Smögen
Smögen is een kleine Malt Whisky distilleerderij aan de westkust van Zweden. Ze werd opgericht in 2010 en produceert een zware, karaktervolle Single Malt. Er is extreem weinig van de gewilde whisky, daarom moet u snel zijn als er iets op voorraad is. Probeer zeker de sterk rokerige Zweedse whisky's van Smögen!
Smögen Achtergrond

Aan de westkust van Zweden ligt de kleine Smögen Distilleerderij. Deze werd in 2010 opgericht door whisky-enthousiast en voormalig advocaat Pär Caldenby. De distilleerderij is in feite een eenmansproject. Een hoop hart en ziel, veel tijd en geld heeft Caldenby in zijn distilleerderij op een oude melkboerderij in de regio Bohuslän gestoken. De sterk rokerige Zweedse single malt is duidelijk geïnspireerd door de Schotse voorbeelden van de Islay-eilanden. Smögen brengt de passie voor whisky, traditionele productiemethoden en de Zweedse levensvreugde en de ontdekkingsdrang samen. De productie bedraagt minder dan een tiende van de beroemde Zweedse buurman Mackmyra. Geen wonder dus dat Smögen dankzij zijn uitstekende kwaliteit een veel grotere vraag heeft dan de distilleerderij kan bedienen.
Husstil




Hoe smaakt Smögen Whisky? Smögen is een sterk rokerige whisky gebrand uit turfgerst. Zoals de eigenaar bedoelt, heeft Smögen een zware, olieachtige en maritieme karakter met aroma's van noten, aardse en houtachtige tonen. Je moet onvermijdelijk aan een Scandinavisch bos denken. Al deze elementen verbinden zich met de zoetheid en fruitige tonen uit de respectieve vaten, evenals specerijen en kruidenaroma's. Enorm diepgaand en veelzijdig.
Productie
Hoe wordt Smögen Whisky geproduceerd? Smögen is in de ware zin van het woord een "Craft Whisky", een whisky die met de hand wordt gemaakt. De distilleerderij bevindt zich op het terrein van een oude melkboerderij. De mash tun is in tegenstelling tot de meeste maischebottichen van andere distilleerderijen open. Hij is zo klein dat de maische met de hand met een schep moet worden omgeroerd. Het mout is waarschijnlijk het enige dat niet zelfgemaakt is. Het rookmout wordt uit Schotland geïmporteerd. Voor de fermentatie laat Smögen de wash dried tot zes dagen staan! Ter vergelijking: de industriestandaard in Schotland ligt op twee tot maximaal drie dagen.
De distillatie vindt plaats op zeer kleine koperen distilleerketels. Ongeveer 600 liter past in de Spirit Still, 900 liter in de Wash Still. Deze is echter, in tegenstelling tot de meeste craft distilleerderijen, geen hybride still of een alambiek still. Het betreft een originele koperen distilleerketel van de Schotse traditionele kopersmid Forsyths, die verantwoordelijk is voor de stills van de meeste Schotse distilleerderijen. De distilleerketels lijken op een miniatuurvorm van die van Bunnahabhain, hoewel Pär Caldenby toegeeft dat Lagavulin zijn voorbeeld was.
Een bijzonderheid van de distilleerketels: Caldenby liet door Forsyths speciale distilleerketels maken met geïntegreerde elektrische verwarmingsspiralen. Zo bereikt hij een vergelijkbaar effect als bij een directe verwarming van de ketels. De directe verwarming van de ketels is om veiligheidsredenen in Schotland in de loop der tijd opgegeven. Dit leidde vaak tot veranderingen in de rauwe brand. Dat Caldenby hier de weg inslaat die het dichtst bij de traditionele verwarming van de distilleerketels ligt, maakt nieuwsgierig naar de whisky uit Zweden!
Om het zware karakter van de drank verder te versterken, heeft hij speciaal een Wormtub Condenser aangeschaft. Dit traditionele koelsysteem wordt nog maar in enkele Schotse malt whisky distilleerderijen gebruikt. De efficiëntie en dus de output is lager dan bij moderne Shell & Tube condensatoren. Maar voor Caldenby was het karakter belangrijker dan de opbrengst. De jaarproductie ligt op slechts 35.000 liter, wat het project in een ander perspectief plaatst. Schotse distilleerderijen liggen doorgaans tussen enkele 100.000 liter tot meerdere miljoenen liters per jaar. De Zweedse buur Mackmyra produceert ongeveer 500.000 liter per jaar.
Geschiedenis
De Smögen Distillery werd in 2009 aan de Zweedse westkust opgericht door whisky-enthousiast en auteur Pär Caldenby. Ze staat bekend om krachtige rokende single malts met een maritiem karakter. Als een van de eerste Zweedse craft-destilleerderijen heeft Smögen vanaf het begin ingezet op traditionele, ambachtelijke productie en kleine batches. Hun whisky rijpt in uitgekozen vaten en overtuigt door intense aromavariëteit, die typisch is voor de ruige kustregio Bohuslän aan de westkust van Zweden.
Smögen bij whic.de kopen
Een uitgebreide selectie van Whiskys en Rums van Smögen vindt u hier in de overzichtelijke webshop van whic.nl. Met nauwkeurige filtermogelijkheden kunt u zich moeiteloos oriënteren en vindt u precies waar u naar op zoek bent - of u nu een beginner of verzamelaar bent.
Voor welke producten u ook kiest; bij het merk Smögen kunt u rekenen op hoge kwaliteit - net zoals bij whic. Wij zorgen ervoor dat uw bestellingen veilig verpakt op weg naar u gaan. Met DHL hebben we een betrouwbare partner voor een eenvoudige levering. Zo kunt u onmiddellijk uw nieuwe favorieten proeven. Onze uitstekende klantenservice is een extra reden om Smögen Whisky en Rum in de onlineshop whic.nl te kopen. Bij vragen over uw bestellingen, kunt u eenvoudig ons contactformulier gebruiken.
Tijd om jezelf weer eens iets te gunnen. Koop nu heerlijke whisky's en rum van Smögen hier in de onlineshop whic.nl.