Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Wilson & Morgan

Wilson & Morgan is een Italiaanse onafhankelijke bottelaar van Single Malt Scotch Whisky. Het familiebedrijf, gevestigd in Treviso in Noord-Italië, staat bekend om zijn nabewerkingen in wijn- en versterkte wijnvaten zoals Marsala en sherry-vaten.

Wilson & Morgan Achtergrond

Wilson & Morgan is een Italiaanse onafhankelijke bottelaar van Scotch Whisky. Het bedrijf is gevestigd in Treviso in Noord-Italië en werd in 1992 opgericht door Fabio Rossi. De handel in onafhankelijke bottelingen van Scotch Whisky wordt in dit familiebedrijf met evenveel liefde geleid als de handel in wijn en olijfolie. Als een van de eerste Italianen importeerde Fabios vader al in de jaren '60 whisky naar Italië. Wilson & Morgan staat bekend om een hoog kwaliteitsniveau. Gewoonlijk worden whisky's tussen de 10 en 30 jaar gebotteld en soms verder gerijpt in exotische vaten, zoals Marsala en rum . Het bedrijf was een van de eersten die een Marsala en Armagnac rijping uitvoerden. Wilson & Morgan kan dus worden gerekend tot de echte pioniers van de Italiaanse whisky-scene.

Productie

Wilson & Morgan verbinden vaardig het Italiaanse met het Schotse levensgevoel en benutten zowel het gevoel voor traditie als de hoge eisen aan genot en kwaliteit van beide landen. Italië was een van de eerste landen die in de jaren '60 een uitgesproken interesse voor Single Malt ontwikkelden. In die tijd was de Blended Scotch Whisky de dominante whiskycategorie. Fabio Rossi is veel in Schotland en selecteert de vaten die in aanmerking komen voor botteling of naverfijning voor Wilson & Morgan. Zodra een vat deel uitmaakt van de Wilson & Morgan voorraad, wordt het minstens om de zes maanden gecontroleerd en geproefd om de perfecte rijpheid te vinden. De grote whisky-auteur Michael Jackson noemde Fabio Rossi de "Whisky Tailor" - "Whisky Schneider". De kunstvaardigheid en ambachtelijkheid waarmee Fabio whisky's selecteert en voltooit, is vergelijkbaar met die van een eersteklas kleermaker. Deze titel draagt Fabio Rossi nog steeds met trots. De whisky's worden zonder toevoeging van karamelkleurstof of koudefiltratie in de flessen gebracht. 

Wilson & Morgan in de test

Wilson & Morgan heeft een reeks verschillende series in zijn assortiment. 

De House Range omvat Mystery Malts, oftewel Whiskys zonder specifieke distilleernaam. Hier worden betaalbare Whiskys doorgaans per regio, zoals Islay of Speyside, gebotteld. 

De Classic Selection bestaat uit door Fabio Rossi persoonlijk geselecteerde vaten. Meestal worden deze whisky's in verfijnde wijn- en versterkte wijnvaten, zoals Marsala of Sherry, nage rijpt. Vervolgens worden ze zonder toevoeging van kleurstof of koude filtratie gebotteld. 

De naam "Twenties & Older" verraadt al waar deze serie om draait. "20 jaar en ouder" zijn de hoogwaardige whisky's uit deze reeks. In grote, sierlijke letters is de leeftijd van de whisky op het etiket van de fles te lezen. 

Hetzelfde geldt voor de Cask Strength bottelingen, die niet met water tot drinksterkte worden verdund, maar in krachtige vatsterkte zijn gebotteld. 

In de Collectors Edition komen bijzondere whisky's aan bod, die in een elegante houten doos worden gepresenteerd. Ze zijn daardoor ideaal als hoogwaardig cadeau voor connaisseurs. Het zijn doorgaans zeer zeldzame en oude whisky's. 

Geschiedenis

Mario Rossi nam de zaak met wijn en olijfolie over van zijn vader Giuseppe na de Tweede Wereldoorlog. Als overtuigd antifascist werkte hij samen met de geallieerden tijdens de oorlog en had zo contact met Britse troepen. Hier had hij de eerste kennismaking met whisky en vond hij grote vreugde in de drank. In de jaren '60 en '70 begon hij met de import van blended Scotch whisky. De lichtere blended whisky was de whisky van keuze voor de meeste van zijn klanten in die tijd. Maar al snel begon het familiebedrijf met de import van de "King of Whisky", de single malt uit Schotland. In 1992 richtte Fabio, Marios zoon, Wilson & Morgan op als onafhankelijke bottelaar. De tijd voor goede single malt was aangebroken, de grote whisky-recessie van de jaren '80 was langzaam overwonnen. Maar de op de markt beschikbare single malt was voor het grootste deel gekleurd en koud gefilterd. Daarom besloot men om de klant iets anders aan te bieden. Fabio Rossi begon met een samenwerking met de oudste Schotse onafhankelijke bottelaar Cadenheads. Hier koos hij bijzondere vaten, onder andere van Ardbeg, Springbank, Bunnahabhain, Macallan, Port Ellen en Caol Ila. Vooral de Islay-whiskys hadden het de Italianen bijzonder aan het hart.

Wilson & Morgan kopen bij whic.nl