
10 Tips
Onze Top Tien voor Whisky-beginners
De volgende tien whisky's vertegenwoordigen een breed scala aan verschillende whisky-stijlen en -regio's en geven daardoor een goede eerste indruk. Natuurlijk kunnen bij zo'n opsomming nooit alle bottelingen worden meegenomen. Een selectie maken betekent ook altijd mogelijke opties uitsluiten. Dus, dit zijn onze Top Tien voor beginners in het uitgestrekte veld van whisky:
1. Mild genot met volle vanille
Glenmorangie 12 Jaar "The Original" - Whisky uit de noordelijke Highlands
Als een van de meest verkochte whisky's in Schotland geniet de distilleerderij Glenmorangie groot aanzien. Hun voorliefde voor hout-finishes (= nabehandeling in verschillende vattypen zoals (likeur-)wijnvaten) is in bijna elke botteling te proeven en zou elke whisky-liefhebber bekend moeten zijn. De Glenmorangie 12 jaar vormt daarbij de kern en dient als referentie voor alle andere experimenten van de distilleerderij. Onder de leiding van Dr. Bill Lumsden zijn er veel (succesvolle) experimenten ondernomen. Aangezien de distilleerderij bekend staat als de distilleerderij met de hoogste distillatiekolommen (pot stills), kan hier een bijzonder lichte malt worden geproduceerd.
Het aroma van de Glenmorangie 12 jaar The Original kenmerkt zich door een bijzonder pure en delicate geur, die varieert van bloemig tot fruitig en bijzonder zoet is. Wie meer wil weten over het productieproces, vindt een overzicht in ons artikel »Productie van (Single) Malt Whisky.
Leuk feit: De pot stills zijn zo hoog als volwassen giraffen.
» Naar Glenmorangie 12 jaar
2. Een romig zoete verleiding
GlenAllachie 12 Jaar - Whisky uit de Speyside
GlenAllachie is DE nieuwe Speyside-distilleerderij. Onlangs vierde zij haar 50-jarig bestaan. Lange tijd werden de whisky's van deze distilleerderij gebruikt voor Blended Scotch Whiskys en er was geen beschikbare Single Malt. Nu heeft Billy Walker, die BenRiach, GlenDronach en Glenglassaugh tot nieuw aanzien heeft geholpen, zich aan deze Schotse ruwe diamant gewijd.
Wie zin heeft in een lichte, zoete en romige whisky, moet GlenAllachie proberen. Bananen- en rozijnennoten vullen elkaar aan met eiken- en specerijnoten. Een echte zorgeloze whisky! Meer over de dichtbevolkte whiskyregio vindt u hier: » Over de Speyside.
» Naar GlenAllachie 12 Jaar
3. Drievoudig aromatisch dankzij de keuze van het vat
Auchentoshan Three Wood - lichte whisky uit de Lowlands
Met hun drievoudige distillatie is de distilleerderij Auchentoshan („Hoek van het veld“) uit de Lowlands een kleine zeldzaamheid in Schotland. Vooral voor die whiskyfans die het graag iets lichter hebben, bieden de whisky's van Auchentoshan een spannende variëteit aan lichte single malts, zonder in te boeten op complexiteit. De naam van deze botteling is afgeleid van de drie verschillende vatsoorten waarin hij gerijpt is.
Oranjebloesem, rozijnen, zwarte bessen, maar ook een vleugje hazelnoot en amandel kenmerken het complexe smaakprofiel van deze single malt. De naam van de distilleerderij wordt trouwens "ocken-toshen" uitgesproken. Veel distilleernamen zijn afgeleid van het Schots-Gaelisch, een uitspraakgids vindt u hier: » Whiskynamen correct uitspreken.
» Naar Auchentoshan Three Wood
4. Van geheimtip naar klassieker
Glendronach 12 Jaar - sherryvatgerijpte Whisky uit de Highlands
Wie Whisky uit Sherryvaten wil leren kennen, kan de distilleerderij Glendronach niet omzeilen. Sherry is een Andalusische likeurwijn uit de omgeving van Jerez in Spanje, die in houten vaten wordt gerijpt. De varianten variëren van droog (Fino en Manzanilla) tot extreem zoet/liefelijk (Oloroso en Pedro Ximenez), dus een sherryvat is niet gelijk aan een ander sherryvat. De whisky uit Aberdeenshire behoort tot de favorieten bij kenners en critici.
De Glendronach 12 jaar is daarbij verrassend mild – milder dan veel andere whiskys uit sherryvaten – met veel romige vanilletonen, die worden begeleid door fruitige, siroopachtige rozijnen- en dadelnoten, en met een subtiele, bittere eikennoot biedt het een veelzijdige en toch gezellige kennismaking met de wereld van whiskys uit sherryvaten. Wie meer informatie en tips wil ontvangen, kan hier terecht: »Tips voor beginners voor Whisky uit Ex-Sherryvaten.
» Naar GlenDronach 12 Jaar
5. Zachte, intense tonen
5. Arran Barrel Reserve - Whisky van de Eilanden
De Arran Barrel Reserve draagt ook de handtekening van de distilleerderij, waar de intense vanilletonen naar voren komen en, ondanks de zoetheid en fruitigheid, een zachte, moutachtige smaak laat doorklinken. De whisky rijpte in voormalige bourbonvaten en wordt, zoals gebruikelijk is bij Arran, niet koud gefilterd en niet gekleurd. Een echt kwaliteitskenmerk dat wij waarderen. Een uitleg over wat er achter de term koudfiltering of chill-filtration schuilgaat, vindt u hier: » Koudfiltering bij whisky.
» Naar Arran Barrel Reserve
6. Aromatische zoetheid & zachte rook
Balvenie Double Wood 12 Jaar - Whisky uit de Speyside
De Balvenie 12 Jaar Double Wood rijpt - zoals de naam al aangeeft - volgens het zogenaamde "double wood"-proces: Eerst rijpt hij ongeveer 10 jaar in voormalige Bourbon-vaten, om vervolgens voor de laatste twee jaar overgebracht te worden naar gebruikte sherry-vaten, dit proces wordt Finishing genoemd.
Een complexe verschijning van fruitige sinaasappeltonen, veel honing, kruidige kaneel en frisse heide, alles verbonden door een elegante sherry-zoetheid en een fijne moutachtige en nootachtige toets, die door een vleugje turf wordt aangevuld. Tegelijkertijd is dit ook een whisky met een geweldige prijs-kwaliteitverhouding. Aan te raden voor zowel beginners als gevorderden. Wie meer wil weten over de verschillen tussen sherry-vaten, volledige rijping versus finishing, vindt hier enkele antwoorden » Over Whisky uit het sherryvat.
» Naar Balvenie Double Wood 12 Jaar
7. Geweldige sherry-geaccentueerde aroma-melange
Edradour 10 Jaar - Whisky uit de Highlands
"Edradour - Schotlands kleine parel", zo staat er bij de ingang van de distilleerderij, die midden in de bergen nabij het Highland-dorpje Pitlochry ligt. En dat beschrijft de distilleerderij heel goed. Als een zeer kleine en onafhankelijke distilleerderij met Schots trots is Edradour vandaag de dag een niet meer zo geheim geheimtip in de whisky-scene. De uitstekende kwaliteit van de krachtige, moutige single malts van de distilleerderij heeft een trouwe schare fans doen groeien, die met grote passie de talrijke eenmalige bottelingen in wijn- en versterkte wijnvaten, zoals sherry, port, madeira en marsala, verzamelen en genieten. We raden echter aan om uw reis te beginnen met de Edradour 10.
De whisky laat precies zien wat de distilleerderij kenmerkt en dat voor een goede prijs. Mout, gedroogd fruit, een vleugje munt en een fijne Oloroso-toets maken hem tot een van de krachtigere whisky's uit het sherryvat. Ook voor fans van rokerige whisky's biedt Edradour de Ballechin bottelingen, een sterk geturfde Highland Malt uit dezelfde distilleerderij! Daarbij laat Edradour volledig de kleurstof uit hun whisky weg. Ontdek Schotlands juweeltje voor uzelf en geniet van een van de eerlijkste whisky's van het land.
» Naar Edradour 10 jaar
8. Maritiem en zijdezacht fruitig
Oban 14 Jaar - de westelijke Highlands
De Oban 14 Jaar wordt beschouwd als de standaard whisky van de distilleerderij en wordt door het bedrijf Diageo (waar de distilleerderij toe behoort) gepromoot als onderdeel van zijn beroemde „Classic Malts“-reeks.
Het aroma van de nabijgelegen zee weerklinkt in deze evenwichtige whisky: een lichte zoutheid zorgt voor een harmonieuze combinatie met de droge, moutige specerij. Voor sommigen is de whisky uit de westelijke Highlands te ingetogen, maar met de 14-jarige en de jaarlijks terugkerende Distillers Edition bewijst de distilleerderij Oban inmiddels het tegendeel aan de critici. Als kleine distilleerderij bevindt Oban zich in de westelijke Highlands en wordt daar beschouwd als de whisky-hoofdstad van de regio. Veel whiskyproducenten brengen hun bottelingen uit in thematische reeksen, een overzicht vindt u hier: » Whisky-reeksen.
» Naar Oban 14 Jaar
9. Gebalanceerd, complex boeket
9. Glenfarclas 15 Jaar - Whisky uit de Speyside
Glenfarclas is nog zo'n distilleerderij die zich heeft onderscheiden door de keuze van vaten tijdens het rijpingsproces van de whisky. De distilleerderij ligt in de Speyside, een whiskyregio met de hoogste dichtheid aan distilleerderijen in heel Schotland. Net als bij Glendronach worden hier bijna uitsluitend voormalige sherryvaten gebruikt.
Terwijl de Glendronach 12 als bijzonder mild wordt beschouwd, komen bij de Glenfarclas 15 jaar de kruidige en bittere tonen van het sherryvat duidelijker naar voren zonder de typische fruitsuiker te verliezen. De respectabele leeftijd geeft de whisky bovendien een hogere complexiteit en nodigt uit om wat meer tijd te nemen bij het genieten. De distilleerderij is een traditioneel familiebedrijf, dat inmiddels in de zesde generatie wordt geleid door de familie J. & C. Grant. Aangezien sherryvaten steeds duurder worden (omdat ze steeds schaarser worden), is het bijzonder verheugend om zo'n fijne en eerlijke whisky op een respectabele leeftijd voor een aantrekkelijke prijs te zien. Wie meer wil weten over de vatrijping van whisky, kan terecht bij ons artikel »Whisky en het vat voor meer informatie.
» Naar Glenfarclas 15 Jaar
10. Intensieve turfrook in het glas
Lagavulin 16 Jaar - rokerige whisky van het eiland Islay
Als we het hebben over single malts als karakterkoppen onder de whiskysoorten, dan zijn rokerige single malts wel de meest eigenzinnige onder deze karakterkoppen. De bekendste onder hen komen van het Schotse eiland Islay (» meer over Islay). Lagavulin-whiskies zijn zwaar, olieachtig en rokerig. Archetypisch voor het eiland Islay zweren fans van rokerige maltwhiskies wereldwijd bij deze distilleerderij.
Ook de Lagavulin 16 jaar voldoet aan deze verwachtingen. Krachtige turfrook, een vleugje jodium, zoet mout en geroosterd eikenhout. Lichte heidekruiden en hooi voegen zich daarbij. Complexe sherry-aroma's en vanille ronden het geheel af. Het is turf dat whisky rokerig maakt. Voor de productie van maltwhisky is mout nodig. Wanneer de gerst boven een turfvuurtje wordt gedroogd, komt het rokerige aroma via het gerstemout in de whisky. Wie meer wil weten over turfrook en rokerige whiskies vindt verdere tips onder onze » Insteektips voor rokerige/turfachtige whiskies.
» Naar Lagavulin 16 jaar
Onze Tip: Whisky Proefsets
Kun je niet kiezen voor een bepaalde druppel? Geen probleem! Whisky Proefsets zijn ideaal om de wondere wereld van whisky te verkennen en een overzicht te krijgen. De kleine monsters geven een goed inzicht in de whisky en laten je snel ontdekken welke whisky's je aanspreken. Vaak kunnen verschillende druppels in sets perfect met elkaar vergeleken worden.