Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Crown Royal

Crown Royal is een zoete en milde Canadese whisky en daarmee een typische vertegenwoordiger van het land. Probeer de klassieke Crown Royal en duik in de wereld van Canadese whisky in!

Crown Royal Achtergrond

Crown Royal is een klassieke Canadese whisky. Het milde, zoete karakter van Crown Royal weerspiegelt goed de basisnoten van veel Canadese whisky's. De best verkochte whisky van Canada wordt vandaag de dag geproduceerd in de Gimli Distillery aan het Lake Winnipeg. Hij werd in 1939 geïntroduceerd ter gelegenheid van het bezoek van de Britse koning George VI en zijn echtgenote aan Canada.

Huisstijl

Wie smaakt Crown Royal? Crown Royal neemt u mee naar de wilde bossen van Canada. De Crown Royal streelt de neus met zijn zachte bouquet. Bij deze klassieke Canadian Whisky ontmoeten we aroma's van ahornsiroop, vanille, citrus en een herinnering aan versgebakken brood. Op de tong komen subtiele hints van bijenhoning, eikenhout en vanille naar voren, die in de afdronk worden aangevuld met een mooi geïntegreerde roggennoot. Een ideale zomerwhisky, of u hem nu puur geniet of als longdrink.

Productie

Hoe wordt Crown Royal geproduceerd? De productie van Crown Royal volgt de klassieke Canadese whiskyproductiestijl. Crown Royal wordt gemaakt van een groot aantal verschillende whiskytypes en wordt daarom een Blended Whisky genoemd. Echter, elk van deze whiskytypes wordt geproduceerd in de Gimli Distillery. Terwijl men in Europa onder Blended Whisky vooral whisky verstaat die niet alleen uit verschillende graansoorten bestaat, maar ook uit verschillende distilleerderijen komt, geldt voor Crown Royal alleen het eerste. In Europa gebruikt men voor dergelijke whisky's ook de term "Single Blended Whisky", omdat de "Single" verwijst naar de herkomst uit één distilleerderij.

Grob kunnen de door Gimli geproduceerde whisky's, zoals bij veel Canadese whisky's, worden ingedeeld in "Flavouring Whisky" en "Base Whisky". De Base Whisky's dienen meer als "Vulmiddel", terwijl de Flavouring Whisky's verantwoordelijk zijn voor aroma's en diepte. Het concept is vergelijkbaar met dat van Blended Scotch Whiskys en de menging van Grain Whisky en Malt Whisky. Vijf fundamenteel verschillende soorten spirits worden bij Gimli geproduceerd: Base Corn Whisky, Batch Corn Whisky, Corn Based Whisky (vergelijkbaar met Bourbon), Rye Flavouring en Rye Batch Whisky. De productie van deze verschillende whisky soorten verschilt in de keuze van granen, evenals in de fermentatie en de gebruikte giststammen. Ook in de distillatie wordt er op verschillende manieren gewerkt. Alle whisky's starten hun distillatie in een Beer Still, een continue distillatiekolom. Hier worden zogenaamde "High Wines" geproduceerd. Voor de Base Whisky wordt bijvoorbeeld op een viervoudige kolonnenbrennblase gestookt. Dit resulteert in een bijzonder lichte graanbrand met extreem weinig fuseloliën. Om het Crown Royal aroma te geven, wordt de Batch Base Whisky in een koperen ketel en een kolonnenbrennblase gedistilleerd. Net als bij Single Malt in Schotland worden hier voorloop, hart en naloop gescheiden. Alle Flavouring Whisky's bij Gimli rijpen in vaten van verse Amerikaanse witte eik, zogenaamde Virgin Oaks. Voor de Base Whisky's worden verschillende vatsoorten gebruikt, zoals Virgin Oak, Firstfill Ex-Bourbon, Refill Barrels en voor sommige varianten zelfs Cognac vaten. Door de rijping in verschillende vatsoorten ontwikkelen de vijf genoemde spiritvarianten zich tot een groot aantal verschillende whisky's. Crown Royal bestaat meestal uit meer dan 50 verschillende whisky's. 

Geschiedenis

Met Joseph E. Seagram begon in 1883 een verhaal dat later zou uitmonden in een van de spectaculairste ineenstortingen van de whisky-industrie. Van zijn twee graanmolens maakte de jonge Canadees met Engelse roots een gelicentieerde distilleerderij. Zijn "Seagrams 83" werd de eerste blended whisky van het land. Het bedrijf bloeide, vooral door de grote populariteit in de VS. Na Josephs dood in 1919 verkochten zijn zonen het bedrijf aan Samuel Bronfman. Deze voegde het bedrijf in 1928 samen met de grootste Schotse whisky-firma DCL. De drooglegging in de VS gebruikte Bronfman om een goede marktpositie te verwerven. Hij speculeerde op een spoedig einde van het nationale alcoholverbod. Hij zou gelijk krijgen en het bedrijf kon na het einde van de drooglegging in 1933 massaal uitbreiden. De koninkstrouwe nieuwe eigenaar creëerde in 1939 de Crown Royal ter gelegenheid van het bezoek van koning George VI en koningin Elizabeth in hun Commonwealth-staat Canada. Tot in de jaren '80 werd Crown Royal in de Waterloo Distillery gestookt. Deze moest, tijdens de fase van wereldwijd dalende vraag naar whisky, in de jaren '80 worden gesloten. De gehele productie van Crown Royal werd verplaatst naar de in 1969 gebouwde Gimli Distillery. Inmiddels leidde Edgar Bronfman, de zoon van Samuel, het bedrijf verder na de dood van zijn vader. Hij zette ook het internationale succes van het bedrijf voort. In 1994 keerde het tij voor de grootste drankenmaatschappij ter wereld echter met de overdracht aan Edgars zoon Edgar Jr. Deze had weinig interesse in de drankenindustrie en zag zichzelf meer in de filmindustrie. Hij kocht de Universal Studios en andere bedrijven in de mediawereld, maar dit ten koste van het Seagrams-concern, wat het bedrijf uiteindelijk ruïneerde. In 2000 werd het bedrijf verkocht aan Vivendi. In 2001 kocht Diageo het merk Crown Royal. Een schandelijke afloop voor een van de invloedrijkste whisky-dynastieën van Noord-Amerika.