Cask Strength Whisky
De volgende Single Malt Whiskys zijn ofwel in Cask Strength of in krachtige quasi-vatsterkte afgevuld.
Producten filteren
Cask Strength Whisky Achtergrond
„Cask Strength“ in het Nederlands „Fassstärke", is een aanduiding voor de alcoholsterkte van de whisky. De uitdrukking geeft aan dat de whisky niet is verlaagd naar een reguliere drinksterkte van 40, 43 of 46 volumepct. In plaats van na de rijping water toe te voegen, worden cask strengths meestal direct uit het vat in originele sterkte in de fles gevuld. Aangezien elk whiskyvat individueel rijpt en whisky in Schotland door de jaren heen in het vat volumepct verliest, varieert ook de natuurlijke vatsterkte van een whisky enorm. Gemiddeld verliest een whisky in het vat ongeveer 0,5 % alcoholgehalte per jaar, de sterkte waarmee de rauwe distillaat in het vat wordt gevuld, ligt meestal rond de 64 % vol. Bijgevolg zou een 10-jarige whisky in vatsterkte ongeveer 59 % vol. moeten hebben. Dat men met deze berekening echter zelden het juiste resultaat behaalt, blijkt uit een paar blikken op Single Cask bottelingen met leeftijdsaanduiding (bijvoorbeeld van onafhankelijke bottelaars, die met voorkeur zulke transparante whisky's op de markt brengen).
Fassstärke betekent ook niet automatisch „Single Cask", oftewel een eenmalige vatafvulling. Evenzo kunnen een verscheidenheid aan vaten in vatsterkte worden samengevoegd en in hun natuurlijke sterkte worden afgevuld.
Fasstärke is dus geen vaste term en beschrijft geen concrete alcoholsterkte. In de regel liggen whisky's die met "Cask Strength" of "in Fassstärke" zijn betiteld, boven de 50 % vol. en kunnen ze tot in de 60 – 65 % vol. gebieden doordringen.
Goede voorbeelden en whisky's die wij u in vatsterkte kunnen aanbevelen, zijn die van de Signatory Cask Strength Collection.
Tips voor Cask Strength Whisky
Als u een whisky in cask strength voor u heeft, ruik dan voorzichtig om uw reukreceptoren niet te bedwelmen. Probeer vervolgens een klein slokje puur en verspreid de whisky goed in uw mond. Het hoge alcoholpercentage zal automatisch de speekselproductie stimuleren. Naast de alcoholische scherpte zult u ook een hoge concentratie van aroma's waarnemen, aangezien de alcohol ook als aroma-dragend middel fungeert. Sommige whisky's zijn zo goed gerijpt dat ze zelfs in cask strength goed drinkbaar zijn. Meestal hebben dergelijke sterke dranken echter een paar tot enkele druppels water nodig om naar de persoonlijk gewenste sterkte te worden verminderd. Experimenteer en ontdek uw persoonlijke drinksterkte. Het is aan te raden om stilstaand water met een pipet of een theelepel druppelsgewijs toe te voegen, om een 'overdosis' en daarmee verdunning te voorkomen. Vooral gevorderde whisky-genieters genieten van de uitdagingen en mogelijkheden die cask strengths te bieden hebben.