Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Dornoch

De Dornoch Distillery is een kleine ambachtelijke distilleerderij in de Noordelijke Hooglanden. Ze wordt geleid door de gebroeders Thompson, die al meer dan 15 jaar samen met hun ouders het gerenommeerde Dornoch Castle Hotel en hun meerdere malen bekroonde whisky-bar runnen.

Dornoch Achtergrond

De Dornoch Distillery is het project van de gebroeders Thompson, die al meer dan 15 jaar samen met hun ouders het gerenommeerde Dornoch Castle Hotel in de gelijknamige plaats leiden. Meerdere keren bekroond voor zijn whiskybar is het hotel een must-see in de scene. In de oude brandweerkazerne van het kasteel hebben de broers nu een miniatuur craft-distillery geïnstalleerd, die sinds 2017 gin en whisky produceert.

Met Glenmorangie en Balblair in de buurt is Dornoch in uitstekende whisky-maatschappij, hoewel de distilleerderij geografisch tot de graafschap Sutherland behoort, die tot nu toe alleen Clynelish en Brora als distilleerderijen kan voorleggen.

Tot nu toe waren de releases erg klein, omdat de meeste vaten Octaves waren. De producenten geven echter optimistischere vooruitzichten op de beschikbaarheid in de komende jaren. Bovendien hebben de Thompson Bros. al een ander distilleerderijproject onder de naam Struie Distillery opgestart.

Huisstijl

Wie proeft Dornoch Whisky? Aroma's van zuurdesembrood en sprankelend-zure vruchten zoals kiwi en citroen ontmoeten ons, net als veelzijdige kruidige tonen. Afhankelijk van de keuze van het vat. Momenteel wordt vooral ongegeturfde whisky geproduceerd, maar er zijn ook al eerste turf-experimenten.

Productie

Hoe wordt Dornoch Whisky geproduceerd? Het moet een uitdaging zijn geweest om het 47 vierkante meter grote vuurstation nabij het kasteel om te toveren tot een distilleerderijgebouw.

Het 135 jaar oude gebouw, dat ook als garage had kunnen dienen, moet in ieder geval plaats bieden aan een 300 kg mash tun, zeven washbacks uit Oost-Europa en twee Hoga Alambic-stills met een capaciteit van 1000 en 600 liter. Het zuid-Europese type distilleerketel uit Spanje en Portugal lijkt zich nu ook in de Schotse craft-whisky-scene te vestigen. Strathearn en Eden Mill stoken al enkele jaren succesvol met dit type. Daarnaast moet er ook nog een 2000 liter column-still voor andere gedistilleerde dranken, zoals bijvoorbeeld de Thompson Gin, een plek vinden. Ongeveer 10% van de 'base spirit' wordt door de distilleerderij zelf gemaakt van biologische gerst.

De distilleerderij kan momenteel slechts 15.000 liter brandstof per jaar voor whisky produceren. De gebroeders Thompson zijn geïnteresseerd in het maken van een 'Old-Style-Whisky'. Hiervoor gebruiken ze uitsluitend de handgemoute biologische gerst, Plummage Archer Barley. Ook bij de vergisting nemen de broers ruim de tijd. Geen distilleer-gist voor een snelle alcoholproductie, maar brouw-gist wordt ingezet. Dit moet zorgen voor een grotere aromavariëteit en daarvoor krijgen ze maar liefst 7 dagen de tijd!

Geschiedenis

De geschiedenis van het Dornoch Castle gaat terug tot de 15e eeuw. Sinds 1947 dienen de kasteelgebouwen als hotel. Colin en Ros Thompson namen het hotel in 2000 over, dat zich snel ontwikkelde tot een whisky-hotspot, niet in de laatste plaats door de leiding van de whisky-bar door de zonen Simon en Philip. Hier ontwikkelden de broers een voorliefde voor de Scotch uit de jaren 60, wat hun verlangen wekte om deze stijl nieuw leven in te blazen.

Die jarenlange ervaring met de whiskybar in het hotel, gespecialiseerd in oude en zeldzame whisky's, kwam de broers zeker ten goede, toen zij besloten een eigen distilleerderij te beginnen. Eerder hadden zij al whisky uit verschillende bronnen onder eigen label gebotteld. De droom van een eigen distilleerderij kreeg in 2015 vorm, toen de vergunning voor de verbouwing van het kasteel werd verleend. Het in 2016 opgestarte crowdfundingproject was uiterst succesvol en kon al na enkele weken worden stopgezet. Na een testfase kon in december 2017 de huisgemaakte Thompson Brothers Organic Highland Gin op de markt worden gebracht. In november 2020 kwam de eerste single malt whisky uit.