Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Whisky uit Taiwan

Ontdek de fascinatie van Taiwan, gevormd door een subtropisch klimaat en pure bergbronnen, die zich in elke slok van hun whiskys weerspiegelt. De bottelingen verenigen Taiwans adembenemende natuur met technologische precisie, om unieke aroma's te creëren. Ontdek Kavalan, een opkomende distilleerderij die traditie en innovatie vakkundig met elkaar verbindt. 

Whisky uit Taiwan Achtergrond

Taiwan is de zesde grootste Scotch-whiskyconsument ter wereld. De jonge generatie heeft, net als overal ter wereld, de single malt ontdekt. Ondanks de grote liefde voor whisky heeft slechts één distilleerderij zich echt kunnen vestigen met hun single malt. Dit is te verklaren door de geschiedenis van het land. Pas sinds 2002 is het voor particuliere producenten mogelijk om hun eigen weg te gaan in de alcoholproductie. Des te indrukwekkender is het succesverhaal van de Kavalan Distillery, voorheen Yuan Shan Distillery. De sprookjesachtige opkomst en het internationale succes van deze distilleerderij zijn inmiddels onderdeel van de whiskygeschiedenis. Tegenwoordig is Kavalan niet meer weg te denken uit de internationale whisky-scene. De distilleerderij heeft niet alleen talloze onderscheidingen ontvangen, maar wordt ook beschouwd als een van de meest gerenommeerde whisky-onderzoeksinstituten ter wereld. Uit het langdurige monopolie op tabak en alcoholproductie is nog een tweede staatsdistilleerderij voortgekomen. De Omar Single Malt van de Nantou Distillery is echter buiten Taiwan weinig bekend.

Stijl

Hoe smaakt whisky uit Taiwan? Het aroma-profiel van de Taiwanese whisky komt door gebrek aan diversiteit overeen met dat van Kavalan. Ze onderscheiden zich vooral door de verscheidenheid aan tropische vruchten zoals banaan, mango, ananas en kokos. Daar komen zoete aroma's van honing, vanille en karamel bij. Vooral Kavalan toont een hoge complexiteit met zeer individuele accenten van de bottelingen. Van specerijen, over amandel- en chocolade-aroma's tot heldere citrusnoten of bessenaroma's van gedroogd fruit, alles kan aanwezig zijn. Alleen op het gebied van turfrook is Taiwan tot nu toe eerder terughoudend. 

Productie

Hoe wordt whisky uit Taiwan geproduceerd? De whiskyproductie in Taiwan is, afgestemd op de smaak van de consumenten, geïnspireerd door Scotch whisky. Lange tijd werd er massaal Blended whisky in Taiwan gedronken. De staatsdistilleerderij Nantou produceert zowel Single Malt, onder de naam Omar, alsook Blended Whisky en Blended Malt Whisky genaamd "Yushan". De Malt Whiskys van beide distilleerderijen worden gestookt op klassieke pot stills van de koperslagerij Forsyths in Schotland. Door het deels tropische en subtropische klimaat van het eiland wordt de whiskyproductie sterk beïnvloed. De distillatie vindt bij Nantou alleen plaats tussen oktober en april, vanwege de extreme temperaturen in de zomer.

Bijzonder is de rijping in Taiwan. In Schotland verdampt jaarlijks ongeveer 2% van de rijpende Scotch Whisky door de vatwand. In Taiwan varieert dit tussen de 6 en 15%! Het zogenaamde Angels Share, het aandeel van de engelen, is dus in Taiwan vele malen hoger dan in Schotland en Ierland. De hebzuchtige engelen zorgen echter als compensatie voor een versnelde vatrijping, wat betekent dat de whisky sneller aroma's uit het vat opneemt. Hierdoor lijken sommige jonge Taiwanese whisky's al veel ouder. Vooral Kavalan heeft zich met jonge whisky's internationaal een naam verworven. Door de samenwerking met de inmiddels overleden whisky-expert Dr. Jim Swan kon de distilleerderij haar merk zo ontwikkelen dat het al na enkele jaren goed drinkbaar is. De erfenis van Jim Swan wordt door Kavalans Master Blender Ian Chang voortgezet. 

Geschiedenis

De geschiedenis van Taiwan is gekenmerkt door oorlogen en onrust. Tussen 1895 en 1945 stond Taiwan onder Japanse controle, die vaak met geweld werd afgedwongen. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam Taiwan terug bij China, wat aanvankelijk door de bevolking werd verwelkomd. De voortdurende corruptie en de economische neergang van het land leidden echter tot spanningen en massale repressie tegen de bevolking. Tot 1987 werd het land vanuit de hoofdstad Taipei als een eenpartijstaat geregeerd. Al aan het begin van de 20e eeuw werd de "Taiwan Tobacco and Liquor Corporation" - TTL als overheidsorganisatie opgericht. In 1947 werd deze omgedoopt tot Taiwan Tobacco and Wine Monopoly Bureau. Tot de toetreding van Taiwan tot de Wereldhandelsorganisatie WTO in 2002 had de TTL het monopolie op de alcoholproductie van het land. Van de zeven distilleerderijen van de TTL produceerde alleen de in 1978 opgerichte Nantou Distillery vanaf 2008 Malt Whisky. Drie jaar eerder begon de bouw van de eerste niet-statelijke whisky distilleerderij in Yilan, ongeveer een uur met de auto van Taipei. De King Car Group, die naast dranken en voedsel ook producten uit de biotechnologie en chemie verkoopt, richtte de jonge pioniersdistilleerderij op. Met de "Yuan Shan Distillery" wilde men geen halve maatregelen nemen. Men kocht originele apparatuur uit Schotland, van de kopersmederij Forsyths, die de meeste single malt whisky distilleerderijen in Schotland van distilleerketels heeft voorzien. Als adviseur werd whisky-expert Dr. Jim Swan ingeschakeld, die de distilleerderij vele jaren lang tot aan zijn dood als adviseur begeleidde. De single malt werd vernoemd naar de inheemse bevolking van de regio Yilan "Kavalan". En de investeringen zouden zich al snel uitbetalen. Al in 2010 trok Kavalan de aandacht met een verrassende overwinning in een blindproeverij van de Britse Times. In hetzelfde jaar werd de Kavalan Solist uitgeroepen tot "Best Rest Of The World Single Malt" bij de World Whiskies Awards. Dit leidde tot een ongekende reeks van onderscheidingen. Sindsdien vormt Kavalan concurrentie voor zijn buren, de Japanse whisky. Sinds 2013 is Kavalan in vrijwel elke internationale competitie vertegenwoordigd en wint regelmatig prijzen en trofeeën. In 2015 en 2016 heeft Kavalan de distilleerderij aanzienlijk uitgebreid om aan de enorme vraag naar hun whisky te voldoen. De oorspronkelijke capaciteit van 1,5 miljoen liter werd in 2015 verhoogd naar 4,5 miljoen liter jaarlijkse productie. In 2016 werd er opnieuw uitgebreid en bracht men de distilleerderij zo op een trotse 9 miljoen liter jaarlijkse output.