InchDairnie
InchDairnie is een innovatieve grote distilleerderij in de Schotse Lowlands. Hier wordt momenteel voornamelijk Malt Whisky voor Blended Scotch geproduceerd. Al binnen enkele jaren moet een breed en experimenteel assortiment de harten van liefhebbers sneller doen kloppen.
InchDairnie Achtergrond

Als we kijken naar de ontwikkeling van de nieuwe whiskyboom, kristalliseren zich in feite twee typen nieuwkomers uit. Expansiebrennereiën, waarvan het voornaamste doel is om bestaande whisky's te ondersteunen en gedeeltelijk te vervangen, en kleinere craft-brennereiën met de focus op innovatie en het zoeken naar unieke kenmerken. InchDairnie heeft iets van beide, hoewel de pendel waarschijnlijk eerder naar de eerste groep uitslaat. De nieuwe distilleerderij van John Fergus & Co. Ltd. ligt midden in het Koninkrijk Fife, ten noorden van Edinburgh. En daarmee ligt ze volledig in de trend. Fife is een van de snelst groeiende whiskyregio's van Schotland. Alleen al tussen 2014 en 2018 zijn hier vijf noemenswaardige whisky-brennereiën ontstaan: Kingsbarns, Eden Mill, Aberargie, Lindores Abbey en InchDairnie. In tegenstelling tot de eerder genoemde distilleerderijen heeft InchDairnie een totale capaciteit van 2 miljoen liter per jaar met mogelijkheden voor uitbreiding. Daarmee behoort InchDairnie zeker niet tot de 'craft-distilleerderijen'. Desondanks biedt de distilleerderij een scala aan innovaties en curiositeiten. Zoals veel van de minder bekende, gevestigde distilleerderijen van de 'tweede rij' (bijv. Linkwood, Macduff, Glentauchers) produceert InchDairnie voor het grootste deel voor de blended industrie en werd stilletjes in 2015 in gebruik genomen. Hun focus ligt op het thema aroma-ontwikkeling en efficiëntie.
InchDairnie produceert momenteel voornamelijk Malt Whisky in grote hoeveelheden voor de blend-industrie onder de naam Strathenry. De eigen Core Range moet breed opgezet zijn: in 2023 werd al RyeLaw uitgebracht – een whisky van gemoute gerst en gemoute rogge. Getorfd Single Malt Whisky zal onder de naam KinGlassie in 2025 op de markt komen. Voor 2029 staat de release van de langverwachte InchDairnie Single Malt gepland. In 2027 moet ook de serie Prinlaws van start gaan, waarin zeldzame bottelingen zullen worden uitgebracht. Hier ligt de focus op het experimenteren met verschillende gisten, granen en vaten. Zoals u ziet heeft de distilleerderij grote plannen, waar we vol spanning op kunnen wachten.
Huisstijl




Wie proeft men InchDairnie Whisky? Over het algemeen hecht de distilleerderij veel waarde aan de ontwikkeling van aroma's, wat zichtbaar is in het productieproces. De rauwe distillaat die de distilleerderij momenteel voor de single malt produceert, is grasachtig en bloemig en moet later een 'wandeling door een tuin in alle seizoenen' vertegenwoordigen. De fruitige en grasachtige aroma's van het distilleerderij-karakter moeten worden aangevuld met kruiden en zoete houttonen uit ex-sherry- en wijnvaten. Ondertussen verenigt de RyeLaw vooral kruidige aroma's zoals peper, roggebrood en eik. Als tegenwicht komen er ook sappige bessen naar voren.
Productie
Hoe wordt InchDairnie Whisky geproduceerd? Het curieuze aan InchDairnie is de afwijking van het klassieke Single Malt Scotch productieproces. Al bij de gerst gaat InchDairnie nieuwe wegen. De seizoensgebonden oogst wordt vergist met verschillende giststammen uit bier-, wijn- en distilleer-gisten, wat moet leiden tot seizoensgebonden unieke batches. Deze worden later samengevoegd tot Vintages, oftewel jaarafleveringen. Interessant zou ook een eenmalige seizoensaflevering zijn. De distilleerderij gebruikt niet zoals gebruikelijk Porteus of vergelijkbare molens. In plaats daarvan werkt men met een Hammer Mill – een molen die fijner maalgoed voor het maïsproces produceert. Dit is nodig, omdat InchDairnie met een zeldzaam Meura Mash Filter werkt in plaats van een traditionele Mash Tun. Slechts de distilleerderij Teaninich volgt nog een dergelijk pad voor de winning van de wort. De distilleerderij belooft zich een helderdere wort, wat later de fruitige aroma's in de vergisting moet versterken.
Ook bij de distillatie wordt bewust afgeweken van traditionele methoden. De twee pot stills komen uit de Italiaanse kopersmederij Frilli. Aan de twee distilleerketels is bovendien een zogenaamde Lomond Still toegevoegd. De Lomond Still is een soort hybride distilleerketel, een combinatie van de klassieke Copper Pot Still en Column Still. Ze bevat enkele koperen platen, waardoor het destillaat beïnvloed kan worden. Deze experimentele distilleerketel is tot nu toe meestal weer opgegeven vanwege de inspanning. Scapa was tot nu toe de enige distilleerderij die met een Lomond Still werkt. Nu heeft ook InchDairnie de Lomond Still in zijn proces geïntegreerd. Dit gebeurt echter uitsluitend voor de precisiedistillatie en niet voor de dagelijkse productie van hun single malts. Deze aanpak maakt een gespecialiseerde distillatietechniek mogelijk, die de kwaliteit en het karakter van de whisky verder verbetert.
Geschiedenis
Ian Palmer kijkt terug op een lange carrière in de whisky-industrie. Voor de oprichting van de InchDairnie distilleerderij was hij hoofdmanager voor Glen Turner, een single malt merk zonder distilleerderij-vermelding onder het Franse concern La Martiniquaise, dat ook Glen Moray in de Speyside bezit. In deze periode zag Ian Palmer een kans in de 'massaproductie' voor de grote blended merken. Door de schaarste aan malt-whisky-voorraden werden de leveranciers steeds terughoudender bij het vrijgeven van hun vaten. Zelfs de malt whisky distilleerderijen uit de tweede en derde lijn leken aan deze trend te lijden. Met een combinatie van particuliere investeerders, staatssteun en eigen kapitaal zette Ian Palmer het project vastberaden op de rails.
In februari 2011 werd daarom John Fergus & Company opgericht. Het doel was om op het terrein van een historische molen een distilleerderij te bouwen. Dit plan werd echter verworpen, omdat er gevaar voor overstromingen bestond. De bouw van de distilleerderij begon uiteindelijk op een deel van het InchDairnie-landgoed in juli 2014. Aan het einde van het volgende jaar werd de distillatie onder de naam InchDairnie Distillery gestart.
Momenteel ontvangt de distilleerderij geen bezoekers en heeft daarom noch een winkel, noch een bezoekerscentrum.