Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Whisky uit het rumvat

Nu de whiskyproductie creatiever is dan ooit, wordt whisky uit rumvaten steeds populairder. De rijping in rumvaten geeft de whisky een tropisch-fruitige toets, die uitstekend samengaat met de klassieke whisky-aroma's van vanille en specerijen. Probeer het eens!

Whisky uit het rumvat Achtergrond

Whisky is een complexe spirituose, die voor een groot deel wordt gedefinieerd door de rijping in vaten. Pas door het contact met het hout krijgt de heldere drank kleur en aroma. Gedurende vele jaren rijpt hij tot het vloeibare goud dat we zo liefhebben. Eikenhout heeft zich bewezen als het hout bij uitstek voor het transport en de rijping van alcoholische dranken in alle soorten. Zo worden eiken vaten in de VS gebruikt voor de rijping van Bourbon Whiskey. In Frankrijk, Italië en Spanje rijpen sommige wijnsoorten in eiken vaten. Ook de Spaanse sherry en de Portugese portwijn rijpen in eiken vaten tot perfectie. Het is dan ook geen toeval dat ook de rumproducenten de positieve eigenschappen van eikenhout hebben benut. Al enkele eeuwen rijpen de bruine rums over de hele wereld in eiken vaten. Hiervoor worden, net als bij de whiskyrijping, graag ex-Bourbonvaten gebruikt. Af en toe worden rums ook gefinished in sherry-, cognac- of portvaten. Er zijn dus grote overeenkomsten in de vatrijping tussen rum en whisky. Het is eigenlijk verwonderlijk dat rumvaten niet eerder en op grotere schaal zijn gebruikt voor de rijping van whisky. Vooral bij de Single Malt kunnen door de invloed van rumvaten fascinerende nieuwe aroma-profielen worden gecreëerd. Toch is whisky uit het rumvat eerder de uitzondering dan de regel.

Huisstijl

Hoe smaakt whisky uit het rumvat? De aroma's die een rumvat aan onze geliefde whisky afgeeft, hangen af van het type rum en het vat. Traditioneel wordt rum gemaakt van suikerriet. Gebruikte rumvaten geven vaak een duidelijke zoetheid aan de whisky door. Ook de exotische fruitaroma's die veel rums overdragen, zijn populair. Deze kunnen variëren van mango en papaja tot banaan, meloen en ananas. Veel rumvaten worden eerder gebruikt in de bourbonproductie. Daarom krijgen we uit de Amerikaanse eik van deze vaten ook aroma's van vanille en citrusvruchten.

Productie

Rum is een sterke drank die wordt gemaakt van een suikerhoudend product zoals sap, siroop of melasse. De productie en de definities van verschillende regio's en rum-soorten lopen hierbij behoorlijk uiteen. In sommige rum-categorieën, zoals de Rhum agricole, gelden strikte regels, vergelijkbaar met die van Single Malt Scotch Whisky. Over het algemeen wordt de suikerhoudende vloeistof met gist tussen de twee en drie dagen vergist. Vervolgens wordt het product op verschillende distilleerinstallaties gedistilleerd. Het heldere distillaat wordt dan ofwel met water tot drinksterkte verdund en afgevuld, of het rijpt verder in stalen tanks of eiken vaten, afhankelijk van het gewenste rum-type. Voor de rijping van Single Malt Whisky in rumvaten is natuurlijk alleen gerijpte rum interessant, omdat hiervoor de vaten nodig zijn.

Whisky uit het rumvat in de test

Een aanbeveling voor een betaalbare rum finish komt uit de Ierse West Cork Distillery. De West Cork Small Batch Single Malt Rum Cask Finish is een driemaal gedistilleerde single malt Ierse whisky met een geweldige prijs-kwaliteitverhouding.

Bijzonder in Schotland worden rumvaten voornamelijk gebruikt voor naveroudering, dus voor finishings. Het bedrijf William Grants & Sons heeft zich met zijn twee Speyside distilleerderijen Glenfiddich en Balvenie hier onderscheiden. Klassiekers van de rumvat-naveroudering zijn bijvoorbeeld de Balvenie 14 Caribbean Cask of de enorm hoogwaardige Glenfiddich 21 jaar Reserva Rum Cask Finish. Ook de licht rokerige Glenfiddich Fire & Cane, als onderdeel van de Experimental Series, is enkele maanden in een rumvat verfijnd.

Een van de weinige distilleerderijen die ook experimenteert met volledige rijping in rumvaten, is de kleine Highland distilleerderij Edradour. Af en toe duiken hier exclusieve rumvatrijpingen op in de Straight from the Cask Serie.

Ook in Duitsland worden rumvaten gebruikt bij de rijping van whisky. De Frankische St. Kilian Distilleerderij gebruikte in hun St. Kilian Signature Edition One een aandeel van 37% rumvaten. Zeker de moeite waard om eens te bekijken!

Geschiedenis

De ware geboorteplaats van rum is vandaag de dag niet definitief vastgesteld. De Cariben zijn echter een sterke kandidaat door de introductie van suikerriet door Christoffel Columbus in het huidige Dominicaanse Republiek. De 16e eeuw werd gekenmerkt door de suikerhandel, die echter ook nauw verbonden is met de slavernij. De zogenaamde driehoekshandel, die de Cariben verbond met Noord-Amerika, Europa en Afrika, maakte suiker en rum tot wereldwijd verhandelde goederen. Zo markeerde de handel in suiker, het "witte goud", het begin van de wereldeconomie. Per toeval ontdekte men dat men met de bij de suikerproductie vrijkomende melasse een soort suikerwijn kon maken. Zo kon men uit een "afvalproduct" nog extra kapitaal halen. De toepassing van de rijping van rum in houten vaten is met grote waarschijnlijkheid te danken aan de Royal Navy. Tijdens de lange reizen op open zee werd de rum in houten vaten opgeslagen. Men merkte al snel op dat de rum die lange tijd in het vat had gezeten, beter smaakte dan de vers gevulde vaten. Zo vond de techniek van gerichte vatrijping ook zijn weg in de rumproductie. Deze ontwikkeling werd ondersteund door de opkomende whiskey-industrie in de VS aan het begin van de 19e eeuw. Vooral de Bourbon Whiskey, die traditioneel in nieuwe eiken vaten moet rijpen, bood een ideale bron voor goedkope, gebruikte eiken vaten. Deze werden steeds meer gebruikt voor de rijping van rum en ook Scotch Whisky. Tot in de eerste helft van de 19e eeuw floreerde de handel in suiker en rum uit de Cariben, niet in de laatste plaats door het gebruik van slavenarbeid. Toen deze eindelijk werd verboden, stortte de rumproductie in het Caribisch gebied in. Pas door nieuwe productiemethoden en de aantasting van de Franse wijnstokken door de phylloxera kon de rum zijn terugkeer vieren. Europa kwam weer op de rum-smaak. Want net als de Scotch Whisky profiteerde rum van de plotseling ontstane leemte in de markt halverwege de 19e eeuw, die was achtergelaten door Cognac en andere brandewijnen. In de volgende eeuw onderging rum vergelijkbare schommelingen als andere gedistilleerde dranken. Depressie, drooglegging en de twee wereldoorlogen deden de rum geen goed. Sinds de jaren '60 is rum weer in opkomst. Het toerisme van veel Amerikanen en Europeanen zette rum op de radar voor veel bezoekers van de Cariben. Want zoals geen ander drankje belichaamt rum het Caribische levensgevoel en de liefde voor vrijheid. Het is dan ook begrijpelijk dat rum zich niet graag in strenge corsetten van regelgeving laat stoppen. Vandaag de dag profiteert ook de whisky-industrie van het wijdverbreide gebruik van eiken vaten voor de rumproductie. Want de naverijping van whiskyvaten biedt nieuwe spannende aroma's die de smaak van de whisky aanvullen met exotische tonen. Ontdek verschillende rum-soorten en whisky uit het rumvat.