Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Cameronbridge

De Cameronbridge Distilleerderij produceert voornamelijk Grain Whisky voor de blend-industrie. Maar ook een Single Grain Scotch Whisky zoals Cameron Brig en Haig Club worden hier gedistilleerd. Al in 1824 werd de distilleerderij nabij de stad Windygates in de Schotse Lowlands opgericht. Het is daarmee de oudste Grain Whisky distilleerderij van Schotland.

Cameronbridge Achtergrond

De Cameronbridge Distilleerderij produceert voornamelijk grain whisky voor de blend-industrie. Maar ook een single grain Scotch whisky zoals Cameron Brig en Haig Club worden hier gestookt. Al in 1824 werd de distilleerderij nabij de stad Windygates in de Schotse Lowlands opgericht. Het is daarmee de oudste grain whisky distilleerderij van Schotland. 

Huisstijl

Wie proeft Cameronbridge Single Grain? De Cameronbridge Single Grain Scotch is een milde, aangename Grain Whisky met een duidelijke lijn.

Productie

De ziel van de Cameronbridge Distillery was vanaf het begin om op grote schaal grain whisky te distilleren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de distilleerderij vandaag de dag tot de grootste grain distilleerderijen van Schotland behoort. Tot 300.000 hectoliter whisky worden hier jaarlijks geproduceerd.

Als een van de weinige Grain Whisky producenten bezit Cameronbridge een eigen botteling: De Cameron Brig Single Grain. De Grain Whisky voor de Cameron Brig wordt in 3 Coffey Stills gedistilleerd, het water wordt uit het Loch Leven gehaald. Cameron Brig is een perfecte vertegenwoordiger van de Single Grain categorie, om de whisky's van dit type te leren kennen. De zelfbenoemde parel van de Schotse Grain distilleerderijen biedt een enorm milde, op de tong lichte Single Grain Scotch. Hier zijn Single Grain beginners aan het juiste adres.

Grain Whiskys uit de Cameronbridge Distilleerderij zijn te vinden in de Diageo Blends Johnnie Walker, J&B, Bell's, Black & White, Vat 69 en White Horse. Ook de Single Grain Whisky Haig Club wordt in Cameronbridge gestookt. Cameronbridge is een industriële faciliteit die ook wordt gebruikt voor de productie van andere gedistilleerde dranken. Zo produceert Diageo hier ook de bekende Gordon’s Gin en Smirnoff Wodka.

Geschiedenis

De geschiedenis van Cameronbridge begint met twee van de belangrijkste families in de Scotch Whisky geschiedenis: de Haigs en de Steins. Er zijn aanwijzingen dat Robert Haig al in 1655 whisky produceerde. Zijn achterachterkleinzoon trouwde in 1751 met Margaret Stein en zo werden twee grote whiskyfamilies samengebracht. Het begin van een whisky-dynastie, zo gezegd. Vier van hun zonen gingen het whiskyvak in. Hun oudste zoon John richtte in 1824 de Cameronbridge Distillery op. Het was een tijd van grote whisky-bom. John’s neef Robert Stein vond de Patent Still uit, een vorm van de tot dan toe onbekende continue destillatie, die de whisky-industrie blijvend zou beïnvloeden. In 1829 installeerde John de nieuwe destillatiemethode. Enkele jaren later ontwikkelde de Ierse Aeneas Coffey het idee van continue destillatie verder en vond de "Coffey Still" uit. Haig nam ook deze nieuwe versie op in zijn distilleerderij. In 1865 fuseerde John Haig met acht andere grain whisky producenten. Het bedrijf werd in 1877 omgedoopt tot Distillers Company Limited, kortweg DCL. Samen met zijn collega's Port Dundas, Carsebridge, Glenochil, Cambus en Kirkliston controleerde DCL 75% van de grain whisky productie van het land. De tijdelijke monopolpositie van het bedrijf verzekerde het een pole position in de Scotch whisky industrie. Uit DCL ontwikkelde zich in de loop der tijd Diageo, het bedrijf dat nog steeds de meeste Schotse whisky distilleerderijen bezit. Cameronbridge is dus niet alleen de oudste en grootste grain whisky distilleerderij van Schotland, maar speelde ook een belangrijke rol in het succesverhaal van de Scotch Whiskys