Rum
Rum slaagt erin de Caribische levensstijl over te brengen. Durf een kijkje te nemen achter de schermen van de productie en opslag, evenals op de geschiedenis van de ontwikkeling van deze uiterst veelzijdige drank. Afhankelijk van de herkomst verschilt de stijl van de drank. Tussen lichte, volle aroma's en kruidige, donkere tonen is er voor elke smaak iets te vinden.
Rum Achtergrond

Als we aan rum denken, denken we meteen aan de Cariben. We denken aan eilanden zoals Cuba, Jamaica, Hispaniola, net als Barbados of Martinique en Guadeloupe. Dat is geen toeval, want daar ligt de oorsprong van de rum zoals we die vandaag de dag kennen en waarderen. Voortkomend uit de Europese hebzucht naar het 'witte goud', de suiker, zorgde de distillatie van de taaie, plakkerige melasse die bij de suikerproductie vrijkomt, voor extra en niet onbelangrijke inkomsten voor de suikerrietplantages. Tegenwoordig wordt rum niet alleen op de Caribische of West-Indische eilanden geproduceerd, maar ook in veel landen in Midden- en Zuid-Amerika. Maar ook op de Filipijnen, in India, Japan of op Madagaskar, Mauritius en Hawaii wordt rum geproduceerd. Zelfs Australië en veel Europese landen, waaronder Duitsland, behoren inmiddels tot de producenten.
Poging tot een definitie
Rum is vandaag de dag zowel een uitdrukking van de Caribische levensstijl als een wereldwijd product. Daarom valt het niet onder al te strikte definities in vergelijking met andere gedistilleerde dranken zoals bijvoorbeeld Schotse whisky of Franse Cognac, zelfs Italiaanse Grappa is duidelijker gereguleerd. Dit mag op het eerste gezicht verwonderlijk lijken, maar het is de moeite waard om een kijkje te nemen achter de schermen van de productie en rijping, net zoals op de geschiedenis van de ontwikkeling van deze uiterst veelzijdige drank.
Laten we beginnen bij de basis:
„Rum is een gedistilleerde drank die wordt gemaakt van een product van suikerriet, zoals sap, siroop of melasse.“
En daarmee eindigen eigenlijk al de overeenkomsten van de wereldwijde rums. Bijna elk land, of het nu producent, exporteur of importeur is, regelt de details op zeer verschillende manieren:
Zo geldt bijvoorbeeld voor de Europese Unie volgens de geldende EU-regelgeving, dat rum op maximaal 96% abv gedistilleerd en met minimaal 37,5% abv gebotteld moet worden. Een verdere aromatisering is niet toegestaan. De toevoeging van karamelkleurstof (‘spirit caramel’) is alleen toegestaan voor kleurcorrectie. In de VS daarentegen mag rum op maximaal 95% abv (190° proof US) gedistilleerd worden en moet het met een minimum van 40% abv (80° proof US) worden gebotteld. Maar wat betreft andere ingrediënten staat er alleen dat het distillaat in aroma, smaak en andere eigenschappen moet overeenkomen met wat doorgaans met rum wordt geassocieerd.
Meer verwarring gewenst? Hier is het: Bij rum uit Barbados en Jamaica is de toevoeging van suiker of andere additieven (aroma's) verboden. In veel Zuid- en Midden-Amerikaanse landen is dit niet alleen mogelijk, maar zelfs gebruikelijk. Op Martinique daarentegen, waar Rhum agricole soms vandaan komt, gelden de strengste regels voor rum ter wereld.
Wat kunnen we hieruit leren? Elke rum, ongeacht hoe en waar deze geproduceerd wordt, heeft weliswaar een gemeenschappelijke basis, maar de individuele interpretatie zorgt ervoor dat een duidelijke definitie nauwelijks mogelijk is. Tot op de dag van vandaag hebben de producenten in het Caribisch gebied met de lokale overheden overeenstemming bereikt over uniforme standaarden.
Stijl




Spaanse Stijl / Latin Style
Rum (of in het Spaans „Ron“) uit voormalige Spaanse koloniën zoals bijvoorbeeld Cuba, Guatemala, Venezuela, Colombia, Puerto Rico of de Dominicaanse Republiek. Hij wordt gemaakt van melasse of siroop met een eerder lichte, volle, milde en ronde aroma.
Tip: Bacardi (Puerto Rico), Botucal (Venezuela) en Zacapa (Guatemala)




Britse Stijl
Rum uit oude Britse kolonies zoals Barbados, Jamaica, Guyana, Antigua, Saint Lucia, Trinidad en Tobago. Het wordt ook gemaakt van melasse, met een robuuste, kruidige, donkere, levendige en karaktervolle aroma.
Tip: Hampden Estate (Jamaica), El Dorado (Guyana) en Caroni (Trinidad)




Franse Stijl
Rum (of ook “Rhum” in het Frans) uit oude Franse kolonies zoals Martinique, Guadeloupe, Marie-Galante, Haïti, La Réunion. Hoofdzakelijk vervaardigd uit suikerrietsap, in welk geval het gaat om Rhum agricole. Minder gebruikelijk is de Franse rum gemaakt van melasse, die Rhum industriel wordt genoemd. Het aroma is meer fruitig, bloemig, kruidig, elegant en olieachtig.
Maar bij nader inzien vertoont dit systeem momenteel inconsistenties. De oorspronkelijke afbakeningen worden steeds vager, aangezien producenten zich losmaken van deze koloniale erfenis. Daarom zal deze classificatie in de toekomst slechts gedeeltelijk passend zijn. Maar hier heeft Gargano ook al over nagedacht. In 2015 presenteerde hij een meer gedefinieerde classificatie. Deze is niet langer gebaseerd op geografische oorsprong, maar op de grondstof en de productiemethode. Ook moet in overweging worden genomen of de rum is gebotteld door de betreffende distilleerderij, door een onafhankelijke bottelaar of helemaal zonder een oorsprongsbenaming.
In deze classificatie zijn er vier verschillende “klassen” van rum:
Pure Single Rum (Agricole): alleen in pot stills met focus op “handgemaakt”. Hier moet het grondmateriaal, de vaardigheden en de ervaring van de distilleerder tot uiting komen. Basis: Sap, siroop of melasse.
Rum (Single) Blended: mix van destillaten, die zowel in pot stills als in kolominstallaties (multikolonne) zijn geproduceerd. Basis: Melasse.
Rum Agricole of Traditioneel: mix van destillaten, die zowel in traditionele installaties met een of twee kolommen worden geproduceerd. Basis: Sap, siroop of melasse.
Rum (Vatted): geproduceerd in grote hoeveelheden in moderne installaties met meerdere kolommen. Basis: Siroop of melasse.
Rum zonder een duidelijke oorsprong of productiemethode is uitgesloten van deze classificatie, wat nog steeds een groot deel van de rum vertegenwoordigt die vandaag de dag op de markt wordt gebracht.
Productie
De grondstof voor alle rum-stijlen en -soorten is suikerriet, een tropisch gras uit Zuidoost-Azië. Met de grote ontdekkingsreizen van Columbus, da Gama en Vespucci kwam het suikerriet in de Cariben, waar men goede omstandigheden voor de teelt aantrof. Tegenwoordig wordt het suikerriet steeds vaker machinaal geoogst en verdringt het de handarbeid met de machete. Dit gebeurt alleen nog daar waar een machinegebruik niet rendabel is. Eén ding hebben beide varianten gemeen: de gesneden stengels mogen niet langer dan 24 uur worden opgeslagen. Anders beginnen micro-organismen en bacteriën de suiker te verteren en te verminderen. Na de oogst wordt het suikerriet eerst verkleind, versnipperd of/ en gemalen en vervolgens met behulp van rollen het suikerrietsap eruit geperst. Dit wordt meestal al tijdens het persen verdund met bronwater om zoveel mogelijk suiker uit de vezels te halen.
Hier scheiden de wegen van de verschillende stijlen zich.
Rum uit suikerrietsap
Het verse suikerrietsap neemt niet de omweg via de suikerproductie. In plaats daarvan gaat het direct naar de beschikbare fermentatietanks en wordt daar met gist gemengd. De fermentatie duurt tussen de 24 en 72 uur. De ontstane suikerrietwijn (“vin de canne” of “vesou”) heeft een alcoholpercentage van ongeveer 4,5-9 vol.-%. De daaropvolgende distillatie gebeurt uitsluitend continu op een enkele kolom, meestal van koper, die door meerdere platenbodems (meestal meer dan 20) is onderverdeeld. De resulterende fijne brandewijn is een aromatische, zware distillaat met een gemiddelde esterinhoud van 350-400 mg/liter. Juist deze esters bepalen in belangrijke mate de latere smaak en het karakter van de rum. Rhum agricole is de meest voorkomende rumsoort uit vers suikerrietsap.
Kleine excursie:
Tot slot mogen we twee varianten van de suikerritspirituose niet vergeten, die hoewel ze geen rum mogen heten, zo nauw verwant zijn dat ze hier absoluut niet mogen ontbreken:
Cachaça
De spirituose uit Brazilië, de grootste suikerrietproducent ter wereld, is volgens de Braziliaanse wet geen rum maar “aguardente de cana” (vertaald: suikerrietbrandewijn). Cachaça is, net als “Rhum agricole”, gebaseerd op vers suikerrietsap en is zowel ongegist als kort in houten vaten gerijpt verkrijgbaar.
Clairin
Lange tijd was deze spirituose uit Haïti volledig onbekend. Als het om rum uit Haïti ging, sprak men altijd over de legendarische distilleerderij Barbancourt. Er zijn echter veel kleinere distilleerderijen die een distillaat uit vers suikerrietsap produceren, dat in ambacht en traditie zeer nauw verbonden is met de grond en de bevolking van Haïti. Clairin, meestal ongegist en onverdunt met 50-60% abv, is in Europa bijna volledig onbekend. Pas door het Italiaanse bedrijf Velier krijgt het bekendheid in de rumkringen.
Rum uit suikerrietsiroop
De voorloper van melasse wordt tegenwoordig nog maar zelden als uitgangsproduct voor de rumproductie gebruikt. Hierbij wordt het sap op dezelfde manier ingekookt en het uitkristalliserende schuim als rietsuiker afgeschuimd. Dit gebeurt echter zachter en bij lagere temperaturen dan gebruikelijk is bij de pure suikerproductie. Deze variant is tegenwoordig alleen nog gebruikelijk in Guatemala, bijvoorbeeld bij de productie van Ron Zacapa. In principe gebeurt de productie van rum uit de siroop verder op dezelfde manier als bij het gebruik van melasse. De siroop heeft daarbij nog iets meer suikerinhoud dan de latere melasse.
Rum uit suikerrietmelasse
Hiervoor wordt het grootste deel van het suikerrietsap industrieel tot rietsuiker verwerkt. Het proces van verwarmen en kristalliseren wordt zo vaak herhaald totdat er geen verwerkbare suiker meer kan worden opgelost. Er blijft een donkere, stroperige rest over, de melasse. Dit bijproduct van de suikerindustrie is nog steeds de basis voor de meeste rums. Want melasse is in principe goedkoop, stabiel en kan daardoor zonder problemen worden opgeslagen en vervoerd.
Voor de verdere verwerking van de melasse moet deze als eerste met water van ongeveer 60% suikergehalte tot circa 15% worden verdund. Zo kan de toegevoegde gist aan de slag. Bij een gecontroleerde fermentatie of gisting is deze meestal, afhankelijk van de distilleerderij en de gewenste stijl, na maximaal 72 uur voltooid. Als men kiest voor een natuurlijke fermentatie, kan dit ook tot twee weken duren. Hier is de uitkomst meestal onzeker en de aromatiek kan ook ongewenste eigenschappen vertonen.
De daaropvolgende distillatie kan zeer verschillend en veelzijdig zijn. Tegenwoordig is het gebruikelijk om te produceren in distillatiekolommen, zowel in twee-kolommen- als in meer-kolommen-apparaten (meestal bestaande uit tot vier of vijf kolommen). Maar ook distilleerketels komen in alle vormen, maten en materialen voor. Er zijn zelfs die van hout (Greenheart), zoals bij de DDL in Guyana. Daarbij kunnen ook zogenaamde retorten worden ingezet om de alcohol en de aroma's te versterken en te reinigen. Dit is uniek en komt alleen voor in de rumproductie.
Licht vs. zwaar
Ongeacht of de rum nu uit sap, siroop of melasse wordt geproduceerd, is het gebruikelijk om de afgewerkte rum op een bepaald aroma te mengen. Aangezien voor rum, met enkele uitzonderingen, geen minimale rijpingsperiode in houten vaten is voorgeschreven, kan de producent, importeur of handelaar zowel niet-gerijpte, witte rums (White Rum) als gerijpte rums (Golden Rum / Dark Rum) gebruiken. Daarnaast zijn er afhankelijk van het type distillatie lichte of ook zware rums, zogenaamde “light or heavy marks”, beschikbaar. Deze kunnen afhankelijk van het gewenste “profiel” van de rum individueel worden gemengd. Het verschil ligt in de productie van de spirituose:
Zoals de naam al zegt, zijn “light marks” eerder licht in lichaam, smaak en aroma's. Dit verkrijgt men door een korte, gecontroleerde fermentatie en een distillatie op een meer-kolonnen-installatie tot net onder 95% of 96% abv. In tegenstelling tot dit worden “heavy marks” meestal geproduceerd door een langere of/ en natuurlijke fermentatie, vaak ook met toevoeging van “dunder”. Dunder is de verzamelde rest van eerdere distillatieprocessen, die in tanks of ook in de open lucht in kuilen wordt opgeslagen en daar verder kan fermenteren. Dit en de daaropvolgende distillatie in distilleerketels, vaak met ingeschakelde retorten, resulteert in een zwaar, aromareicher distillaat. Deze rums hebben een veel hogere concentratie aan zuren en esters. Men kan in het afgewerkte distillaat een esterinhoud van tot meer dan 1.500 mg/liter (“High Ester Rum”) vinden. Dit is bijvoorbeeld typisch voor rums uit Jamaica en Guyana.
Aromatische rums
Er moet hier ook worden vermeld dat onder de verzamelnaam “rum” ook varianten in de handel zijn die met de toevoeging “Flavoured” of “Spiced” zijn gemarkeerd. Ze worden verrijkt met aroma-extracten zoals bijvoorbeeld vanille, kokosnoot, banaan, mango, limoen, kaneel, anijs, peper, rozemarijn. Meestal wordt er ook nog honing, suiker en/of glycerol toegevoegd om de zoete aroma's te versterken.
Rum Aanbevelingen
Of men nu kiest voor een rum uit vers suikerrietsap, ingekookte siroop of melasse, dat kan zeker afhankelijk zijn van de stemming en wordt ook beïnvloed door de keuze of men de rum nu voor het mixen of voor puur genot wil gebruiken.
Voor rum uit suikerrietsap, meestal ook een Rhum agricole, is het eerste aanspreekpunt voor de meesten het eiland Martinique met onder andere de nog actieve distilleerderijen La Mauny (La Mauny, Trois Rivières), St. James (waar Saint James en J.Bally worden geproduceerd), Depaz (waar naast Depaz Rhum ook Dillon wordt geproduceerd) en niet te vergeten: Clèment! Maar ook Rhum van merken zoals Habitation St. Etienne (H.S.E.), Neisson, La Favorite of Rhum J.M. zijn het proberen waard. Terwijl Martinique tegenwoordig eerder een mondaine charme uitstraalt, staat de eilandengroep Guadeloupe voor een rustigere en landelijke idylle. Hetzelfde geldt voor de Rhum agricole van daar, die, in tegenstelling tot Martinique, nog niet door een eigen AOC is beschermd. Toch is het al lang geen geheimtip meer. In de in 1895 opgerichte Hope Distillery, de oudste op Guadeloupe, worden de merken Rhum Longueteau en Karukera Rum geproduceerd. De distilleerderij Bellevue au Moule produceert de waarschijnlijk meest verkochte Rhum van het eiland: Damoiseau. Maar laten we de kleinere distilleerderijen en merken zoals Séverin, Montebello, Bielle of Père Labat niet vergeten; ook hier is meer dan alleen een blik over de schutting de moeite waard.
In de uitgestrektheid van de Indische Oceaan ligt nog het eiland La Réunion en ook daar wordt Rhum agricole geproduceerd, waarbij de Rhums van distilleerderijen zoals Savanna, Rivière du Mât en Isautier, de kleinste van het eiland, bijzondere aandacht verdienen.
Rum uit ingekookte siroop wordt tegenwoordig eigenlijk alleen nog in enkele landen geproduceerd, waaronder Colombia (Dictador) en vooral in Guatemala bij Botran” of Ron Zacapa die uit de eerste persing van het suikerriet wordt gewonnen en daar “Virgin Honey” wordt genoemd. De stijl van de rum van Zacapa is geïnspireerd op de Spaanse stijl, aangevuld met het bijzondere dat de rums daar op een hoogte van ongeveer 2.300 meter mogen rijpen. Bij deze opslag vertraagt het rijpingsproces door de lagere temperaturen, terwijl de lagere druk en de dunnere berglucht de vorming van aroma's verder versterken.
Rum uit melasse maakt tegenwoordig ongeveer 90% van de geproduceerde rum uit en men heeft hierbij doorgaans de keuze tussen rum in Britse of Spaanse stijl.
De lichtere en mildere rums van de Spaanse stijl hebben hun oorsprong op Cuba, opgericht in 1862 door Facundo Bacardí, een Spanjaard die uit Catalonië was geïmmigreerd. De rums van Bacardi zijn tegenwoordig zowel een zegen als een vloek, aangezien een groot deel van de bekendheid van rum aan de invloed van dit bedrijf te danken is. Voor de fijnproevers zijn er maar weinig rums in het portfolio van de grootmacht. Ook het tweede Cubaanse merk, Havanna Club, is tegenwoordig wereldberoemd en niet meer weg te denken uit de rum-scène. Buiten Cuba heeft vooral de Dominicaanse Republiek een goede reputatie opgebouwd, vooral met rums van Ron Barcelo, Brugal en Matusalem Rum. Maar ook op het vasteland, bijvoorbeeld in Venezuela (Botucal, Pampero of Santa Teresa), Nicaragua (Flor de Cana), Panama (Rum Malecon) en Peru (Ron Millonario) vindt men rums die wereldwijd erkenning krijgen. Buiten de Cariben komt men bovendien niet om een rum heen die op de Filipijnen wordt geproduceerd: Don Papa. Het nog jonge merk heeft in een mum van tijd de markt veroverd en maakt ook regelmatig furore met gelimiteerde speciale uitgaven.
De Britse stijl, zwaarder en kruidiger dan zijn Spaanse tegenhanger, is sterk beïnvloed door de British Royal Navy en staat tegenwoordig hoog in de waardering bij veel fijnproevers, vooral de zogenaamde “High Ester Rums” uit Jamaica, Guiana en Trinidad. Daarbij staat vooral Jamaica, het “eiland van de goede mensen”, centraal in de Britse rumproductie, nadat zij het eiland van de Spanjaarden hadden afgenomen. Sinds 1749 wordt er bij Appleton Estate Rum geproduceerd en is het tegenwoordig nog maar een van de zes distilleerderijen op het eiland, dat ooit meer dan 150 huisvestte. Ook een bezoek waard, zowel ter plaatse als in het glas: Hampden! In British-Guiana staat tegenwoordig nog maar één distilleerderij, de Demerara Distillers LTD, kortweg “DDL”, waarin echter veel verschillende typen en soorten distillatieapparatuur zijn samengevoegd, die oorspronkelijk in andere, inmiddels gesloten distilleerderijen hun dienst deden. Hun vlaggenschip is de El Dorado, die in verschillende leeftijdscategorieën tot en met 25 jaar verkrijgbaar is, maar ook als eenmalige uitgaven. Ook op Barbados kan men de spannende geschiedenis van de Britse rum ervaren, onder andere met distillaten van Mount Gay of Foursquare. Nog verder naar het zuiden ligt het eiland Trinidad, waar ook de harten van veel rumliefhebbers sneller gaan kloppen, vooral met rums uit de in 2003 voor altijd gesloten distilleerderij Caroni, een waar verlies. Van Trinidad Distillers Limited vindt men nog de Angostura, ook in verschillende uitgaven.
Niet onvermeld mogen blijven de zogenaamde onafhankelijke bottelaars zoals Plantation, Velier, Rum Nation of ook Berry Bros. & Rudd, die met hun bottelingen aanzienlijk hebben bijgedragen aan het succes van rum in de huidige tijd.
Geschiedenis
Bijna geen andere drank is zo verbonden met een dergelijk aantal wreedheden als rum. De hebzucht en verslaving van de Europese grootmachten naar suiker en rum in het begin van de 16e eeuw staat, meer dan welk ander economisch domein ook, in het teken van de slavenhandel. De driehoekshandel, die het Caribisch gebied verbond met Noord-Amerika, Europa en Afrika, maakte rum tot het eerste wereldwijd verhandelde goed. Zo markeerde de suikerhandel het begin van de globalisering.
Maar eigenlijk begint het allemaal met een eenvoudige plant: “Saccharum officinarum” of suikerriet. Het behoort tot de grassoorten en is oorspronkelijk afkomstig uit het Aziatisch-Pacifische gebied. Al 10.000 jaar geleden begon het zijn weg van Nieuw-Guinea, de Filipijnen en Indonesië naar India, Perzië en China. Daar werd het in de 1e eeuw voor Christus ook als eerste op grote schaal verbouwd en verwerkt tot suiker en zoete, gefermenteerde wijnen.
Pas door de Europeanen zou het zoete gras een enorme betekenis krijgen. In de strijd om de handelsheerschappij van suiker behielden in de 14e en 15e eeuw de Nederlanders en Engelsen, dankzij hun handelsposten in Zuidoost-Azië, de overhand. Dit dreef de Spanjaarden en Portugezen ertoe om naar nieuwe mogelijkheden te zoeken om met het “witte goud” dezelfde horrende winsten te behalen. Men was bang om achterop te raken in de specerij- en wereldhandel. Een eerste bastion hiervoor vond men op de Canarische Eilanden en Madeira, die al snel het centrum voor de Europese suikerindustrie werden. Met de ontdekking van het Amerikaanse continent en de voorliggende Caribische eilanden zou de situatie opnieuw dramatisch veranderen. Want de productie van suiker verplaatste zich daarheen. Alle grote Europese naties van die tijd - Spanjaarden, Portugezen, Britten, Fransen en Nederlanders - begonnen vanaf het vroege 16e eeuw met de bouw van suikerfabrieken op de Caribische eilanden en vormden met suiker en slaven de eerste motor van de wereldhandel.
Halverwege de 17e eeuw was Barbados de grootste suikerproducent ter wereld en werd geconfronteerd met een steeds groter wordend probleem: wat moet er met de rest, eigenlijk het afval van de suikerproductie, gebeuren? Het werd deels gebruikt als veevoer en voor medicijnen, maar de hoeveelheid oversteeg veruit wat daarvoor nodig was. Wie precies als eerste op het idee kwam om deze melasse met wat water te laten fermenteren en vervolgens te distilleren, is onbekend. Echter, men gebruikte deze ruwe, onbeschaafde drank al vroeg om het gewone volk en de slaven “rustig te stellen”. Pas later werden de technieken verfijnd. De ruwe drank, eerst bekend als “kill-devil” of “aguardente”, werd halverwege de 18e eeuw als “rum” of “rhum” de favoriet van de elegante Britse en Franse samenleving en veranderde daarmee zijn imago van drank voor arme mensen naar luxeproduct.
Zelfs tot in de eerste helft van de 19e eeuw floreerde de handel in suiker en rum uit het Caribisch gebied op de rug van de slaven. Maar daar kwam snel een einde aan. Eerst werd de slavenhandel verboden en later ook de slavernij als geheel afgeschaft. Dit leidde in de tweede helft van de 19e eeuw tot de neergang van de Caribische suiker- en rumproductie. Suiker kwam voortaan weer uit het Zuidoost-Aziatische Pacifische gebied. Rum verdween bijna in de betekenisloosheid, maar zou spoedig profiteren van voortschrijdende technische vernieuwingen bij de distillatie en een klein insect. Na 1850 lag de rum-industrie van Cuba op de grond. In de daaropvolgende decennia zou dat veranderen. Onder anderen verscheen een Spanjaard genaamd Facundo Bacardí y Maso op het toneel. Met behulp van nieuwe technieken bij de productie, filtratie en opslag creëerde hij een geheel andere rum: lichter, helderder, zachter. Deze nieuwe stijl veroverde de snel veranderende wereld. Als genotsmiddel nam hij de plaats in van verschillende brandewijnen uit Frankrijk of Spanje, waarvan de wijngaarden door de phylloxera bijna volledig verwoest waren.
In de volgende 100 jaar golfden consumptie en betekenis op en neer, beïnvloed door depressie, drooglegging en de twee wereldoorlogen. Maar vanaf 1960 begon rum weer aan zijn triomftocht. Aangejaagd door het toerisme, dat veel Amerikanen en Europeanen naar de Caribische zon trok, waar ze kennismaakten met rum. Een liefde op het eerste gezicht, want dit vertegenwoordigt meer dan iets anders het Caribische levensgevoel en de vrijheid van starre regels.
Vandaag de dag is rum zo veelzijdig en populair als nooit tevoren: gemixt, op ijs, gearomatiseerd, gerijpt, complex en puur, voor ieder wat wils. Waarlijk, het ruwe vuurwater van slaven en piraten heeft een lange weg afgelegd tot vandaag.
Oorsprong van het woord
De geschiedenis van de productie van rum is rijkelijk gedocumenteerd. Toch blijft de oorsprong van het woord “rum” in het duister. Want voor de oorsprong van deze benaming zijn er geen betrouwbare bronnen. Men vermoedt dat de huidige benaming “rum” afkomstig is van het oude creools-Engelse “rumbullion” als uitdrukking voor oproer of rebellie. Maar ook de uitgang “-rum” van het Latijnse “SacchaRUM” voor suikerriet zou een naamgever kunnen zijn. De eerste vermelding van “rhum” als benaming voor een drank op basis van suikerriet, geproduceerd op de Caribische eilanden, vindt men in 1751 in de “Encyclopédie ou dictionnaire raisonné des sciences, des arts et des métiers” van Diderot en Rond d’Alembert. Rum werd chic.
Rum kopen bij whic.nl
Rum koopt u het beste in de overzichtelijke onlineshop whic.nl. Met praktische filtermogelijkheden kunt u zich moeiteloos oriënteren en vindt u precies waar u naar op zoek bent - of u nu een beginner of verzamelaar bent. Koop bijvoorbeeld de Botucal Reserva Exclusiva online bij whic.nl en ontdek een populaire klassieker. Of is de Hampden Estate Pure Single 8 Jaar Jamaican Rum meer iets voor u? Ook deze heerlijke klassieker kunt u op whic.nl kopen.
Voor welke rum u ook kiest; bij de producten die op whic.nl worden aangeboden, kunt u vertrouwen op goede kwaliteit. In lijn met deze belofte verpakken wij uw flessen voor u met grote zorg. Een snelle levering met DHL is bij whic gegarandeerd, zodat u zo snel mogelijk van uw nieuwe favoriete druppel kunt genieten. Mocht u vragen of wensen hebben over onze rums of uw bestelling, dan kunt u eenvoudig contact opnemen met ons deskundige klantenserviceteam via het contactformulier. Wij vinden altijd een passende oplossing voor u.
Waar wacht u nog op? Koop uw favoriete rum eenvoudig hier op whic.nl.