Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Rye

Roggewhisky is een whiskysoort die traditioneel in de VS en Canada voornamelijk uit rogge wordt geproduceerd. Een 'Straight Rye' moet in de VS uit minimaal 51% rogge zijn gestookt. De 'Mash Bill', oftewel de graanmix die als basis voor het mouten dient, kan daarnaast uit andere onbepaalde hoeveelheden maïs, tarwe en gemoute gerst bestaan.

Rye Whisky

Rogge is een graan dat ingewikkeld is in de whiskyproductie. De aroma's die rogge in de distillaat overbrengt zijn zoet en kruidig. Vaak ontstaan aroma's zoals kruidnagel, gember, sinaasappelschil en kaneel. Niet voor niets worden in de meeste bourbons de roggecomponenten gebruikt om de bourbon diepte, complexiteit en kruidigheid te geven. Barmannen en cocktailexperts waarderen Rye Whisky al lange tijd om zijn intense karakter. Steeds meer whiskygenieters ontdekken de Rye nu weer als een drank die puur genoten kan worden! Na vele decennia in de schaduw viert Rye Whisk(e)y momenteel zijn verdiende comeback.

Rogge Whisky is tot nu toe bijna uitsluitend in de VS en Canada geproduceerd. Met de toenemende diversificatie in de whisky-industrie experimenteren ook Europese whiskyproducenten steeds meer met rogge als basis voor whisky. Al eerder gepubliceerde Rye Whiskys zijn bijvoorbeeld de Adnams Rye Malt Whisky uit Engeland met 75% roggepercentage en Millstone 100 Rye uit Nederland met 100% rogge als basis. Ook Schotse Rye Whisky zal niet lang op zich laten wachten. Vanwege de strenge regelgeving in Schotland zal deze echter als 'Grain Whisky' op de markt komen.

Hieronder stellen wij u enkele Rye Whiskeys voor die wij u kunnen aanbevelen:

Lot 40 Rogge Whisky

Lot 40 Rye Whisky uit Canada is een echte topper. Niet alleen whisky-expert Jim Murray houdt van deze whisky en gaf hem in de Whisky Bible 2018 maar liefst 96 punten! Niet slecht voor een whisky rond de 40 €! Wilt u een hoogwaardige roggenwhisky proberen en Canada naar huis halen? Grijp uw kans!

George Dickel

George Dickel heeft altijd zijn eigen weg bewandeld. Dat is ook te zien aan de Amerikaans ongewone spelling „Whisky“, die meer aansluit bij de Schotse Whisky dan bij de Amerikaanse Bourbon Whiskey. Desondanks lijkt de productiemethode van de George Dickel Rye sterk op die van een Straight Rye of Bourbon. De extra filtratie door suiker-maple-houtskool maakt het echter tot een bijzondere ervaring. Wie een kijkje wil nemen naar een hoogwaardige Rye Whisky voor een betaalbare prijs, moet zeker toeslaan!

Bulleit 95 Rye

De ideale instap in de Rye Whiskey! Een Straight Rye met 95 % rogge en 5 % gerstemout in de mashbill. Prijs technisch moeilijk te overtreffen! Geschikt om zowel puur te genieten als in de Manhattan Cocktail.