Rothaus Whisky
Rothaus Whisky Achtergrond

Wanneer de merknaam Rothaus valt, denkt eigenlijk iedereen meteen aan het bekende Tannenzäpfle Bier. Weinig mensen weten dat Rothaus naast bier ook eersteklas single malt whisky produceert. De productie van bier en whisky verloopt tot op zekere hoogte heel vergelijkbaar. Daarom is de stap van bier naar whisky een logische. Aangezien Rothaus geen eigen distillatierecht heeft, werd er een sterke partner gezocht voor de productie van de single malt. Deze werd gevonden in de distilleerderij Kammer-Kirsch uit Karlsruhe. Karlsruhe ligt in het zuidwesten van Duitsland en dus dicht bij Grafenhausen, de thuisbasis van de bierbrouwerij. Kammer-Kirsch directeur Gerald Erdrich is een gerespecteerde whisky-expert. Hij is een van de toonaangevende importeurs van single malt whisky voor de Duitse markt. Als voorzitter van het Duitse hoofdstuk van "Master of the Quaich", een hoog aangeschreven organisatie van Schotse whisky, is hij een ambassadeur voor de Schotse single malt whisky in Duitsland.
De naam Rothaus verwijst naar de plaats van oprichting. De brouwerij werd geopend naast het restaurant “Zum Rothen Haus”. Hieruit is later de naam Rothaus afgeleid.
Huisstijl




Hoe smaakt Rothaus Whisky? Rothaus Whisky toont in de neus mooie vanillearoma's. Hij kan als vruchtig en kruidig worden beschreven. Ook in de smaak komen de fruitige en kruidige aroma's terug. Een aangename moutigheid is ook aan de whisky toe te schrijven.
Productie
Hoe wordt Rothaus Whisky geproduceerd? De productie van de whisky begint in de brouwerij van Rothaus. Brouwgerst en sterk aromatische Karamelgerst worden gemengd met het zachte Rothaus water uit de zeven bronnen. Deze bronnen liggen in het westelijke deel van de zogenaamde zuidoostelijke bedekking van het Zwarte Woud. Door de zuiverheid en de zeer lage hardheid is het het ideale brouwwater voor hoogwaardige bieren en gedistilleerde dranken. De maische wordt vervolgens in de gistingkelder van de brouwerij vergist.
Voor de volgende stappen wordt het tussenproduct naar de Kammer-Kirsch distilleerderij gebracht. Daar wordt volgens Schots voorbeeld dubbel gedistilleerd. Door een zeer zorgvuldige methode ontstaat in de zogenaamde middenloop de milde smaak van de latere whisky. Gelagerd wordt in Ex-Bourbon en 2nd-Fill Highland-Malt vaten. De Ex-Bourbon-vaten geven het destillaat de vanilletonen die we in bijna elke Rothaus whisky terugvinden. De vaten worden opgeslagen in een monumentaal voormalig brouwerijgebouw, dat vandaag de thuisbasis van Kammer-Kirsch is.
Geschiedenis
De Rothaus Brennerei werd opgericht in 1791 door het Benedictijnerklooster St. Blasien. De locatie werd bewust gekozen. Het bood de brouwerij toegang tot verschillende waterbronnen en voldoende hout voor verwarming. Bovendien lag het centraal tussen het machtige klooster St. Blasien en de nieuw verworven heerschappij Bonndorf. Er volgde een turbulente tijd met de nadruk op het bier.
Pas in 2005 kwam het idee om ook Single Malt Whisky te produceren. Brouwerijmeester Max Sachs en brouwerijchef Thomas Schäuble spraken over het idee van een Zwarte Woud Whisky. In 2006 werd de eerste maische bij Kammer-Kirsch gedistilleerd. Drie jaar later ging de eerste batch van de Rothaus Whisky in de verkoop. Sindsdien wordt er elk jaar een beperkte editie van de Rothaus Whisky op de markt gebracht, die altijd grote populariteit geniet. Enkele speciale edities met bijzondere vatafwerkingen en diverse whiskylikeuren zijn ook ontstaan.
Voor hun Rothaus Single Malt “Zwarte Woud” heeft de distilleerderij meerdere onderscheidingen ontvangen, waaronder de dubbele gouden medaille bij de World-Spirits Award 2017.