Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Engelse Whisky

Schotland's buren zijn gegrepen door de passie voor whisky-productie. Engelse whisky is sterk in opkomst en hoeft zich niet meer te verbergen achter zijn Schotse buren. Proef de single malts van de Cotswolds distilleerderij en vorm uw eigen mening!

Engelse Whisky Achtergrond

Engelse whisky is een soort raadsel in de whisky-wereld. Enerzijds kan men Engeland met bijna gerust hart rekenen tot de "nieuwe" whisky-naties, zoals bijvoorbeeld Zweden en Taiwan. Taiwanese whisky en Zweedse whisky zijn tegenwoordig internationaal populair en gerenommeerd, en dat zonder eeuwenoude traditie. En toch is Engeland zowel geografisch als cultureel dichter verbonden met de whisky-naties Ierland en Schotland dan met welk ander land dan ook. Bij nader inzien is het eigenlijk verwonderlijk dat er meer dan 100 jaar geen whisky-distilleerderijen in Engeland waren. Misschien zat men gewoon te dicht bij de bron om op het idee van een eigen Engelse whisky-productie te komen. Engeland staat meer bekend om zijn voorliefde voor gin, hoewel whisky hier ook vanzelfsprekend wordt gedronken. Sinds de millenniumwisseling zien we in ieder geval een gestage groei van de Engelse whisky-scène, die begon met de productie van Hicks & Healey in 2003 en de bouw van de St George's Distillery in 2006 in Norfolk. Andere distilleerderijen hebben zich tot nu toe kunnen vestigen, zoals de Cotswolds Distillery en de Lakes Distillery in het noorden van het land. Engeland heeft uitgebreide knowhow in de directe nabijheid en naast de rijke graanvoorraden een minder strenge wetgeving dan de Schotten als het gaat om whisky. De toekomst ziet er goed uit voor de Engelse whisky.  

Stijl

Hoe smaakt Engelse whisky? Tot nu toe bevindt Engelse whisky zich nog in de ontwikkelingsfase. Er zijn slechts een handvol distilleerderijen met volwassen whisky. Deze variëren van licht, fruitig en romig tot nootachtig en rokerig met turf, met een breed scala aan aroma's. 

Productie

Engeland en Schotland delen niet alleen een gemeenschappelijk klimaat, maar ook een gezamenlijke graanproductie. Een groot deel van de Schotse gerstemout groeit in Zuid-Engeland. Engeland valt tot nu toe onder de Europese regels voor whiskyproductie. In vergelijking met de strenge Schotse regels hebben de Engelsen iets meer vrijheid in de productie. Het gebruik van verschillende graansoorten voor de term "Malt Whiskys" valt daaronder, waardoor de Adnams Distillery een "Triple Malt" kon uitbrengen. De Malt Whisky bestaat uit mout, dat is gemaakt van gerst, haver en tarwe. Het merendeel van de Engelse whiskyproductie richt zich bij de productie van Single Malt Whisky op de Schotten. Veel distilleerderijen hebben de dure, maar beproefde koperen pot stills aangeschaft, die het handelsmerk van de Schotse Single Malt zijn geworden. Zo stoken de pioniers van de English Whisky Company en de shooting stars van de Cotswolds Distillery op de klassieke koperen distilleerketels. Ook de Lakes Distillery in het prachtige Lake District van Cumbria, direct naast Schotland, heeft voor de koninklijke weg gekozen. Veel Engelse distilleerderijen kiezen voor progressievere paden. Ze stoken op hybride distilleerketels zoals Adnams, Chase of de Isle of Wight Distillery. Ook de in de craft distilling-scene populaire alembic stills worden gebruikt bij de Bimber Distillery en Dartmoor Distillery. Distilleerderijen zoals Eden Mill in Schotland of Stauning in Denemarken hebben hier al grote successen mee behaald. Bij de rijping in vaten is men, in tegenstelling tot de Schotten, niet beperkt tot eikenhout. Echter, ook in Engeland vertrouwt men voornamelijk op de kwaliteit van het beproefde hout. Voor de rijping van de whisky worden voornamelijk vaten van Amerikaanse witte eik gebruikt, die eerder Amerikaanse Bourbon Whiskey bevatten. Dit ondersteunt het zoete en lichte karakter van veel Engelse whisky's. Maar ook de intensievere sherry-, port- en wijnvaten worden hier en daar gebruikt om de whisky een fruitiger tintje te geven (meer over vatrijping onder whisky en het vat).

Een selectie van Engelse whisky distilleerderijen:

St George's - The English Whisky Company (opgericht in 2006): De English Whisky Company is een klein familiebedrijf met een distilleerderij in Norfolk, in het zuidoosten van Engeland. De St George's Distillery is volledig gericht op de productie van Single Malt Whisky. Ze stookt zowel niet-rokerige als rokerige whisky naar Schots voorbeeld. De distilleerderij destilleert op koperen distilleerketels van het traditionele huis Forsyths in Schotland. 

Adnams Copper House Distillery (opgericht in 2010): De beroemde bierbrouwers van Adnams bouwden in 2008 een distilleerderij op hun brouwerijterrein. De distilleerderij produceert gin, vodka, whisky en absint. Gebrand wordt op een hybride distilleerketel. Adnams experimenteert met verschillende soorten graan, zoals haver en tarwe naast de klassieke gerst. 

The London Distillery Company (opgericht in 2012): Deze distilleerderij is de eerste whisky-distilleerderij in Londen sinds de sluiting van de Lea Valley Distillery in 1905. De distilleerderij produceert ongeveer 50:50 gin en whisky. Bij de whisky-productie wordt naast single malt ook rogge whisky geproduceerd. 

Lakes Distillery (opgericht in 2014): De Lakes Distillery heeft misschien wel het mooiste bezoekerscentrum van Engeland. Ze scoort ook met het pittoreske Lake District, waar de distilleerderij zich bevindt. De distilleerderij heeft twee klassieke pot stills en een gin still. Hier worden gin en vodka geproduceerd en een blended whisky genaamd "The One". De distilleerderij heeft de driejaarsgrens overschreden en kan nu legaal single malt whisky bottelen. 

Cotswolds Distillery (opgericht in 2014): De Cotswolds Distillery is een van de veelbelovendste whisky-brouwerijen van Engeland. De distilleerderij kreeg ondersteuning van whisky-icoon Dr. Jim Swan en distilleert op klassieke pot stills van het huis Forsyths. Ze ligt in de gelijknamige regio, die is gekenmerkt als een "Area of Outstanding Natural Beauty" en tot de mooiste gebieden van Engeland behoort. De gerst voor de single malt komt van lokale boerderijen en wordt nog traditioneel op floor maltings gemout. Een Engelse whisky van 100% handwerk. 

Engelse Whisky in de test

Wilt u hoogwaardige Engelse Single Malt Whisky proeven? Dan raden wij u de bottelingen van de Cotswolds Distillery aan, als u op zoek bent naar niet-rokerige whisky. Voor fans van rokerige whisky stellen wij een rokerige variant van de English Whisky Company voor. Beide distilleerderijen kenmerken zich door veel aandacht voor detail en een hoge kwaliteitsnorm. 

Geschiedenis

Reeds in de 19e eeuw waren er een klein aantal whisky-distilleerderijen in Engeland. Alfred Barnard noemt deze in zijn boek "The Whisky Distilleries of the United Kingdom" uit 1887. Geen van deze distilleerderijen heeft als merk of distilleerderij overleefd. De laatste die haar productie stopte, was de Lea Valley Distillery in Londen in 1905. Bijna 100 jaar later begon de Cider Farm Healeys naast gedistilleerde dranken zoals brandy en eau de vie ook whisky te produceren. Op papier mag u zich daarom gerust de "eerste" moderne whiskyproducenten van Engeland noemen. Een echt noemenswaardige productie met de focus op single malt whisky begon echter pas met de English Whisky Company in Norfolk in 2006. Hun St George's Distillery is de eerste malt whisky distilleerderij in Engeland sinds de sluiting van de Lea Valley Distillery. Pas in de jaren na 2010 volgden in Engeland verdere distilleerderijprojecten met een gedeeltelijke productie van whisky. Belangrijke distilleerderijen met een focus op single malt whisky zijn tegenwoordig de Cotswolds Distillery en de Lakes Distillery.