Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Whisky uit het portwijnvat

Whisky's uit portvaten kenmerken zich door volle bessen- en fruittonen, evenals een roodachtige kleur. Daarbij zijn portvaten meestal iets minder eikenachtig dan de verwante sherryvaten. Port is veelzijdig en complex en varieert van de donkere en zoete Ruby Port tot de lang gerijpte nootachtige Tawny Portwijnen. Kijk bij distilleerderijen zoals GlenAllachie en Edradour of verken ons brede assortiment.

Whisky uit het portwijnvat Achtergrond

Whisky wordt per definitie in eiken vaten gerijpt. Meestal echter in gebruikte eiken vaten, want whisky heeft de geweldige eigenschap dat het veel aroma's uit het eikenhout kan absorberen. Afhankelijk van wat er eerder in de eiken vaten lag, valt de smaak dus anders uit. Geen enkele whisky is hetzelfde. Whiskys worden ook gerijpt in voormalige portvaten. De onafhankelijke bottelaar Gordon & MacPhail had als eerste het idee om whisky in een portvat na te laten rijpen. Dat was in 1994. En de trend houdt aan. Single malts krijgen in portvaten meestal een finish, in plaats van een volledige rijping, uitsluitend in portvaten. Het gebruik van portvaten zorgt in whisky voor een zeer donkere rode tint en volle fruitige noten in de smaak, die doen denken aan zoete gedroogde vruchten.

Wat is portwijn?

Portwijn, kortweg Port, is een Portugese versterkte dessertwijn die in de Douro-vallei wordt geproduceerd. De Rio Douro stroomt in de Atlantische Oceaan en aan zijn monding ligt de naamgever Porto. Na de oogst en persing moest de portwijn tot 1986 uit de vallei worden vervoerd voor opslag in de directe omgeving van de stad Porto, naar Vila Nova de Gaia. Tegenwoordig mogen ook de wijnen die in de Douro-vallei zijn opgeslagen, zich portwijn noemen. Er zijn verschillende soorten portwijn afhankelijk van leeftijd, druivensoort en productiemethode, variërend van Ruby tot Tawny en White met veel verschillende classificaties. De Ruby-types en de Tawny-soorten worden gemaakt van rode druiven. Druivensoorten zoals Tinta Barroca of Touriga Nacional worden hiervoor gebruikt. Tawny Port kenmerkt zich door een rijke kastanjebruine kleur, die het verkrijgt door de oxidatieve rijping. Voor de witte portwijnsoorten komen onder andere Malvasia Fina en Rabigato, maar ook Moscatel-druiven in aanmerking. In totaal zijn er ongeveer 40 toegestane druivensoorten, waardoor de portwijn ook zeer divers kan zijn.

Portwijn werd vooral vroeger in zogenaamde Port Pipes opgeslagen. Met een inhoud van 650 liter zijn ze zeer hoog, maar ronder en gedrongener van vorm dan sherryvaten en bestaan ze uit bijzonder dikke planken. Tegenwoordig worden echter meer kleine barrique wijnvaten met een inhoud van 225 liter gebruikt. Voor de whisky-industrie heeft dit ook duidelijke gevolgen. De Port Pipes zijn meestal extreem oud en alleen nog tegen horrende prijzen te verkrijgen. Sommigen trekken uit het gebrek ook een deugdzaam les. Zo zegt Anthony Wills, oprichter van de jonge distilleerderij Kilchoman, dat door de hoge leeftijd van de Port Pipes het risico bestaat dat er muffe zwavelaroma's of gewoon te weinig aroma's in het geheel aanwezig zijn. Daarom richt Kilchoman zich op jonge portwijnen uit barriquevaten. In feite lijken ze het er allemaal over eens te zijn dat de tijd in het portwijnvat strikt in de gaten gehouden en voorzichtig geregeld moet worden. Het eindresultaat mag er dan ook zijn.

Fruitige tonen in whisky. Wat is het verschil tussen whisky uit een sherryvat en whisky uit een portvat?

Het eenvoudigste antwoord hierop is natuurlijk: Probeer een sherry en een portwijn en u zult onmiskenbare verschillen proeven. Voor de whisky kan men het volgende concluderen: De invloed van het portwijnvat is minder eikenachtig en nog fruitiger dan het geval zou zijn bij de whisky uit het sherryvat. Donkere chocolade, rode bessen en gekonfijte citrusvruchten tot delicate pruimen tonen vormen het complexe smaakprofiel dat het voormalige portwijnvat de whisky kan bieden. Terwijl men (First Fill-) sherryvaten waardeert om hun intense en volumineuze smaakinvloed, zijn portwijnvaten populair als het gaat om subtiele smaaknuances in de whisky te brengen.

Whisky uit het portwijnvat in de test

Geïnteresseerd? De volgende whisky's zijn perfect voor een kennismaking met de wijdse wereld van in portvaten gerijpte whisky's:

Pure portwijnvaten zijn zeldzaam en meestal alleen verkrijgbaar als gelimiteerde single cask bottelingen. Daarom presenteren wij u hier (hopelijk) langdurig beschikbare whisky's met een portwijnvat finish. Bij een finish wordt de whisky meestal in ex-bourbonvaten gerijpt, om vervolgens voor meerdere maanden tot jaren in een ander vattype te worden overgebracht voor verfijning.

Een goed voorbeeld van een Portwijn-nachrijping is de Glenmorangie 14 jaar Quinta Ruban. De milde Highland Malt overtuigt met donkere bessen en fijne chocoladetonen.

Als u het iets krachtiger wilt, is de Arran Port Cask Finish met intense 50% Vol. een goede keuze. De niet-rokerige eilandwhisky overtuigt met krachtige fruittonen en een natuurlijke kleur.

Zoekt u een rokerige variant met een heerlijke portwijnafwerking? De Ardmore 12 Jaar Port Wood Finish is uw kandidaat! Hier komen vooral spannende bessen tonen naar voren, die een interessant tegenpunt vormen voor de fijne Highland-rook van Ardmore.

Als u op zoek bent naar een Aziatische exotische, is de Kavalan Concertmaster Port Cask Finish een echte aanrader! De Single Malt uit Taiwan is meermaals onderscheiden en bewijst dat goede Single Malt niet alleen uit Schotland komt! Exotische fruitaroma's vermengen zich hier met de fijnste specerijen en zoete bessen. Wie op zoek is naar een hoogstaande volledige rijping in een portvat, kan de Kavalan Solist Port overwegen. U moet iets dieper in de buidel tasten, maar u zult de aankoop niet betreuren.

Ook uit Duitsland komt whisky uit het portweinfust. Bij de Glen Els Single Malts worden vaak whisky's uit verschillende wijnvaten samengevoegd. Portweinfusten mogen daarbij natuurlijk niet ontbreken. Daarnaast worden ook sherryvaten en andere wijnvaten gebruikt. Dit toont aan dat de portweinnoten subtiel kunnen worden ingezet om individuele smaaknuances zoals chocolade mooi te accentueren. Zonder daarbij de aroma's uit de andere vattypen te overschaduwen, wanneer men vaten combineert. Dit is te zien bij de Glen Els Journey.

Conclusie: Whiskies met een portwijnafwerking of die hun volledige rijpingsperiode in portvaten hebben doorgebracht, zijn er van distilleerderijen over de hele wereld. Dit maakt dit vattype alleen maar spannender. Er is veel genotvolle veldonderzoek nodig.