Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Dad's Hat

Dad's Hat is een Straight Rye Whiskey uit de staat Pennsylvania, een van de vroegere geboorteplaatsen van de Amerikaanse whiskey. Het bijzonder hoge roggenpercentage maakt Dad's Hat tot een heerlijk-kruidige ervaring. 

Dad's Hat

In bedachtzame herinnering aan de grote tijden van Rye Whiskey – en ter nagedachtenis aan zijn vader - besloot Herman C. Mihalich, samen met zijn studiegenoot John S. Cooper, de Pennsylvania Rye Whiskey nieuw leven in te blazen. Pennsylvania was ooit een van de grootste Rye producerende regio's van de VS, voordat de drooglegging een groot deel van de distilleerderijen failliet deed gaan. Mihalich, chemisch ingenieur, en John Cooper, marketing- en verkoopexpert, waren precies het juiste duo voor een succesvolle oprichting van een distilleerderij in Pennsylvania.

Samen met de Michigan State University in het Artisan Distilling Program is de Mashbill ontwikkeld. Het Artisan Distilling Program is een project voor beginners in de ambachtelijke productie van dranken. De keuze viel op een traditioneel recept met een zeer hoog roggenpercentage. 80 % rogge, 15 % gerstemout en 5 % roggenmout uit lokale landbouw maken deze Rye tot een uniek ervaring. Ongewoon hoog is het percentage rogge, zelfs voor een Rye. De reden is dat rogge slechts met veel moeite te fermenteren is. Een uitdaging waar de oprichters van Dads Hat Rye zich graag aan wagen.

Rogge is een van de grote legendes van de Amerikaanse spirituosen cultuur. Samen met Bourbon vormt het een prachtig duo. Roggewhisky is bijzonder kruidig en reikt tot in bittere smaakgebieden. In combinatie met fruitige, zoete dranken kunnen uitstekende cocktails worden gecreëerd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat rogge een van de basis ingrediënten is van bekende klassieke dranken zoals de Manhattan of Old Fashioned.

De naam van de distilleerderij is trouwens een verwijzing naar Mihalichs vader. Er wordt gezegd dat hij graag een klassieke hoed droeg en een voorliefde had voor roggenwhisky, die hij ook graag in de familietaverne aanbood. Beide samen vormen de Dads Hat Rye.

De Dad’s Hat Rye rijpt minimaal zes maanden in slechts 50L grote Amerikaanse eikenhouten vaten. Deze vaten – ook wel Quarter Casks genoemd – zorgen door hun gunstige verhouding van distillaat tot hout voor een bijzonder snelle rijping. Buitengewoon zijn bovendien de beschikbare finishes van de Dad’s Hat Rye. Daaronder een portwijn- en een vermouth (wermut) finish. Door de zoete wijnvaten krijgt de rye een zoet-bittere toets.

Dad's Hat kopen bij whic.nl