Zweedse Whisky
Zweden is een jong maar uiterst spannend whiskyland. Onder leiding van de internationaal succesvolle Mackmyra Distillery ontwikkelt zich in Zweden momenteel een experimentele whiskylandschap met hoge kwaliteitsnormen.
Zweedse Whisky Achtergrond

De gedachte aan Zweedse whisky is vandaag de dag bij fijnproevers wereldwijd nauw verbonden met de distilleerderij Mackmyra . Bijna geen enkele Europese (niet-Schotse) whisky-distilleerderij heeft zo'n sprookjesachtig verhaal achter zich. Geen enkele startup-ondernemer had het succes van Mackmyra beter kunnen dromen. Dankzij het internationale succes van de Zweedse distilleerderij zijn vandaag de dag alle twijfels weggenomen: goede whisky wordt niet alleen in Schotland gemaakt. Mackmyra heeft niet alleen het Zweedse en Scandinavische whiskylandschap blijvend gevormd. Het heeft het hele Europese vasteland geïnspireerd. Daarbij is Zweedse whisky allerminst een "Scotch-whisky-kopie". Zweden is goed op weg om een eigen, authentieke whisky-categorie te ontwikkelen. Andere distilleerderijprojecten zoals High Coast (voorheen Box Whisky) en de geniale craft distilleerderij Smögen met zijn sterk rokerige whisky zijn inmiddels uit de kinderschoenen gegroeid. Ontdek de Zweedse whisky en zijn aromatische verfijning en diversiteit.
Stijl




Hoe smaakt Zweedse whisky? De Zweedse whiskylandschap is weliswaar door Mackmyra gevestigd, maar over het geheel genomen nog steeds zeer overzichtelijk. Het lijkt daarom wat voorbarig om het land een algemene stijl toe te schrijven. Er tekenen zich echter bepaalde trends af. Alle drie de gevestigde Zweedse whiskyproducenten werken bijvoorbeeld naast niet-rokerige whisky ook met turf en rokerig mout. In veel Zweedse whisky's vinden zich naast zoete fruittonen ook bloemige-kruidige aroma's, die soms aan zomerweiden, soms aan heidevelden doen denken. In ieder geval kan men tot nu toe van Zweedse whisky een grote variëteit aan aroma's verwachten. Zweedse whisky is veel, maar zeker niet saai!
Productie
Hoe wordt Zweedse whisky geproduceerd? De Zweedse benadering van whisky is geïnspireerd op de Schotse distillatie van Single Malt Whisky. In veel Zweedse whisky-distilleerderijen wordt er dan ook gedistilleerd op klassieke koperen pot stills. Deze distillatiemethode heeft zich voor Single Malt in Schotland en Ierland door de eeuwen heen bewezen. Nu lijkt het ook voor de Zweden zijn vruchten af te werpen. De hieronder genoemde distilleerderijen maken allemaal op verschillende manieren en in verschillende formaten gebruik van deze vorm van distillatie. Dit is vrij ongebruikelijk, aangezien de pot still een dure distilleerapparaat is in aanschaf. Dit toont echter ook aan dat Zweden zijn whisky-productie serieus neemt en dat we niet te maken hebben met een kortstondig experiment. De Zweedse whisky-distillateurs zijn daarbij uiterst innovatief en experimenteren met verschillende gisten, graansoorten, turfsoorten en vattypen. We mogen veel verwachten van de "Svensk Whisky".
Een selectie van Zweedse whisky-distilleerderijen:
Mackmyra Svensk Whisky (opgericht in 1999): De succesvolste Zweedse whisky-distilleerderij werd in 1999 opgericht door acht techniekstudenten. Eerst probeerde men het op een zelfgebouwde distilleerketel, maar schakelde al snel over op een traditionele Schotse pot still. Sinds 2011 wordt in de nieuwe hypermoderne Gravity Distillery van de distilleerderij geproduceerd. Het hoge gebouw voert door de zwaartekracht veel productieprocessen automatisch uit, wat het zeer efficiënt en milieuvriendelijk maakt. Mackmyra behoort tot de meest vooruitstrevende en experimentele whisky-distilleerderijen ter wereld. Ook op het gebied van vatrijping heeft Mackmyra de leiding. De distilleerderij rijpt zijn whisky in de meest exotische vaten en experimenteert met verschillende opslagruimtes en klimaten.
Spirit of Hven (opgericht in 2007): Hven is de tweede Zweedse whisky-distilleerderij na Mackmyra die al in 2007 op het eiland Hven, tussen Denemarken en Zweden, de productie begon. De ervaren chemicus en eigenaar van de distilleerderij, Henric Molin, past een verscheidenheid aan extravagante methoden toe bij zijn whisky's. Zo heeft hij naast de traditionele pot stills een unieke vorm van een Coffey distilleerkolf ontwikkeld. Een deel van de gerst wordt door de distilleerderij zelf gemout en naast Zweedse turf worden ook zeewier en algen gebruikt voor het drogen van het mout. Ook experimenteert de distilleerderij met rogge en maïs als basis voor andere whisky-soorten.
High Coast Distillery (opgericht in 2010): De High Coast Distillery aan de oostkust van het land werd oorspronkelijk opgericht als "Box Distillery". Vanwege een rechtszaak met de Schotse blender Compass Box werd de distilleerderij omgedoopt. High Coast probeert een bijzonder milde drank te produceren door verhoogd kopercontact tijdens de distillatie. De distilleerderij werkt met het koudste koelwater ter wereld van ongeveer 2-6 graden Celsius. High Coast verwerkt niet-rokerig en getorfd gerst-mout.
Smögen Whisky (opgericht in 2010): Aan de westkust van Zweden ligt de Smögen Distilleerderij. Deze is opgericht door whisky-liefhebber Pär Caldenby en is uitgerust met twee pot stills en een gin still. In 2018 installeerde Caldenby een wormtub condenser, een traditioneel koelsysteem dat nog maar in enkele Schotse malt whisky distilleerderijen te vinden is. De rauwe distillaat wordt daardoor zwaarder en voller. Smögen importeert zwaar geturfde mout uit Schotland en verwerkt dit in hun Zweedse single malt.
Gotland Whisky (opgericht in 2011): Zoals de naam al aangeeft, ligt de Gotland Distilleerderij op Gotland, het Zweedse eiland in de Oostzee. De Single Malts van Gotland worden onder de naam "Isle of Lime" verkocht en worden gemaakt van ongegerst en gerookt gerstenmout. De gerst voor de whisky komt van het eiland, wordt biologisch verbouwd en wordt door de distilleerderij zelf gemout. Gedistilleerd wordt er twee keer op klassieke pot stills met een capaciteit van 1600 en 900 liter.
Geschiedenis
Het klimaat van Zweden is in grote delen van het land relatief mild. De nabijheid van de Atlantische Oceaan en de warme Golfstroom zorgen voor geringe temperatuurverschillen en de neerslaghoeveelheid is behoorlijk hoog. Een hoge luchtvochtigheid en geringe temperatuurverschillen zijn in principe ideaal voor de whiskyrijping. Zo verdampt er minder whisky door de vatwand (de beroemde "Angles' Share"). Tot de industrialisatie halverwege de 19e eeuw leefde ongeveer 90% van de Zweedse bevolking van de landbouw. Ook vandaag de dag zijn er volop agrarische bedrijven en grote delen van het land worden gebruikt voor de teelt van granen en aardappelen. Geen slechte voorwaarden dus voor een eigen whiskyproductie. De whiskygeschiedenis van Zweden is zo oud of jong als zijn oudste distilleerderij Mackmyra. Met de vindingrijkheid van de Zweedse techniekstudenten die Mackmyra in 1999 tot leven brachten, begon ook het Zweedse whiskylandschap langzaam maar zeker tot leven te komen. Mackmyra heeft inmiddels een naam gemaakt in de internationale whiskygemeenschap en Zweden op de kaart gezet. Wij genieters mogen benieuwd zijn naar verdere projecten. Laten we hopen dat de whiskies van de High Coast Distillery en Smögen ook de Duitse markt bereiken. Momenteel zijn er bijna 20 actieve whisky-distilleerderijen in Zweden, met een stijgende trend. Ga zo door, Zweden!