Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Likeur

Likeuren zijn zoete gedistilleerde dranken die op basis van verschillende grondstoffen kunnen worden gemaakt. Onze favorieten zijn de whiskylikeuren, maar er is een grote selectie van andere spannende likeursoorten, zoals diverse fruitlikeuren, kruidenlikeuren, roomlikeuren en andere varianten. 

Whisky Liqueur

De term likeur komt van het Latijnse woord "Liquor" en betekent vloeistof. Likeuren zijn gezoete gedistilleerde dranken. Hun geschiedenis is waarschijnlijk zo oud als de distillatie zelf, mogelijk zelfs ouder. Want al in de Romeinse en Griekse oudheid werden wijnen gearomatiseerd met de toevoeging van specerijen, fruit en kruiden. De kunstzinnige mengeling van aromatische ingrediënten en alcohol heeft dus een lange traditie. Bij onze favoriete likeuren, de whiskylikeuren, is de geschiedenis zelfs nauw verbonden met de ontwikkeling van de moderne whisky. Want de voorganger van de moderne whisky, het Aqua Vitae, werd lang voor de uitvinding van het rijpen in vaten ook al met honing en kruiden verrijkt. De huidige whiskylikeuren worden meestal gemaakt van whisky, de toevoeging van suiker of honing en andere aroma's. Klassieke voorbeelden van whiskylikeuren zijn Drambuie, Glayva, Stroma of The Dubliner Whiskey Likör.

Stijl

Hoe smaken whiskylikeuren? Likeuren op whiskybasis hebben afhankelijk van de variant verschillende aroma's te bieden. Gemeenschappelijk voor de whiskylikeuren is dat ze in vergelijking met klassieke whisky en whiskey aanzienlijk zoeter zijn. Ze zijn verrijkt met suiker of honing, wat hen de bijbehorende zoete aroma's verleent. Naast de zoetheid worden veel whiskylikeuren ook verrijkt met kruiden of specerijen, die het karakter van de likeur bepalen.  

Productie

Hoe worden whiskylikeuren gemaakt? Likeuren zijn gezoete gedistilleerde dranken met een suikergehalte van minimaal 100 gram per liter. Het alcoholpercentage van likeuren ligt meestal tussen de 15 en 40% vol. Er zijn echter ook uitzonderingen met een hoger alcoholpercentage. Whiskylikeuren worden geproduceerd door whisky te mengen met andere aromatische ingrediënten zoals specerijen, kruiden en kunstmatige aroma's. Veel distilleerderijen produceren ook likeuren op basis van hun ongerijpte brandewijn, ook wel New Make Spirit of White Dog genoemd. De Duitse St. Kilian distilleerderij heeft bijvoorbeeld hier een spannende selectie van likeuren. Ook de combinatie met room is zeer populair, zoals bij de Arran Gold roomlikeur. Onze aanbeveling: de Coole Swan, een cream likeur verfijnd met witte chocolade. 

Naast de whiskylikeuren is er wereldwijd een enorme selectie van verschillende likeurvarianten. Ze verschillen zowel in de keuze van de sterke drank als in de toevoeging van ingrediënten. Veel likeuren worden op basis van vodka, rum of whisky gemaakt. Bekende soorten zijn fruitlikeuren, kruidenlikeuren, roomlikeuren en eierlikeuren. De creativiteit kent hierbij geen grenzen. Van notenlikeuren, chocoladelikeuren tot koffielikeuren, er is in bijna elke genotmiddelensector een passende likeur. 

Geschiedenis

Al vóór de uitvinding van de distillatie werden in de Griekse en Romeinse oudheid wijnen verfijnd met fruit, honing en specerijen. Met de verspreiding van de distillatie over Europa in de 14e eeuw werd de hoogpercentage alcohol eerst voor medische toepassingen gebruikt. Door middel van maceratie, het inleggen van kruiden en geneeskrachtige planten, werden bepaalde stoffen in alcohol of water opgelost. Door de distillatie werden deze vervolgens geconcentreerd. Ook de toevoeging van honing raakte snel ingeburgerd om de destillaten drinkbaar te maken. Zo ontwikkelde de gedistilleerde alcohol zich in de loop der tijd van een medisch product tot een genotmiddel. Aanvankelijk was likeur echter geenszins een massaproduct, zoals we dat vandaag de dag kennen. Suiker was lange tijd een luxeproduct. Bijgevolg konden alleen de adel zich de likeuren van voorgaande eeuwen veroorloven. Katharina de Medici had bijvoorbeeld op haar weg naar Frankrijk in 1532 een likeurmaker in haar gevolg. Pas in het kader van de kolonisatie en de industriële revolutie werd suiker een massaproduct. De ontwikkeling van de meest uiteenlopende likeurvariëteiten stond vanaf dat moment niets meer in de weg.