Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Kyoto Distillery

Kyoto Gin biedt het exotische allroundpakket naar westers voorbeeld, of anders gezegd: Kyoto Gin staat voor klassieke Dry Gin uit typisch Japanse ingrediënten met stijlvol design. Probeer gin uit het verre oosten.

Kyoto Distillery Achtergrond

Kyoto Gin wordt in het zuiden van de voormalige residentiestad van de keizer geproduceerd. In tegenstelling tot de hypermoderne hoofdstad Tokio, lijkt de tijd in Kyoto stil te staan. In de omgeving van oeroude Shinto-heiligdommen, de prachtige tuinen en het oude paleis is het idee ontstaan om authentieke producten te creëren. Dit voornemen heeft het merk al met vlag en wimpel gerealiseerd: een edele Dry Gin op basis van rijstbrand met lokale botanicals zoals Szechuanpeper, Japanse thee en Yuzu. Het stijlvolle, minimalistische ontwerp geeft de drank een passend uiterlijk. De patronen zijn vervaardigd in een traditioneel Karakami-atelier, waar al sinds 1624 met de hand drukken worden gemaakt. Hoe zou een moderne Gin naar westers voorbeeld Japanser kunnen zijn?

Huisstijl

Wie proeft Kyoto Gin? Ook al zijn voornamelijk Japanse ingrediënten betrokken, er zijn veel typische aroma's in de producten te vinden. Een bloemig boeket en frisse citrusnoten staan bij Kyoto Gin naast de basisnoot van jeneverbes op het programma. Gember zorgt, naast Szechuanpeper, voor een aangename scherpte.

Productie

Hoe wordt Kyoto Gin geproduceerd? Bij Kyoto Gin hecht men waarde aan het maken van authentieke producten. Dienovereenkomstig worden lokale bronnen gebruikt, die de dranken daar zo herkenbaar maken. Het water komt uit Fushimi, een regio in het zuiden van Kyoto, die bekend staat om zijn sake-productie. De gebruikte 11 botanicals worden door de producenten in 6 verschillende categorieën ingedeeld. Als basis worden jeneverbes, iris en de Hinoki-scheincipres vermeld, die meer dan de helft van de hoeveelheid uitmaken en daarmee het fundamentele karakter bepalen. De tweede categorie "Citrus" bevat citroenen en de Japanse citrusplant Yuzu. Van de Szechuanpeperplant wordt niet alleen het kruid gebruikt, ook de bladeren en de mannelijke bloemen worden als aroma-gever gebruikt. Deze ingrediënten worden onder "Kruidig" samengevoegd. De categorie "Specerij" bevat enkel gember, terwijl "Thee" alleen Gyokuro groene thee bevat. Tot slot zijn er nog fruitige en florale componenten. Verantwoordelijk daarvoor zijn bamboebladeren en Rode Perilla (een lipbloemige).

De maceratie van de botanicals (het weken van de aroma-gevers in neutrale alcohol) en de distillatie gebeuren elk afzonderlijk volgens hun categorieën. Pas daarna worden de producten met elkaar gemengd en rijpen ze enige tijd in stalen tanks om de huwelijk perfect te maken. Voordat het resultaat in de flessen komt, wordt de spirituos met delen van de vorige batch gemengd om een zo consistent mogelijk aroma-profiel te verkrijgen. Wanneer de spirituos als "klaar voor botteling" wordt ingeschat, gaat slechts de helft in de flessen, terwijl het andere deel wordt bewaard voor de menging met de volgende batch. De gebruikte alcohol wordt trouwens niet uit granen, aardappelen of melasse gemaakt, maar uit rijst - ook een typisch Japanse component.

Kyoto Distillery in de test

Uit het assortiment van Kyoto Gin zou u zeker de originele Ki No Bi Gin moeten hebben geproefd. Zoals typisch is voor Dry Gin, zijn de jeneverbesnoten zeer uitgesproken, maar daarnaast vindt u ook frisse citrusaroma's, pittige gember en florale facetten. We raden aan om hem minstens één keer puur te proeven, om het karakter van deze gin met zijn exotische botanicals te ontdekken. Een verfrissende Gin & Tonic in goed gezelschap is met de Ki No Bi Gin ook een genot. Hoewel de Japanse wortels van deze drank tot creativiteit aanzetten, zijn het de klassieke recepten die uitstekend samengaan met de Ki No Bi Gin.

Voor de doorgewinterden is er een cask strength versie, de Ki No Bi Sei Gin, die ondanks het hoge alcoholpercentage toch soepel en elegant blijft. Voor de voorzichtigen en ontdekkers is er bovendien een Kyoto Dry Gin Collection met drie creaties in proefgrootte. Bevatten zijn de klassieke Ki No Bi Gin, de krachtige Ki No Bi Sei en de gelimiteerde Ki No Tea met een extra portie Japanse thee in het profiel.

Geschiedenis

Bij Kyoto Gin is veel tijd en moeite gestoken in de productontwikkeling. In 2014 ontstond het idee. Twee jaar lang hebben de producenten aan het recept gesleuteld, voordat de Ki No Bi uiteindelijk werd uitgebracht. Sinds 2018 zijn de creaties uit Japan ook in Europa verkrijgbaar. Tijdens de International Wine and Spirits Competition is de originele Ki No Bi al bekroond met Gold Outstanding. De distilleerderij zal ons in de toekomst zeker nog verrassen met de een of andere delicate gincreatie.