Echlinville
Echlinville Achtergrond

Sinds 2013 heeft Shane Banriff, medeoprichter van de Echlinville Distillery, de vergunning om te distilleren. Een thuis heeft de jonge distilleerderij gevonden in een oud herenhuis direct aan de kust van Noord-Ierland. Dit landgoed is ook de naamgever van de distilleerderij. Totdat de eerste Echlinville Whisky op de markt komt, kan men nu al Gin en Vodka uit deze interessante jonge distilleerderij genieten.
Huisstijl
Wie proeft Echlinville Whiskey? Dat zouden wij ook graag willen weten en we zijn benieuwd.
Productie

Hoe wordt Echlinville Whiskey geproduceerd? De gerst komt van de omliggende velden die tot het Echlinville-landgoed behoren. 50% daarvan wordt in een externe mouterij gemout. In 4 silo's wordt de gerst op het terrein opgeslagen. Men begon klein met elk 2 maisch- en gistingstanks van roestvrij staal, evenals een pot still, die twee keer moest worden gebruikt voor de distillatie. Sinds deze bescheiden beginjaren is er echter veel veranderd: inmiddels heeft de distilleerderij haar capaciteit uitgebreid naar 4 maischtanks en 5 gistingstanks. Bij de eenzame pot still kwam een tweede, zodat er nu een wash still en een spirit still aanwezig zijn. De wash still is klassiek ui-vormig en heeft geen bijzondere in- of uitbultingen. De spirit still daarentegen heeft een bolvormige bult aan het begin van de hals. Haar lyne arm kan indien nodig worden aangesloten op een buiskondensator. Deze wordt gebruikt voor de whiskeyproductie.
Als daarentegen Vodka of Gin in wordt gestookt, kan de Lyne Arm aan een Column Still worden gekoppeld, waarin de benodigde smaakmakers (jeneverbes en andere kruiden) worden toegevoegd voordat het verder gaat naar de 2 hoge Column Stills voor de finale rondes. Om deze enorme installatie te kunnen huisvesten, was er een groot Still House nodig. Dit is bijna volledig van glas en nodigt uit tot interessante rondleidingen. Het landgoed ligt direct aan de oostkust van Noord-Ierland, zodat de hier geproduceerde whisky kan profiteren van de zoute zeelucht en het voortdurend milde maritieme klimaat.

Geschiedenis
Al in het midden van de jaren 1730 kocht de grootgrondbezitter Charles Echlin nabij het dorp Kircubbin een landgoed met stallen en tuinhuisjes. Het door hem genoemde herenhuis Echlinville House in zijn huidige vorm dateert echter uit 1860. Tegenwoordig herbergen de voormalige schuren de Echlinville Distillery. Naast het herenhuis zijn er nog enkele boerderijgebouwen die tenminste tijdelijk de distilleerketels en een groot deel van alle distillatieprocessen huisvesten. Wat Shane Braniff in 2008 opstartte, droeg in 2013 zijn eerste vruchten af, toen hij de vergunning voor het distilleren en de oprichting van een eigen distilleerderij ontving. Sinds de beginjaren 2013 hebben Shane Braniff en zijn vrouw Lynn verder gebouwd en een Stillhouse, meerdere silo's en een modern magazijn opgericht. Een bezoekerscentrum is ook al in de planning en zou in 2017 geopend moeten worden. Het nieuwe Stillhouse opent met zijn enorme glaspartijen het uitzicht op de weelderige groene weilanden en velden en toont wat men hier van binnen met de drank wil vangen: een stukje Ulster.