor Schotse single malt is een relatief jonge romance. Aan het einde van de 19e eeuw was de algemene smaak een andere en dat is niet zonder reden. De zware, meestal geturfde malt whisky uit de Schotse Highlands was voor de verfijnde smaak van de consumenten in die tijd te onstuimig. Niet zelden hadden ze te maken met sterk wisselende kwaliteit. Het waren de gemengdwarenhandelaren van die tijd die dit probleem moesten oplossen. Onder hen John Walker, George Ballantine en de broers James en John Chivas. De uitvinding van de continue distillatie halverwege de 19e eeuw kwam hen als geroepen. Dit bood namelijk de mogelijkheid om een veel lichtere en goedkopere whisky te produceren, die tegenwoordig als grain whisky wordt aangeduid. De grain whisky kon prachtig de scherpe randen van de zware malt whisky verzachten. Als mengsel of „blend" werd de Scotch whisky zo een toegankelijk drankje van constante kwaliteit. De blended Scotch whisky was geboren. Tegenwoordig fronsen sommige whiskyfans bij het woord "blended" de neus, omdat ze de pure malt whisky verkiezen. Gelukkig zijn smaken verschillend. Uiteindelijk moet iedereen zelf ontdekken of hij of zij de krachtige malt whisky of de lichtere blended Scotch verkiest. We moeten in ieder geval erkennen dat er zonder blended Scotch whisky vandaag de dag ook geen single malt zou zijn. Want pas het grote succes van de blended Scotch opende de markt voor de latere single malts. Pas in 1964 introduceerde Glenfiddich als pionier op het gebied van single malts een ongeblende malt whisky. Vele anderen volgden in de daaropvolgende decennia, zoals de Classic Malts Selection, een reeks single malts die alle Schotse whisky-regio's vertegenwoordigen. De rest is, zoals men zegt, geschiedenis. De single malt Scotch whisky behoort vandaag de dag zonder twijfel tot de beroemdste gedistilleerde dranken ter wereld. Maar nog steeds blijft het grootste deel van de verkochte Schotse whisky blended Scotch. Vandaag de dag mogen we ons verheugen over een enorme selectie van verschillende Schotse whisky's. En over het grote aantal internationale whisky's die door de Scotch whisky zijn geïnspireerd.

Dit kan u ook interesseren: De geschiedenis van whisky

Schotse whisky kopen bij whic.nl

Ontdek het diverse portfolio van Schotse whisky in de goed gestructureerde onlineshop whic.nl. Dankzij praktische filters vindt u in een handomdraai Scotch whisky helemaal naar uw smaak. Koop bijvoorbeeld de GlenAllchie 12 jaar online bij whic.nl en proef het paradevoorbeeld van een Scotch whisky. Als u nog dieper wilt duiken, moet u zeker de Edradour 10 jaar en de Ardbeg Corryvreckan ook in uw winkelwagentje leggen.

Genot staat bij Schotse whisky altijd hoog in het vaandel - dat houden we ook zo bij whic. Daarom zorgen we ervoor dat uw nieuwste aanwinsten zorgvuldig verpakt op weg naar u gaan. Om een betrouwbare en snelle levering mogelijk te maken, verzenden we uw pakketten met DHL. Bij vragen over onze Scotch whisky's of uw bestelling bij ons, staat onze deskundige klantenservice via het contactformulier altijd voor u klaar.

Tijd om uzelf weer eens iets te gunnen. Koop nu heerlijke whisky's uit Schotland hier in de onlineshop whic.nl.