English Whisky Co.
De English Whisky Company met hun St. George's Distillery was de eerste Malt Whisky Distilleerderij in Engeland na 100 jaar. Ze heeft daarmee pionierswerk verricht voor de volgende hoogwaardige distilleerderijen in Engeland. Proef de Engelse whisky uit Norfolk met de English Whisky Co. Original of de rokerige English Whisky Co. Smokey.
English Whisky Co. Achtergrond
In de St. George's Distillery in Norfolk, in het zuidoosten van Engeland, produceert de English Whisky Company sinds 2006 haar Engelse Single Malt Whisky. Het is daarmee de eerste Malt Whisky-distilleerderij in Engeland in meer dan 100 jaar. De familie-distilleerderij produceert ongegetorfd en getorfd Single Malt, evenals verschillende experimentele whisky's. Hoewel de richtlijnen buiten Schotland niet zo streng zijn, houdt St. George's zich aan alle Schotse kwaliteitsnormen. Het is dus een enorm spannend distilleerderij-project dat al uit de kinderschoenen is gegroeid. St. George's en de English Whisky Company hebben de weg bereid voor de opkomende Engelse whisky. Single Malt-liefhebbers moeten een oogje in het zeil houden voor deze distilleerderij en zeker de een of andere botteling proeven.
Huisstijl




Wie smaakt whisky van de English Whisky Company? Het grondkarakter van de St. George's Distillery is nootachtig en licht grasachtig. Dit wordt aangevuld met de rijping in de verschillende houtsoorten en het turfgehalte in de mout. In de standaard Original vinden we fijne vanille-aroma's terug, gecombineerd met noot- en fruitaroma's. De "Smokey" draagt onder zijn turfrook graan- en fruittonen.
Productie
Hoe wordt de whisky van de English Whisky Company geproduceerd? Het productieproces in de St. George's Distillery volgt de klassieke productiemethode van de Schotse single malt. Lees in het artikel "Productie van Single Malt Whisky" meer hierover. Nadat de oprichter van de distilleerderij, James Nelstrop, geen partners betrok bij de oprichting van de distilleerderij, heeft het bedrijf volledige vrijheid in alle beslissingen. Dit weerspiegelt zich in een zeer experimentele benadering. Naast de klassieke gerstemout voor single malt experimenteert de distilleerderij ook met graansoorten zoals rogge, tarwe en haver. De geturfde whisky wordt momenteel geproduceerd met ongeveer 55 ppm (fenol delen per miljoen). Voor de vergisting gebruikt St. George's Distillers gist, net als bijvoorbeeld Bowmore en Auchentoshan. De vergisting duurt doorgaans 92 uur of langer. Dit draagt bij aan een lichte nootachtige smaak.
De distilleerketels bij St. George's zijn speciaal vervaardigde exemplaren van de Schotse Pot Still-experts Forsyths, die een lichte, grasachtige brand creëren. Dit is ongeveer vergelijkbaar met de eerdere Lowland-whiskys in Schotland. De whisky wordt doorgaans tweemaal gedistilleerd. Maar ook hier experimenteert de distilleerderij af en toe met kleine batches driemaal gedistilleerde whisky. Tijdens de rijping in vaten verliest St. George's meer whisky dan zijn collega's in Schotland. De bekende "Angles' Share", de verdamping van de whisky door de vatwand, ligt in Zuid-Engeland rond de 4-5 %. Schotland lijkt met ongeveer 2 % duidelijk meer bescheiden engelen te hebben. Dit zorgt voor een iets versnelde vatrijping bij de St. George's Distillery. Er worden voornamelijk ex-bourbonvaten gebruikt, maar ook sherry- en wijnvaten komen af en toe in gebruik. De productiecapaciteit van de English Whisky Company ligt momenteel rond de 104.000 liter per jaar. Nadat St. George's aanvankelijk alle whisky's in "Chapters" had gebotteld, dus met een nummering van de bottelingen, is dit concept nu stopgezet. De distilleerderij probeert nu consistenter te bottelen. St. George's laat over het algemeen de kleurstof uit hun whisky's weg, en meestal wordt er ook niet koud gefilterd. De botteling en etikettering van de flessen gebeurt handmatig ter plaatse.
Geschiedenis
James Nelstrop werd geboren in een boerenfamilie die al generaties lang betrokken was bij de teelt en verwerking van granen. Na een carrière in de agrarische sector wilde James op zijn zestigste een rustiger leven leiden, maar zich niet volledig terugtrekken. Het oorspronkelijke idee was om samen met zijn zoon Andrew een micro-distilleerderij op te richten, wat om douanetechnische redenen niet werd goedgekeurd. Zo werd het bedrijf groter dan aanvankelijk gepland. In januari 2006 werd het project goedgekeurd. Starthulp kwam van de eveneens gepensioneerde voormalige Laphroaig Master Distiller Iain Henderson. Al eind 2006 konden de eerste vaten worden gevuld. In augustus 2007 opende het bezoekerscentrum. Voor zijn definitieve pensionering leidde Iain Henderson de brouwer David Fitt op als zijn opvolger. In september 2014 overleed James Nelstrop. Hij laat niet alleen een uitstekende Engelse single malt whisky distilleerderij achter. Door zijn werk heeft hij ongetwijfeld ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Engelse whisky-industrie en andere succesvolle distilleerprojecten zoals Cotswolds en Lakes geïnspireerd.
English Whisky Co. kopen bij whic.nl
Ervaar het opwindende portfolio van English Whisky Co. in de goed gestructureerde onlineshop whic.nl. Met geweldige filtermogelijkheden kunt u zich gemakkelijk oriënteren en vindt u precies waar u naar op zoek bent - of u nu een beginner of verzamelaar bent.
Dus, zoals u zich kunt verlaten op een hoge kwaliteit bij English Whisky Co. - zo kunt u dat natuurlijk ook bij uw aankoop bij whic. Elke bestelling wordt breukveilig verpakt, zodat deze veilig bij u aankomt. Binnen enkele werkdagen zal alles bij u thuis aankomen - betrouwbaar verzonden met DHL. Onze gekwalificeerde klantenservice is een extra reden om English Whisky Co. whisky in de online winkel whic.nl te kopen. Bij vragen over uw bestellingen, kunt u eenvoudig ons contactformulier gebruiken.
Waar wacht u nog op? Koop English Whisky Co. Whisky eenvoudig hier op whic.nl.