Takamaka
ambachtelijke zorg en de verbondenheid met de gemeenschap. Ontdek en proef Takamaka's topklasse rums, rum-gedistilleerde dranken en likeuren.
Takamaka Achtergrond

Takamaka Rum ontstaat in de Trois Frères Distillery op Mahé, het hoofdeiland van de Seychellen. Trois Frères is de eerste en tot op heden enige commerciële rumproducent en -exporteur op de hele archipel. De distilleerderij beweegt zich vaardig tussen traditie en innovatie, wat zich goed weerspiegelt in hun producten. Gedreven door nieuwsgierigheid is er in het portfolio altijd weer iets nieuws te ontdekken. Naast traditionele rum van suikerrietsap en rum van melasse experimenteren de producenten ook met moderne technieken voor snellere rijping of aroma-geefprocessen.
De distilleerderij is opgericht op de meer dan 200 jaar oude plantage La Plaine St André . Op het 24 hectare grote terrein werden ooit kaneel, vanille, patchouli en kokosnoten verbouwd. Deze componenten komen prachtig tot uiting in enkele uitgaven, zoals de Takamaka Koko Rum Likeur of de Takamaka Dark Spiced Rum . Naast de distilleerderij is er op het landgoed een eigen museum, een tuin met geneeskrachtige planten en historische ruïnes te bezichtigen. De twee inheemse reuzenschildpadden Taka en Maka, aan wie het merk zijn naam te danken heeft, kunt u daar ook tegenkomen.
Huisstijl




Hoe smaakt Takamaka Rum? In de afvullingen van Takamaka vinden we naast exotisch fruit zoals bananen, ananas en kokosnoot ook warme specerijen. Typisch zijn bijvoorbeeld kaneel, steranijs en aangename vanilletonen, die een harmonieuze balans tussen zoetheid en aromatische diepte bieden.
Productie

Hoe wordt Takamaka Rum geproduceerd? De Trois Frères Distillery is zeer experimenteel en maakt - voor zover mogelijk - gebruik van lokale middelen van de beste kwaliteit. In de beginjaren van de distilleerderij werd er weinig suikerriet op de Seychellen verbouwd. De beperkte producten gingen bovendien naar de productie van Baka, een lokaal suikerrietbier. Sinds de oprichting van de distilleerderij zijn lokale bewoners en boeren aangemoedigd om hun braakliggende grond te gebruiken voor de teelt van suikerriet. Zo krijgen de inwoners meer inkomen en de distilleerderij bijzondere, terroir-gebonden suikerrietsap. Dankzij de combinatie van granietrijke aarde en strandsand, verenigt het pure suikerrietsap aroma's van suiker, bloeiende gras en zon gedroogde aarde. Voor de pure suikerriet-rums wordt inmiddels dit lokaal verbouwde suikerrietsap gebruikt, dat zowel in de Pot- als in de Column-Still-methode wordt gedistilleerd.
Tot en met het jaar 2020 werd Takamaka Rum volledig in de Franse kreolse Agricole-stijl - dat wil zeggen, uit verse suikerrietsap - geproduceerd. Met de visie om het merk Takamaka te laten groeien, is de oude restaurantkeuken inmiddels omgebouwd tot een melasse-distilleerderij. Aangezien er op de Seychellen echter geen suikerriet industrieel wordt verwerkt, importeert Trois Frères hoogwaardige melasse van betrouwbare partners uit de regio van de Indische Oceaan. Deze wordt in de volgende stap verdund met lokaal bronwater. Na een gistingstijd van drieënhalve dag volgt de daaropvolgende distillatie volgens het Column-Still-proces. Hiermee is een tweede stijl gecreëerd, die de typisch Engelse productiestijl (melasse/lange fermentatie/pot-still-proces) met de typisch Spaanse productiestijl (melasse/korte fermentatie/column-still-proces) kruist.
Altijd op zoek naar innovatie, lieten de producenten zich bovendien inspireren door de Californische en Australische wijnindustrie. Met een methode genaamd hydrodynamische cavitatie produceert de distilleerderij nu Pressed Rum. Bij dit proces wordt de vloeistof aan hoge druk blootgesteld. Dit versnelt de chemische processen, waardoor bijvoorbeeld een snellere rijping of een intensivering van de aroma's mogelijk is. Hoewel de tijdsbesparing een belangrijke financiële impact kan hebben, gaat het de producenten hier niet om het besparen van rijpingstijd, maar om een verbreding van de horizon en het experimentele aspect. Een interessant voorbeeld waarbij deze techniek wordt toegepast is de Takamaka Rum Zenn. Afvullingen die onder deze omstandigheden zijn geproduceerd, worden door Takamaka aangeduid als ongeopende rums. De reden hiervoor is dat het distillaat, met eikenhouten fijne deeltjes uit ex-bourbonvaten, enkel aan druk wordt blootgesteld.
Het portfolio van het merk bestaat uit drie series. De Seychelles Series is het hart van het merk. Hier vindt u de rum op basis van melasse, gedistilleerd in de Column Still. De St. André Series omvat vier rumsoorten van hogere kwaliteit. Achter de serie Le Clos schuilen beperkte experimentele bottelingen van het merk.

Takamaka in testen
Het assortiment van Takamaka omvat een veelzijdige selectie van eerste klas rums, rum-gebaseerde dranken en likeuren. Hier vindt u een overzicht van de belangrijkste bottelingen.
Voor beginners is de Takamaka Rum Blanc een uitstekende keuze. Met een ontspannen alcoholpercentage van 40,2% Vol. is deze klassieker ideaal voor vele gelegenheden. Wie een krachtigere rum verkiest, zou de Takamaka Overproof moeten proberen. Met een indrukwekkende sterkte van 69% Vol. biedt hij de ideale basis voor uitstekende mojito's.
Liefhebbers van cask strength rum raden wij de onafhankelijke bottelingen van Velier aan. De ongealterde Takamaka 2021 Pure Single White, gemaakt van puur suikerrietsap, valt op door krachtige citrusaroma's. De Takamaka 2018/2021 - 3 Jaar Pure Single Rum rijpte in het vochtige, warme klimaat van de Seychellen en verenigt intense specerij met delicate fruittonen. Beide varianten zijn voor 100% gedistilleerd in de pot still-methode.
Ontdek ook de fascinerende Blended Rums van de St André-serie. De Takamaka PTI Lakaz 2022 Vintage onthult een uitgebalanceerd aroma-festijn van tropisch fruit en winterse specerijen dankzij de rijping in geselecteerde bourbon- en portvaten. Deze blend wordt gemaakt van een combinatie van suikerrietsap en melasse. Door de langdurige samenwerking met Richard Seale van Foursquare ontvangt de Trois Fères Distillery een uitstekende 8-jarige rum uit Barbados. Deze wordt onder andere in de St André-serie gecombineerd met Takamaka-rums. Het resultaat is een gelaagd samenspel tussen Caribische charme en de diepte van de Indische Oceaan.
Geschiedenis
De rumproductie heeft een diepe culturele betekenis op de Seychellen. Lokale families maken al eeuwenlang rhum arrangé. Dit is een digestief dat ontstaat door het macereren van bladeren, fruit, zaden, schors en andere ingrediënten. Het verhaal van Takamaka Rum begon echter in het jaar 2000. Geïnspireerd door de rumproductie van hun grootvader, probeerden Bernard d'Offay en zijn vader Robert d'Offay destijds op de Seychellen aan thuisdestillatie. Aangezien ze slechts beperkte toegang hadden tot conventionele distillatieapparatuur, stonden ze voor veel uitdagingen. Zo werd bijvoorbeeld het eigen zwembad in de achtertuin als tijdelijke koeltoren gebruikt. Samen met Bernards broer Richard d'Offay openden ze 2002 de Trois Frères Distillery. Al snel produceerden ze hun eerste batch van Takamaka Dark Rum. In de loop der tijd verfijnden ze hun ambacht en vertegenwoordigen ze met hun producten als enige rumproducent van de Seychellen op waardige wijze hun regio.
Takamaka kopen bij whic.nl
Zoekt u een rum die zowel traditionele als moderne productiemethoden verenigt? Probeer dan de Takamaka Rum Zenn. Hij biedt een prachtige kennismaking met de wereld van Takamaka. Dankzij onze handige filters vindt u ook uw favoriet helemaal naar wens. Bovendien kunt u rekenen op een snelle en betrouwbare levering via onze verzendpartner DHL.
Bij whic.nl staat de tevredenheid van onze klanten voorop. Wij bieden u niet alleen kwalitatief hoogwaardige producten, maar ook eerlijke prijzen en een uitstekende klantenservice. Dus, waar wacht u nog op? Ervaar de fascinatie van Takamaka Rum en koop nu Takamaka Rum en Spirits op whic.nl.