Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Eden Mill

Eden Mill is Schotland's eerste gecombineerde brouwerij en distilleerderij. De Lowland distilleerderij produceert bier, gin en Single Malt Whisky. Bij de kleine craft distilleerderij wordt bijzonder veel waarde gehecht aan verschillende soorten mout. Zo creëert Eden Mill al in de eerste distillatie verschillende aroma-profielen. Spannend! 

Eden Mill Achtergrond

De in 2014 opgerichte Craft Distillery Eden Mill was een uitbreiding van de in 2012 opgerichte Craft Beer Brouwerij Eden Brewery. Ze bevindt zich in de regio Fife aan de oostkust van Schotland en behoort daarmee tot een van de nieuwe Lowland-brennereien. Het thuisdorp van Eden Mill, Guardbridge, ligt op een steenworp afstand van de beroemde studentenstad St. Andrews, die ook wel bekendstaat als een golferseldorado. De St Andrews University is de oudste universiteit van Schotland en behoort tot een van de meest prestigieuze onderwijsinstellingen van het Verenigd Koninkrijk. Eden Mill is een van de eerste “Craft Distilleries” in Schotland en produceert zowel Craft Beer, Whisky als Gin. Eden Mill heeft zijn naam te danken aan de nabijgelegen rivier Eden.

Huisstijl

Wie proeft Eden Mill Whisky? Deze jonge Craft Distillery heeft verschillende jaarlijkse Single Malt releases uitgebracht en met de Hip Flask Series een spannende serie van kleine bottelingen met heel verschillende aroma-profielen gepresenteerd. Hier kan de liefhebber de verschillende moutsoorten en vattypen proeven. Het merendeel van de door Eden Mill geproduceerde whisky is niet-rokerig en zeer aromatisch en fruitig. 

Productie

Hoe wordt Eden Mill Whisky geproduceerd? Volgens eigen zeggen gebruiken ze lokale gerst, die in de vruchtbare regio Fife in overvloed aanwezig is. Anders dan gebruikelijk in Schotland, werken ze met drie verschillende basisdistillaten, die de namen van Schotse nationale feestdagen dragen: St Andrews Day, Hogmanay en Robert Burns Day. 

Terwijl het merendeel van de whisky-industrie zich voornamelijk richt op de opbrengst van het mout, werkt men bij Eden Mill met verschillende, zeer specifiek geselecteerde, gerstemoutsoorten: Voor de „Hogmanay-Brand” wordt „Chocolate Malt” gebruikt, voor „St Andrews” is „Pale Malt” de basis en „Burns Day” wordt gebrand uit een combinatie van „Crystal Malt”, „Brown Malt” en „Pale Malt”. Alle drie de New Make soorten zijn ongegetorfd. De verschillende moutsoorten die hier worden gebruikt, worden ook ingezet voor de eigen bierproductie.

De distillatie gebeurt in zogenaamde Alembic Stills, kleine koperen distilleerketels die afkomstig zijn van het Portugese bedrijf Hoga en elk een capaciteit van 1000 liter hebben. Momenteel produceert Eden Mill slechts ongeveer 100.000 liter per jaar, maar er wordt gewerkt aan een uitbreiding van de distilleerderij. De ambachtelijke distilleerderij werkt met een verscheidenheid aan verschillende vattypen, waaronder verse Amerikaanse en Franse eik (Virgin Oak).

De verschillende gins van het huis Eden Mill hebben zich vroeg een uitstekende reputatie verworven en worden onder liefhebbers als een heet geheimtip beschouwd. De distilleerderij biedt momenteel 4 verschillende ginsoorten aan als standaardafvullingen en aanvullende seizoensgebonden speciale afvullingen. Het internationale succes van de Eden Mill gins bevestigt dat het hier om veel meer gaat dan 'tussenproducten' tot de uiteindelijke whisky, maar om een eigen segment van de distilleerderij op het hoogste niveau. Maar overtuig uzelf van de kwaliteit van de Eden Mill gins. 

Sinds 2018 zijn er plannen om de capaciteit van Eden Mill uit te breiden. Niet ver van de huidige distilleerderij, op het terrein van de Universiteit van St. Andrews, wordt al een nieuwe CO₂-neutrale distilleerderij gebouwd. De gehele stroomvoorziening zal voor 100% uit hernieuwbare bronnen komen, zoals het zonnepark van de Universiteit van St. Andrews of andere hernieuwbare energiebronnen. Daarnaast zal het CO₂ dat tijdens het fermentatieproces wordt geproduceerd, worden opgevangen voor gebruik door de universiteit. Het is de bedoeling om het productievolume te verdubbelen, zodat er tot 200.000 liter alcohol per jaar kan worden geproduceerd. Er zullen twee grote pot stills zijn, die direct achter een grote glazen wand met uitzicht op de baai van Eden zullen worden geplaatst.

Geschiedenis

Zoals vaak in Schotland, heeft de locatie van de Eden Mill Distillery al een rijke whiskygeschiedenis. In 1810 bouwde de beroemde Haig-familie op het terrein een distilleerderij genaamd Seggie Distillery. In 1860 werd de distilleerderij omgebouwd tot een papierfabriek, omdat de nabijgelegen graan-distilleerderij Cameronbridge, ook in bezit van de Haig-familie, waarschijnlijk lucratiever bleek. Het was de eerste graan-distilleerderij in Schotland en is nog steeds actief. Toen de papierfabriek in 2008 moest sluiten, was de vraag wat er met het terrein zou gebeuren. In 2012 vervulde Paul Miller, voormalig medewerker bij Diageo en Glenmorangie, zijn droom van een eigen brouwerij en breidde deze in 2014 uit met koperen alambiek distilleerketels uit Portugal, om hier whisky en gin te produceren. Zo bracht Eden Mill de lokale distilleertraditie weer tot leven en werd het de eerste combinatie-brouwerij-distilleerderij van Schotland, een model dat zich in de VS al als succesvol heeft bewezen.

Sinds 2018 waren er plannen om de capaciteit van Eden Mill uit te breiden. Begin 2022 is men eindelijk begonnen. De nieuwe distilleerderij zal in maart 2024 haar deuren voor bezoekers openen. In het bezoekerscentrum hebben gasten de keuze tussen de whisky-ervaring en de gin-ervaring. Beide bieden fascinerende inzichten in de geschiedenis en het productieproces van Eden Mill. Daarnaast is er de mogelijkheid om in een café te genieten van het uitzicht op de monding van de rivier de Eden.