Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Miyagikyo

Miyagikyo is een van de twee whisky distilleerderijen van het Japanse whiskybedrijf Nikka. Hier ontstaat een hoogwaardig Japanse single malt met complexe fruitige en kruidige aroma's.

Miyagikyo Achtergrond

Miyagikyo is naast Yoichi de tweede distilleerderij van de Nikka-groep, en werd in 1969 opgericht. De distilleerderij kan zowel malt als grain whisky produceren. De single malt uit Miyagikyo is licht en fruitig.

Huisstijl

Hoe smaakt Miyagikyo Single Malt? De Miyagikyo is Nikkas tegenhanger van de zware, olieachtige malts uit de Yoichi distilleerderij. De whisky is rijk aan weelderige zomerfruit en florale tonen – bijna als een goede Speyside Whisky.

Productie

Hoe wordt Miyagikyo Whisky geproduceerd? De Miyagikyo distilleerderij heeft twee distilleerhuizen. Hier zijn in totaal 22 Washbacks (gistingstanks) van roestvrij staal.

Het distilleerderij voor de moutproductie beschikt over 8 distilleerketels. Deze, voor Japan bijna ongebruikelijk, hebben een identieke vorm. De distilleerketels hebben een groot volume, zijn zeer bolvormig, met een uitstulping aan de zeer brede halzen. De distilleerketels lijken op die van Longmorn distilleerderij, waar Nikka oprichter Taketsuru in het begin van de 20e eeuw een deel van zijn opleiding heeft gevolgd. Er wordt grotendeels rookvrij mout gebruikt, hoewel af en toe ook middel- of zwaar getorfd mout zijn weg naar de mash tuns vindt.  De pot stills in Miyagikyo worden met stoom verwarmd, wat een langzamere distillatie mogelijk maakt dan boven open vlam (zoals in Yoichi).  Het water voor de whiskyproductie wordt uit de Arakawa-rivier gehaald.

De graaninstallatie in Miyagikyo werkt met een moderne column-still, maar herbergt ook twee Coffey Stills uit Glasgow. De Coffey Still is een vroege Continuous Still, die door Aeneas Coffey is uitgevonden. Er wordt gezegd dat de Coffey Still leidt tot een drank met een intensiever smaakprofiel, maar het is duidelijk moeilijker te bedienen dan moderne Continuous Stills. Oorspronkelijk onderdeel van Nikkas Nishinomiya-installatie, werden de Coffey Stills in 1999 in Miyagikyo geïnstalleerd om graanwhisky van maïs en mout te produceren. Daarnaast werd er een experimentele Coffey Malt van 100% gerstemout gestookt. Coffey Stills zijn echter niet ontworpen voor het gebruik van mout, daarom wordt er maar weinig Coffey Malt geproduceerd. De Nikka Coffey Malt is een voorbeeld van de Japanse innovatiedrang en is zeer populair bij zowel critici als klanten.

De grain uit Miyagikyo wordt gebruikt voor de productie van Nikkas Blended Whiskys .

De distilleerderij produceert jaarlijks ongeveer 5 miljoen liter whisky (grain en malt). De vaten worden opgeslagen in 16 dunnage magazijnen.

Geschiedenis

Bijna 3 jaar had Masataka Taketsuru nodig om de locatie voor de Miyagikyo distilleerderij te vinden. Taketsuru was van mening dat "het beter is om whisky's uit verschillende klimaten te mengen". Niet in de laatste plaats daarom werd Miyagikyo in 1969 opgericht in de buurt van Sendai, op het hoofdeiland van Japan, in aanzienlijk warmere gebieden dan Nikkas eerste distilleerderij Yoichi op Hokkaido. Miyagikyo was oorspronkelijk bekend als Sendai Distillery.

Miyagikyo kopen bij whic.nl

Een brede selectie van Single Malt Whiskys van Miyagikyo vindt u hier in de overzichtelijke webshop van whic.nl. Dankzij comfortabele filters vindt u snel whisky helemaal naar uw persoonlijke voorkeuren.

Dus, zoals u kunt vertrouwen op een hoog niveau bij het traditionele merk Miyagikyo - zo kunt u dat natuurlijk ook bij uw aankoop bij whic. Koop Miyagikyo Whiskys online bij whic. Uw flessen worden door ons met zorg verpakt. Om een betrouwbare en snelle levering mogelijk te maken, verzenden wij uw pakketten met DHL. Bij vragen over onze Miyagikyo Whiskys of uw bestelling, is onze gekwalificeerde klantenservice bereikbaar via het contactformulier voor u.

Tijd om jezelf weer eens iets te gunnen. Koop nu heerlijke whisky's van Miyagikyo hier in de onlineshop whic.nl.