Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Speyside Distillery

Speyside Distillery Achtergrond

De Speyside Whiskybrouwerij, vernoemd naar de gelijknamige whiskyregio, produceert sinds 1990 op die plek waar de Tromie in de Spey uitmondt.

Huisstijl

Hoe smaakt The Speyside Single Malt? De huisstijl is eerder olieachtig, bloemig en met nootachtige elementen. De rijping in vaten toont zich in mooie vanilletonen.

Productie

Hoe wordt The Speyside Whisky geproduceerd? De distilleerderij behoort tot de kleinere distilleerderijen in Schotland. Slechts vier medewerkers werken hier met twee distillatieketels. Daarvan is er één Wash Still met 13.000 liter en één Spirit Still met 7.000 liter. Het water komt uit een omgeleide beek van de rivier Tromie. Het is dezelfde waterbron die honderden jaren geleden een waterrad van een molen aandreef. Tot de verdere apparatuur behoren ook een 4,2 ton mash tun en vier vergistingsvaten van roestvrij staal. Het bijzondere aan de productie is een lange fermentatietijd van 120 uur, waardoor vooral nootachtige aroma's in het distillaat terechtkomen.

In de Speyside Distillery worden drei Standardwhiskys geproduceerd. Aanvankelijk verschenen de whiskys onder de naam van de distilleerderij en later alleen nog onder de naam Spey. Daaronder vallen de Tenné met een zes maanden durende Portwein Finish, de Trutina uit Bourbonvaten en de getorfde Fumare uit Bourbonvaten.

Geschiedenis

Al in de jaren '50 van de vorige eeuw wilde een zekere George Christie, een whiskyblender, zijn droom van een eigen distilleerderij waarmaken. De bouw van de distilleerderij begon in 1962 en werd door één persoon – Alex Fairlie – met de hand pas in 1987 voltooid. Fairlie moest het gebouw zelfs tijdens de bouw uitbreiden, anders zou de hele uitrusting er niet in passen. Het voltooide distilleerderijgebouw heeft daarom een lichte knik in het midden. Het terrein van de distilleerderij is zo klein dat er geen opslagplaats ter plaatse kon worden gebouwd. De eerste productie liet nog eens drie jaar op zich wachten; pas in 1990 werd het eerste distillaat afgevuld. In 2001 verscheen de eerste tien jaar oude whisky, die in Europa echter niet goed verkocht. In 2012 werd de distilleerderij gekocht door Harvey’s of Edinburgh. Dit blendingbedrijf heeft zeer goede relaties in Taiwan. 70 procent van de opnieuw gelanceerde Spey Whisky verkoopt zich daarom momenteel in Taiwan.