Aberargie
Aberargie Achtergrond

De Schotse Lowlands zijn momenteel een snelgroeiende whisky-regio. Tot enkele jaren geleden waren er daar met Auchentoshan en Glenkinchie slechts twee actieve malt whisky-distilleerderijen. Vandaag de dag tellen we al meer dan 12 actieve of in aanbouw zijnde distilleerderijen. Aberargie werd in 2017 opgericht. Gelegen op de grens tussen Perthshire en Fife, wordt de distilleerderij net nog tot de Lowland-regio gerekend. Het zal een klassieke farm-distilleerderij worden. “Van het veld in het glas” zullen alle productieprocessen, met uitzondering van het mouten, door de distilleerderij zelf worden uitgevoerd.
Huisstijl




Hoe zal Aberargie Whisky smaken? Aberargie is van plan een wasachtige, fruitige en licht geturfde (ongeveer 10 ppm) Single Malt te creëren. De rijping zal plaatsvinden in een mix van First-Fill Sherry Butts, First-Fill Bourbonvaten (Woodford Reserve) en Second-Fill Sherry en Bourbonvaten. De distilleerderij wijkt daarmee af van de klassieke Lowland-stijl, die traditioneel als licht en mild wordt gekarakteriseerd. Het wordt echter steeds moeilijker om Single Malt Whiskys op basis van hun profiel aan een regio toe te wijzen. Uiteindelijk zal het individuele profiel van de distilleerderij beslissen en Aberargie's doelstelling klinkt zeer veelbelovend!
Productie
Hoe wordt Aberargie Whisky geproduceerd? De distilleerderij werkt uitsluitend met gerst van de eigen velden, die toebehoren aan eigenaar Jamie Morisson. Hierbij wordt enkel de soort „Golden Promise“ verbouwd, die tegenwoordig nog maar zelden wordt gebruikt. De reden hiervoor is het hogere rendement van andere soorten zoals Concerto, Odyssey of Propino. De whisky-scene is het echter niet eens over de vraag of de gerstsoort een merkbare invloed heeft op het aroma van de uiteindelijke whisky.
Het is de bedoeling om uitsluitend Single Malt te produceren, met uitzondering van kleinere hoeveelheden voor de eigen whiskylikeur. 750.000 liter zal de distilleerderij produceren wanneer deze eenmaal op volle capaciteit draait.
Geschiedenis
De familie Morrison verkocht in 1994 hun distilleerderijen Bowmore, Glen Garioch en Auchentoshan aan het Japanse whiskybedrijf Suntory, dat uiteindelijk fuseerde tot de wereldwijde onderneming Beam-Suntory. Met Aberargie keert de familie Morrison terug als producent in de whisky-industrie. Al in 2005 hadden Brian Morrison en zijn zoon Jamie grote delen van het 'Scottish Liqueur Centre' verworven, samen met de voormalige Bowmore-directeur Kenny MacKay. Het bedrijf werd steeds actiever als onafhankelijke bottelaar, onder andere met de Carn Mor-serie.
In 2014 werd het bedrijf omgedoopt tot Morrison & Mackay. Tegelijkertijd vormde de familie Morrison de Perth Distilling Company en begon met de planning van een eigen distilleerderij op het boerenland van de familie. De bouw begon in 2016.
In april 2017 werd het hoofdkantoor verplaatst naar de nieuwe eigen blending- en bottellocatie in Aberargie. De bouw van de eigen Aberargie Distillery werd in oktober 2017 afgerond.