Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Whisky Soorten

Wie moet dit allemaal drinken? Single Malt Whisky is met afstand de beroemdste whiskysorte, maar zeker niet de enige! Wat ze allemaal gemeen hebben, is de productie uit water, gist en granen, die dan minimaal twee keer gedistilleerd worden. Stop: Is dat dan niet hetzelfde als gewone graan? Nee. Om de naam Whisk(e)y te mogen dragen, moet het volgens EU-richtlijnen minimaal drie jaar in (eiken)houten vaten rijpen, terwijl dit in de VS vaak slechts twee jaar is. En hier eindigen de overeenkomsten al. Om het overzicht te behouden en de verschillen in de whiskydjungel te herkennen, kunt u door onze spannende categorieën klikken. Als kleine hulp bij het maken van een keuze, zodat u zich in het onderhout van het whiskyuniversum van ScotchBourbonSingle Malt & Co. te oriënteren, vindt u hier een paar uitleggen:

Single Malt Whisky komt uit een enkele distilleerderij en wordt voor 100% uit gerstemout vervaardigd. Single Malt Whiskys zijn echte karakterkoppen en onderscheiden zich door intense aroma's die van licht tot complex kunnen variëren, van zacht tot rokerig. En alles wat daar tussenin komt. Het is de koningsdiscipline met de meeste verzamelobjecten. Ze worden over de hele wereld geproduceerd, maar de bekendste komen uit Schotland.

Wanneer de whisky uit 100% gerst wordt geproduceerd, maar uit verschillende distilleerderijen komt, dan wordt hij aangeduid als Blended Malt Whisky. Vroeger werd deze whiskycategorie ook wel Vatted Malt Whisky genoemd. Blended whisky's kunnen net zo internationaal zijn: De Japanse whiskyproducent Nikka gebruikt bijvoorbeeld voor zijn Pure White Blended Malt naast whisky uit de eigen distilleerderij ook die van het Schotse eiland Islay, waarvan de whisky's als de rokerigste ter wereld worden beschouwd. De af- of aanwezigheid van rokerige aroma's kan overigens een doorslaggevend criterium zijn voor de keuze van uw whisky. Daarnaast heeft Johnnie Walker met zijn Green Label een zeer succesvolle Blended Malt op de markt gebracht.

Wanneer de whisky uit verschillende graansoorten wordt geproduceerd (mout, gerst, tarwe, maïs en rogge in verschillende verhoudingen), noemt men het eenvoudigweg Grain Whisky. Wanneer deze soort whisky uit een enkele distilleerderij komt, spreekt men van Single Grain Whisky. U vindt hier fluweelachtige texturen en zoete fruitigheid, die bijzonder geschikt zijn voor beginners. Verzamelaars kunnen hier ook interessante eenmalige vatafvullingen ontdekken.

In Schotland wordt Blended Scotch Whisky gemaakt door het mengen van Grain en Malt Whisky. Men probeert steeds weer hetzelfde smaakprofiel te reproduceren om een constante kwaliteit te waarborgen. Dat is helemaal niet zo eenvoudig bij een natuurproduct. De masterblenders moeten een zeer verfijnde neus hebben. Deze whisky's kenmerken zich door hun milde en zachte karakter en waren daardoor lange tijd de populairste soort whisky. De bekendste vertegenwoordiger van dit type whisky uit Schotland blijft Johnnie Walker. Ook in andere landen zijn/worden Blended Whiskys geproduceerd. De bekendste Blended Whisky ter wereld is waarschijnlijk de Irish Whiskey Jameson.

Dit toont aan dat er whisky's uit veel landen zijn en niet alleen uit Schotland. Whisky die uit Schotland komt, wordt Scotch genoemd, ongeacht of het Single Malt, Single Grain of Blended is. Het heet dus eigenlijk Single Malt Scotch Whisky, Blended Scotch Whisky, enzovoort. Het wordt zelfs nog verfijnder, want in Schotland zelf zijn er verschillende whiskyregio's die bekend staan om verschillende stijlen. Zo maakt men onderscheid tussen vijf tot zes historische whiskyregio's.

Uit de Lowlands milde en droge profiel een goede instap in de wereld van de single malt whisky's. De prestigieuze whiskyregio Highlands is daarentegen zo groot dat men onderscheid maakt tussen de noordelijke, oostelijke, zuidelijke en westelijke Highlands. Over het algemeen zijn veel van de bottelingen uit de Highlands kruidig, zwaar en complex - uitzonderingen bevestigen de regel. Langs de rivier de Spey heeft een deel van de Highlands zich zo ver gestileerd dat het een eigen regio vormt: de Speyside. Daar heerst overigens ook de hoogste dichtheid aan distilleerderijen van Schotland. De whisky's uit deze beroemdste van alle whiskygebieden hebben over het algemeen een licht karakter en betoveren met rijke florale aroma's en scoren met een fijngebouwd en gelaagd lichaam, elegantie en perfecte balansCampbeltown is een stad op het schiereiland Kintyre en wordt historisch gezien als een zelfstandige regio beschouwd. Ooit waren hier 30 distilleerderijen op een klein oppervlak actief. Momenteel zijn er nog drie. De stijl van Campbeltown wordt beschouwd als zwaar en olieachtig. Op de voorgelegen eilanden aan de Schotse kust bevinden zich wel enkele van de beroemdste distilleerderijen van Schotland, maar ze vormen eigenlijk geen zelfstandige regio, omdat men niet van een uniforme stijl kan spreken. Eén eiland steekt er echter stijlvol bovenuit: naast de Speyside wordt het eiland Islay beschouwd als de beroemdste Schotse whiskyregio. De stijl van de Islay-whisky's is gekenmerkt door turf, rook en zeelucht en verfijnd door zoete en bloemige elementen van heide, die samen een unieke combinatie vormen die men in deze intensiteit nergens anders vindt. Bekende distilleerderijen op Islay zijn Ardbeg, Lagavulin of Laphroaig.

Naast Schotland zijn er onder andere ook Ierse Whiskey, Japanse whisky, Whiskey uit de VS, Whisky uit Taiwan, Indiase whisky en zelfs Duitse whisky, om maar een paar landen te noemen. In Ierland en de VS schrijft men whisky meestal met een “e”: Whiskey.

En dan is er nog deze whisky, die bekendstaat onder de naam Bourbon. Bourbon wordt in de VS geproduceerd en is de bekendste Amerikaanse whiskysoort. Het bestaat voor minstens 51% uit maïs, de overige 49% bestaat uit andere granen zoals rogge, tarwe en gerst. De rijping vindt plaats voor minstens twee jaar in nieuwe eiken vaten, zogenaamde Virgin Oak Vaten. Bourbon kenmerkt zich door sterke vanille- en karameltonen, die vooral afkomstig zijn van de Amerikaanse witte eik. Het is bijzonder zacht op de tong en een goede instap. In tegenstelling tot single malt whisky's is het smaakprofiel veel duidelijker afgebakend. Dat betekent echter niet dat je niet veel nuances en fijne verschillen kunt ontdekken. De Amerikaanse staten Tennessee en Kentucky worden beschouwd als de bolwerken van de bourbonindustrie.

Rogge Whisky wordt, zoals de naam al doet vermoeden, voor het grootste deel uit rogge vervaardigd. Hij moet uit minimaal 51% rogge bestaan, om in de VS, waar hij voornamelijk thuis is, zo genoemd te mogen worden. Rogge kenmerkt zich door een krachtige en kruidige smaak. Hij is minder zoet dan zijn broer Bourbon.

Verwarrend genoeg wordt er bij Canadese whisky geen onderscheid gemaakt tussen Rye Whiskey en Canadian Whiskey, waarbij er helemaal geen rogge aanwezig hoeft te zijn. Dit komt doordat er lange tijd in Canada altijd rogge werd gebruikt bij de whiskyproductie, waardoor “Rye” synoniem werd voor whisky. Toen goedkopere graansoorten zoals tarwe primair werden gebruikt, was de naam al lang gevestigd.

De grootste invloed op smaak en aroma komt van de vaten, waarin whisky rijpt. De opslag vindt plaats in eiken vaten. In de meeste gevallen worden voormalige Bourbonvaten gebruikt. Deze zorgen voor vanille- en karamelaroma's. Ook Ex-Sherry-vaten en Ex-Portwijn-vaten zijn erg in trek. Deze zorgen voor fruitige en kruidige aroma's met een koperen kleur van de drank. Er zijn ook enkele bottelingen uit voormalige wijn- of rumvaten. Vaak worden exotischere vaten gebruikt voor finishes. Een whisky wordt dan meerdere jaren in Ex-Bourbonvaten (of andere vaten) opgeslagen en vervolgens nog voor een niet nader gedefinieerde periode in andere vaten gerijpt. Zo worden subtielere resultaten in het smaakprofiel bereikt.

Whisky's kunnen ofwel door de distilleerderijen zelf worden verkocht of door onafhankelijke bottelaars.

Het belangrijkste bij whisky blijft de genot: Ontdek de diversiteit. Want geen enkele whisky smaakt zoals de andere.

Lijst van Whiskytipes

Whisky kan in talrijke vormen voorkomen. De meeste soorten hebben hun eigen benaming. Maar welke whiskysorten zijn er?

 

  • Soorten Scotch Whisky
    • Single Malt Scotch Whisky
    • Single Grain Scotch Whisky
    • Blended Malt Scotch Whisky
    • Blended Grain Scotch Whisky
    • Geblendede Scotch Whisky
  • Amerikaanse Whiskey Soorten
    • Tennessee Whiskey
    • Rechtdoor Bourbon Whiskey
    • Single Barrel Bourbon Whiskey
    • Bottled-in-Bond Bourbon Whiskey
    • Straight Rye Whiskey
    • Single Barrel Rye Whiskey
    • Bottled-in-Bond Rogge Whisky
    • Single Barrel Wheat Whiskey
    • Bottled-in-Bond Tarwe Whisky
    • Rechtdoor Tarwe Whisky
    • Bourbon Whisky
    • Rogge Whiskey
    • Maïswhisky
    • Tarwe Whisky
    • Amerikaanse gemengde whisky
  • Canadese Whisky Soorten
    • Canadese Rogge Whisky
    • Canadese Straight Whisky
    • Canadese Blended Whisky
  • Ierse Whisky Soorten
  • Ierse Single Malt Whisky
  • Ierse Single Pot Still Whiskey
  • Ierse Single Grain Whiskey
  • Ierse Gemengde Whisky