Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Black Bull Whisky

Black Bull Whisky Achtergrond

Black Bull Whisky is een merk van de onafhankelijke bottelaar Duncan Taylor. Het geheim achter het merk ligt in de lange traditie van blenden van grain whisky en malt whisky. Hiervoor worden verschillende whiskyvaten uit Schotse distilleerderijen aangeschaft en vervolgens met elkaar vermengd. De verhouding van grain en malt whisky is daarbij elk 50%. Het uniek hoge maltpercentage toont aan dat het merk niet alleen op winst uit is. Het is voor hen belangrijk om een blended whisky op de markt te brengen die voldoet aan de veeleisende behoeften van de malt whisky liefhebbers.

Huisstijl

Wie proeft Black Bull Whisky? Het is moeilijk om de smaak van de whisky in een duidelijk profiel te vangen. Door verschillende batches en de vrijheid om verschillende whisky's uit verschillende distilleerderijen te gebruiken, hebben de whisky's zeer verschillende karaktertrekken.

Noten die vaker terugkomen zijn een prettige zoetheid en graanaroma's evenals een mooie vruchtigheid. Black Bull Whiskys komen rond en in balans over.

Productie

Hoe wordt Black Bull Whisky geproduceerd? Een distilleerketel of een maischketel zoekt men hier tevergeefs. Want bij Black Bull wordt geen whisky zelf geproduceerd. Het merk Black Bull kan worden gezien als een Whisky Blender. Getrouw aan het motto “Beter door elke batch” proberen ze producten te creëren die de klanten volledig tevredenstellen. Een goed vatbeheer, evenals een competente jury, zorgen voor een whisky die voldoet aan de hoogste standaarden. Als onafhankelijk bedrijf heeft Black Bull veel vrijheden. Door de menging van grain en malt whisky kunnen ze een breed assortiment aanbieden tegen een concurrerende prijs.

Geschiedenis

Met de opheffing van de Prohibitie in 1933 kwam er een grotere succes. Het merk werd nu ook in de VS steeds populairder. In 1974 werden er meer dan 80.000 dozen van de Black Bull Whisky verkocht. Na de dood van George Willsher werd er bijna 2 decennia niet meer geproduceerd. In 2001 werd het bedrijf voortgezet door Euan Shand. Hij behield het concept en probeerde het merk te verjongen met een nieuw ontwerp en een eigentijdse verpakking. In 2009 werd in samenwerking met Jim McEwan een 30 jaar oude, in sherryvat gerijpte whisky op de markt gebracht. Deze gaf het merk veel aandacht en was in een mum van tijd uitverkocht. Al in het volgende jaar verscheen er een 40-jarige Black Bull. Renommée single malts van Glenlivet, Tamdhu en Bunnahabhain werden voor de 40-jarige blended Scotch vermengd met grain whiskys van de gesloten distilleerderij Port Dundas en van de Invergordon distilleerderij. Een ander hoogtepunt zal de publicatie van de eerste 50-jarige whisky in de komende maanden zijn.