Cognac
Cognac heeft vele transformaties ondergaan: Vroeger veracht als een drankje voor oudere heren, is de brandy nu een populaire keuze voor jonge zakenvrouwen na het werk en wordt het tegenwoordig gezien als een accessoire in de rap- en filmwereld. Cognac is een wijnbrand uit de Franse stad Cognac en het omliggende wijnbouwgebied. Het is een beschermde oorsprongsbenaming. Dit betekent dat alleen wijnbrand die uit deze regio komt, de naam Cognac mag dragen.
Cognac naar Crus
Cognac naar Leeftijdscategorieën
Achtergrond

Coñac heeft vele transformaties ondergaan: eerder onderschat als een drank voor ouderen, is brandy de trendy drank voor jonge zakenvrouwen geworden en wordt tegenwoordig beschouwd als een accessoire in de rap- en filmwereld. Coñac is een wijnbrandewijn uit de Franse stad Cognac en het omliggende wijngebied. Het is een beschermde oorsprongsbenaming. Dit betekent dat alleen wijnbrandewijn die uit dit gebied komt, de naam coñac mag dragen.
Geografische Ligging
Ongeveer 120 km ten noorden van Bordeaux ligt de Cognac-regio. In het westen van Frankrijk, langs de rivier de Charente. Zes zones en ongeveer 78.000 hectare wijngaarden vormen dit teeltgebied. Het wijngebied verwerft internationale erkenning met wijnbrandewijn coñac, geproduceerd uit witte wijn. 98 procent van de productie wordt geëxporteerd, wat meer dan 170 miljoen flessen per jaar overschrijdt. Een luxeproduct dat vooral in het buitenland wordt gewaardeerd.
Stijl




Hoe smaakt Cognac? Zoals bij andere gedistilleerde dranken is het moeilijk om een algemene uitspraak te doen over de stijl van een drankje. Toch zijn er kenmerkende tonen te onderscheiden die in Cognac te vinden zijn. Dit zijn karamel, sinaasappel, vanille en abrikoos. Vaak wordt Cognac qua smaak ook vergeleken met Armagnac waarbij de laatste nootachtig is en vaak pruimenaroma's heeft.
Productie

Hoe wordt Cognac geproduceerd? Vergelijkbaar met Whisky of Rum wordt het distillaat gerijpt in houten vaten. De basis is echter wijn of druiven in plaats van granen of suikerriet. Cognac is een brandewijn uit de regio Charente, die tweemaal wordt gedistilleerd. Van de geoogste druiven wordt een zure wijn met ongeveer 8 vol.-% gemaakt. Het fermentatieproces verloopt zo natuurlijk mogelijk en zonder toevoeging van versnellende ingrediënten. Traditioneel wordt deze wijn vervolgens in een distilleerketel gedistilleerd. Dit proces mag, volgens de wet, alleen in de wintermaanden en uiterlijk eind maart plaatsvinden. Het betreft een dubbele distillatie. In de eerste ronde ontstaat de zogenaamde ruwe brandewijn met ongeveer 24 tot 30% vol.. In de tweede ronde de fijne brandewijn, die maximaal 72% vol. mag bereiken. Het gehele distillatieproces duurt ongeveer 24 uur. Aan het einde verkrijgt men de Eau-de-Vie, die nu in vaten kan worden opgeslagen.
Cognac rijpt uitsluitend in eiken vaten uit de bossen van Limousin of Tronçais. Ook de Limousin-eik is verankerd in de Franse geschiedenis. Jean-Baptiste Colbert, de minister van Financiën van de Zonnekoning Lodewijk XIV, gaf in de 17e eeuw opdracht om enorme eikenbossen aan te planten. Deze moesten hout leveren voor de koninklijke marine. Tot op de dag van vandaag profiteren de Fransen van de eiken uit Limousin. Het zijn ook geen gewone eiken die voor de fijne brandewijn worden gebruikt. Stieleik en druiveik hebben de ideale dichtheid, porositeit en flexibiliteit om vaten voor de Cognacrijping te maken en de beste omstandigheden voor de rijping te waarborgen. De unieke smaak van Cognac is ook te danken aan de bijzondere eiken vaten en hun tannines. Deze geven de wijn zijn droogheid en dragen aanzienlijk bij aan de kwaliteit. Terwijl de Tronçais-eik bekend staat om zijn zachtere tannines, heeft Cognac uit Limousin-vaten een duidelijk hogere tanninewaarde. De vaten hebben een inhoud van tussen de 270 en 450 liter. Bij whisky bekend als angels' share, is het bij Cognac de la part des anges. Die engelachtige, alcoholrijke geur die ontstaat wanneer alcohol verdampt. Over het algemeen kan worden vastgesteld dat er veel parallellen zijn tussen de productie van whisky en Cognac.
Bovendien wordt duidelijk hoe streng gereguleerd de productie van Cognac is. Een brandewijn mag alleen de naam Cognac dragen als deze is opgeslagen in een van de door het Bureau National Interprofessionnel du Cognac (=BNIC) goedgekeurde opslagplaatsen. Ook de leeftijdscontrole en de controle van andere regelgeving worden uitgevoerd door het BNIC. Het minimale alcoholpercentage van het eindproduct ligt op 40% vol. en er zijn zeer beperkte toevoegingen toegestaan:
- gedestilleerd of gedemineraliseerd water voor het verdunnen van de drinksterkte
- eikenhoutsnippers of extract (Boise)
- maximaal 3 volumepct. suiker
- smaakneutrale karamel of suikerkleurstof voor het standaardiseren van de kleur
De Druivensoorten
In principe geldt sinds 1936 dat voor de productie van Cognac uitsluitend witte druiven mogen worden gebruikt. Drie druivensoorten zijn met ongeveer 90% van de aanplant de meest voorkomende:
- Ugni Blanc
Misschien kent u deze druif ook onder haar Italiaanse naam Trebbiano. Waarom deze Toscaanse druif de favoriet van de wijnmakers is? Omdat ze bijzonder hoge opbrengsten belooft. - Folle Blanche
Houdt u van een levendige stijl? Wijnen van deze druivensoort zijn iets lichter, fruitiger en frisser dan hun Ugni-Blanc-collega's. - Colombard
De klassieker onder de druivensoorten, die zelfs uit de Cognac-regio komt. Met veel zuur en een hoog alcoholgehalte onderscheidt deze wijnsoort zich van de anderen.

De Regio's
Op de meeste Cognac-labels zijn woorden zoals Grande Champagne of Fins Bois te vinden. Maar wat betekenen deze benamingen en wat zeggen ze over de inhoud van de fles? Het wijnbouwgebied in Frankrijk is sinds 1930 onderverdeeld in zes verschillende Crus (productiegebieden). Deze regio's hebben verschillende kenmerken en kwaliteitsverschillen, die hierna zullen worden uitgelegd.

Grande Champagne: Dit gebied staat bekend om zijn fijne en lichte brandwijnen. Ongeveer 13.200 hectare wijngaarden bedekken dit productiegebied. De Grande Champagne levert zeer fijne en lichte brandwijnen met een zacht bloemenboeket. Voor hun volledige ontwikkeling hebben deze een lange rijping in eiken vaten nodig. Deze langere rijpingsduur weerspiegelt zich uiteindelijk natuurlijk ook in de prijs. Voor een Grande Champagne Cognac moet u de tijd nemen.
Petite Champagne: Meer dan 15.200 hectare bedekken de Petite Champagne. Qua eigenschappen lijken de Grande en Petite Champagne veel op elkaar, maar de laatste mist de bijzondere verfijning die de Grande Champagne kenmerkt.
Borderies: De Borderies beslaat 4.000 hectare wijngaarden. Dit gebied levert ronde, milde brandwijnen. Het gebied staat bekend om het bereiken van zijn optimale kwaliteit na een kortere rijpingsperiode.
Fins Bois: Ongeveer 31.200 hectare wijngaarden omvat de Fine Bois. De brandwijnen uit deze regio rijpen relatief snel en leveren zachte, afgeronde dranken op. In deze regio rijpen Cognacs het snelst.
Bons Bois: 9.300 hectare wordt hier gebruikt voor de productie van witte wijnen voor de Cognac-productie. De brandwijnen uit deze regio zijn bekend om hun snelle rijping en zijn minder elegant, eerder eenvoudig en minder complex. Bons Bois Cognacs zijn door hun ongecompliceerde aard geschikt als alledaagse dram.
Bois Ordinaires: Deze regio heeft minder dan 1.100 hectare wijngaarden die witte wijnen voor de Cognac-productie voortbrengen. Deze regio heeft dezelfde kenmerken als de Bons Bois en vertoont daarnaast een uitgesproken terroir-smaak. Het is een vrij verwaarloosde regio, maar Camus besloot een eigen serie uit deze regio op de markt te brengen en zo nieuw leven in te blazen.
Als Fine Champagne worden dergelijke brandwijnen aangeduid, die voor minstens 50 % uit de Grande Champagne en de overige procenten uit de Petite Champagne komen.
De Leeftijd
In tegenstelling tot whisky wordt Cognac ingedeeld in verschillende leeftijdscategorieën. Deze worden bepaald door het Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC). De jongste Cognac die volgens de wet verkocht mag worden, is VS (Very Special). Deze moet minimaal 2 jaar in vaten hebben gerijpt. Cognacs met de aanduiding VSOP (Very Special Old Pale) moeten minimaal 4 jaar gerijpt zijn.
Deze afkorting dateert uit 1817. Het Britse koningshuis bestelde een "old pale", een pure Cognac die niet gezoet of gekleurd mocht worden. Het koningshuis had er geen bezwaar tegen dat de Cognac oud en bleek uitzag.
Als een Cognac de aanduiding XO heeft, heeft hij minimaal 10 jaar in eiken vaten gerijpt. Naast deze drie meest voorkomende leeftijdskenmerken zijn er nog andere aanduidingen voor de verschillende leeftijdsniveaus. Als een Cognac de toevoeging Napoléon wil dragen, moet hij minimaal 5 jaar gerijpt zijn. Sommige van de leeftijdsaanduidingen zijn overigens ook te vinden bij Rhum Agricole wat te verklaren is door zijn eveneens Franse oorsprong.
Een zeldzamere leeftijdsaanduiding, die echter even charmant is, is Hors d'Age. Dit kan men sinngemäß vertalen als: Deze Cognac is zo oud dat het onbeleefd zou zijn naar zijn leeftijd te vragen. Ook hier kunt u uitgaan van minimaal 10 jaar rijping, maar het gaat meestal om Cognac die langer dan 30 jaar heeft gerijpt.
Hier moet ook nog Vintage Cognac of Millésime Cognac worden genoemd, hoewel het geen leeftijdsaanduiding is. Cognacs worden zo genoemd die uit één enkel jaar en één enkele oogst stammen. Vaak gaat het anders om een blend van verschillende brandwijnen.
Aanbeveling
Zoals bij alle gedistilleerde dranken geldt ook voor Cognac: u moet zelf ontdekken welke Cognac het beste bij u past. We geven u echter graag tips en belangrijke adressen mee op uw reis.
Hennessy
Sinds de Franse Revolutie is Hennessy een van de twee dominante merken die Cognac op de kaart hebben gezet. Tegenwoordig is Hennessy de onbetwiste nummer één aan de Cognac-hemel. Tot 1971 was Hennessy in familiebezit, tegenwoordig behoort het tot de groep Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH). Probeer een van de best verkochte Cognacs ter wereld, de Hennessy VS, om zelf overtuigd te worden van dit traditionele bedrijf.
Rémy Martin
Rémy Martin heeft een indrukwekkend succesverhaal te vertellen. Volgens eigen zeggen is het de op een na grootste Cognac-producent ter wereld. Rémy Martin verbouwt druiven voor zijn Cognac op meer dan 150 hectare. Om de kwaliteit van de vaten te waarborgen, heeft het bedrijf als een van de weinige huizen een eigen kuiperij. De Remy Martin VSOP spiegelt de hoge standaard van het bedrijf weer.
Camus
Camus wordt beschouwd als het grootste Cognac-bedrijf dat nog in familiebezit is. De belangrijkste klant van Camus was ooit het Russische tsarendom, waardoor het bedrijf na de Russische Revolutie een zware klap heeft moeten incasseren. Recentelijk domineert Camus de Aziatische markt. In 1995 bracht het bedrijf zelfs een Cognac op de markt met de naam Josephine, die jonge Japanse zakenvrouwen moest aanspreken. Laat u overtuigen door de Camus VSOP van deze familiebedrijf.
Naast deze en andere grote huizen zoals Martell, Meukow of Baron Otard bieden onafhankelijke bottelaars zoals LMDW met hun Through The Grapevine serie een andere kijk op de bekende namen.
Een verzameling van milde Cognac-bottelingen vindt u hier.
Geschiedenis
Een voorouder van de cognacproducerende familie Castelbajac, Chevalier de la Croix-Maron, zou de uitvinder van cognac zijn. De export van gedistilleerde en daardoor veel langer houdbare "wijn" naar Engeland, Ierland, Scandinavië, Noord-Amerika en de Antillen begon in de 17e eeuw. Hoofdzakelijk werd de brandewijn gedistilleerd, zodat men deze mee op zee kon nemen. De oorspronkelijke, vrij dunne wijn werd tijdens het transport vaak zuur en daarmee ondrinkbaar. Dit kon echter worden voorkomen door een hoger alcoholpercentage. Tot het einde van de 19e eeuw werd cognac daarom ook weer aangelengd met water om terug te keren naar de oorspronkelijke drank, wijn.
Omstreeks 1875 viel de phylloxera de Charente binnen. Het vernietigde het grootste deel van de wijngaarden, die in 1893 nog maar 40.000 hectare telden. Dit evenement gold als een zware tegenslag in de anders zo succesvolle geschiedenis van cognac. In de 20e eeuw vond de langzame herbeplanting van de wijngaarden met Amerikaanse onderstammen plaats. Deze zijn resistent tegen de phylloxera.
Tegenwoordig wordt cognac naar meer dan 160 landen ter wereld geëxporteerd. De drank wordt gezien als een symbool van een luxeproduct. Ook in de Amerikaanse hiphopscene geniet cognac een hype. Belangrijk hiervoor is het nummer Pass the Courvoisier van P. Diddy en Busta Rhymes uit 2001, dat zorgde voor een ware cognachype. Vooral het bedrijf Hennessy weet dit fenomeen te benutten en schakelt verschillende grootheden uit de hiphopscene in als testimonials.
Cognac kopen bij whic.nl
Een mooie selectie aan Cognac ontdekt u hier in de goed gesorteerde onlineshop van whic. Goede filtermogelijkheden vergemakkelijken uw snelle oriëntatie. Zo vindt u - of u nu een beginner of verzamelaar bent - altijd precies het juiste. Grijp naar de populaire Rémy Martin XO, als u een hoogwaardige Cognac-standaard wilt leren kennen. Alternatief kunt u ook de Courvoisier VSOP Le Cognac de Napoléon als een andere smakelijke vertegenwoordiger van Cognac bij whic.nl kopen.
Net zoals u kunt rekenen op een hoog kwaliteitsniveau bij Cognac - zo kunt u dat natuurlijk ook bij uw aankoop bij whic. Alle druppels worden veilig verpakt, zodat ze onbeschadigd bij u aankomen. Een snelle levering met DHL is bij whic gegarandeerd, zodat u zo snel mogelijk uw nieuwe favorieten kunt proeven. Mocht u vragen of wensen hebben over onze Cognacs of uw bestelling bij ons, dan kunt u zich met behulp van het contactformulier >te allen tijde tot ons vriendelijke klantenserviceteam wenden. Wij vinden altijd een goede oplossing voor u.
Nu bent u aan de beurt. Vind uw favoriete Cognacs en koop ze hier in de onlineshop whic.nl.