Jura Whisky
Jura Single Malts werden op het verlaten Hebriden-eiland Jura gestookt. Jura onderscheidt zich in huisstijl duidelijk van het buureiland Islay en produceert voornamelijk niet-rokerige, olieachtige whisky's. Als instap in het assortiment van Jura raden we de Isle of Jura 10 jaar aan.
Jura Whisky Achtergrond

Jura is de enige whisky-distilleerderij op het eiland Jura. Het eiland voor de westkust van Schotland maakt deel uit van de Binnen-Hebriden. Het ligt tussen het Schotse vasteland en het beroemde whisky-eiland Islay in het zuidwesten. Men bereikt Jura in enkele minuten met de veerboot vanuit de haven van Port Askaig op Islay. Het eiland is 55 km lang en 11 km breed. De naam Jura heeft in het geval van het eiland Jura en de gelijknamige distilleerderij niets met rechtspraak te maken. Veel meer is de term afgeleid van het Oudnoorse woord voor edelhert, dat op Jura bijzonder vaak voorkomt. Het eiland wordt gedomineerd door de bergketen die de „Paps of Jura“ wordt genoemd, waar men ook vanaf Islay een prachtig uitzicht op heeft.
Huisstijl




Isle of Jura Whisky is qua stijl niet te vergelijken met de whisky van het buureiland Islay. Jura Single Malts zijn doorgaans niet getorfd en relatief mild. Er zijn echter ook lichte en sterk getorfde uitzonderingen. Vanwege zijn karakter heeft Jura ook de bijnaam The Highland from the Island. De Isle of Jura Single Malt kan als filigraan worden omschreven – terwijl oudere bottelingen zeker complex en krachtig zijn. In het algemeen is de huisstijl van Isle of Jura zacht en licht olieachtig. Er hangt een harsachtig dennenaroma omheen, dat wordt afgerond door een aangename zoutigheid. Jura Scotch Whisky is uitstekend als aperitief.
Productie
Van een eilandstokerij, die slechts een steenworp verwijderd is van Islay-whisky stokerijen, zou je eigenlijk een zeer rokerige whisky verwachten. Immers, het eiland is bedekt met turf, het natuurlijke traditionele verwarmingsmateriaal van de Schotten. Het gebrek aan middelen kan Jura dus niet hebben weerhouden om een zwaar geturfde whisky te stoken. Integendeel, de oorsprong ligt in de heropening van de stokerij en de behoefte van de toenmalige eigenaar Mackinlay’s. Deze grote Schotse blender had namelijk een lichte malt whisky nodig voor zijn blended Scotch whisky's. In de jaren '60 en '70 neigde de smaak van de massa meer naar lichte whisky. Zo werd de huisstijl van Jura aangepast aan de vraag. Aangezien de stokerij in de jaren '60 opnieuw werd opgebouwd, is ook de productie afgestemd op de apparatuur uit die tijd. De wort wordt in vergistanks van roestvrij staal vergist. Na een korte vergisting wordt het "bier" in de vier grote koperen pot stills van Jura gestookt. De distilleerketels zijn de op één na hoogste van Schotland. De stokerij draait momenteel op volle capaciteit, zeven dagen per week. Zo kan Jura ongeveer 2.300.000 liter alcohol per jaar produceren. Dit is ook nodig, want Jura is inmiddels de op twee na best verkochte single malt whisky in het Verenigd Koninkrijk. Slechts ongeveer 7% van de productie van Jura wordt gemaakt met zwaar geturfde mout (ca. 50 ppm, ongeveer het turfgehalte van Ardbeg en Laphroaig). Jura zet hun rokerige whisky echter doordacht in en heeft tot nu toe behalve de Prophecy nauwelijks zwaar geturfde whisky geproduceerd.
Geschiedenis
De whisky distilleerderij op Jura heeft haar oorsprong vermoedelijk in het jaar 1810. Dit is in ieder geval het moment waarop de eerste legale activiteiten kunnen worden aangetoond. Ervaren als we zijn, zou het dus al veel eerder illegale whiskystokerijen op het eiland hebben bestaan. James Fergusson stookte op Jura met zijn zonen in de 19e eeuw Isle of Jura Whisky. Hij demonteerde de installatie echter, toen men het niet meer eens kon worden met de pachter over de huur. Tussen 1901 en 1963 lag de onderneming stil. Pas eind jaren '50 kwam het idee op om de distilleerderij op het eiland weer te activeren. De werkgelegenheid kon men op het schaarse eiland goed gebruiken. Het project werd gefinancierd door Mackinlay McPherson (tegenwoordig Scottish & Newcastle). De planning van de installatie werd overgenomen door W. Delmé Evans, die eerder al Glenallachie en Tullibardine nieuw leven had ingeblazen.
In 1963 ging Isle of Jura weer in productie en werd in 1985 overgenomen door Invergordon Distillers, die op hun beurt door Whyte & Mackay werden gekocht. In tegenstelling tot het lot van de Bruichladdich Distillery, werd Jura niet gesloten. Jura profiteerde zelfs van versterkte marketingmaatregelen voor de whisky door de nieuwe eigenaren. Dit heeft zich ongetwijfeld uitbetaald voor de distilleerderij, want Jura is vandaag de dag een van de meest gedronken single malts in Groot-Brittannië.
Jura Whisky kopen bij whic.nl
Ervaar het mooie portfolio van Isle of Jura in de goed gestructureerde onlineshop whic.nl. Met geweldige filtermogelijkheden kunt u zich gemakkelijk oriënteren en vindt u precies waar u naar op zoek bent - of u nu een beginner of verzamelaar bent.
De tevredenheid van hun klanten staat bij de traditie merk Isle of Jura voorop - zo zien wij dat ook bij whic. In lijn met deze intentie verpakken wij uw flessen voor u met grote zorg. De pakketten worden vervolgens geleverd door DHL, om ervoor te zorgen dat u uw aankopen zo snel mogelijk kunt genieten. Bij vragen over onze Isle of Jura Whiskys of uw bestelling, staat onze ijverige klantenservice via het contactformulier graag voor u klaar.
Waar wacht u nog op? Koop Isle of Jura Whisky eenvoudig hier op whic.nl.