George Dickel
George Dickel is bij ons bijna een geheimtip. In de VS staat het merk echter op plaats 2 van de populairste Tennessee Whiskeys, na het wereldberoemde Jack Daniel's. Door de bijzondere Charcoal Mellowing is George Dickel Whisky bijzonder mild en zoet. Hij is zowel geschikt voor puur genot als in cocktails. Proef de George Dickel No. 12 en haal een echte Tennessee Whisky in huis!
George Dickel Achtergrond

George Dickel is, naast de grote speler Jack Daniel's, het populairste Tennessee Whisky merk. George Dickel wordt geproduceerd in de Cascade Distillery nabij Tullahoma. Het productieproces van George Dickel verschilt alleen door de extra houtskoolfiltratie van dat van een Bourbon. Toch noemt George Dickel zichzelf al sinds jaar en dag “Tennessee Whisky”. Voor Amerikaanse begrippen is de spelling “Whisky” zonder
Huisstijl




Hoe smaakt George Dickel Whisky? George Dickel is een typische Tennessee whisky. Hij kenmerkt zich door fijne aroma's van vanille, specerijen, eikenhout en noten. Vaak zijn er aroma's van karamel, toffee en ahornsiroop te vinden in George Dickel whiskies.
Productie
Hoe wordt George Dickel geproduceerd? Het water voor de productie van de George Dickel Whisky komt uit een eigen bron nabij de distilleerderij en stroomt door kalksteenlagen. Dit zou hem een bijzondere zachtheid moeten geven. George Dickel maakt van zijn mash bill, in tegenstelling tot veel andere distilleerderijen in de VS, geen geheim. 84% maïs, 8% rogge en 8% gemoute gerst gebruikt de distilleerderij. Hoewel dit lijkt op de 'low rye' mash bill van Buffalo Trace, wordt hun whisky niet Bourbon genoemd, maar 'Tennessee Whisky'. Net als Jack Daniels wordt de whisky na de distillatie gefilterd door een bed van esdoornhoutskool. George Dickel koelt de rauwe brand of 'White Dog' voor dit proces af, wat de brand nog zachter maakt. Dit proces wordt het "Lincoln County Proces" of "Charcoal Mellowing" (verzachten door houtskool) genoemd. De methode is naast de productie in Tennessee, in wezen het enige verschil tussen Tennessee Whisk(e)y en Bourbon. Voor het rijpen gebruikt George Dickel vaten van verse Amerikaanse witte eik, net als de Bourbon-industrie. De vaten worden sterk verkoold, zodat er een dikke koollaag in de binnenkant van de vaten ontstaat. Het uiterlijk van deze methode heeft de naam 'Alligator Char' gekregen, omdat het lijkt op de huid van een krokodil.
George Dickel in de test
George Dickel Classic No. 8: Appel, honing en kaneelnoten verwelkomen ons bij deze George Dickel. Een jonge, wilde Tennessee Whisky die zich al lang uit de schaduw van Jack Daniels heeft losgemaakt. Zijn wereldwijde aanhang heeft hij in ieder geval gevonden.
George Dickel No. 12: Zoals in de inleiding beschreven, een van de favorieten van Jim Murray. Complexer en evenwichtiger dan zijn jongere broer No. 8, maakt deze Tennessee Whisky zich bemerkbaar met noten, gebakken appels en botercrème. De 45 % vol. zorgen voor voldoende druk achter de aroma's en dragen deze naar een langdurige afdronk van ahornsiroop en delicate rook.
George Dickel Rye Whisky: De mash van deze Rye Whisky bestaat voor 95% uit rogge en 5% gemoute gerst. De George Dickel Rye wordt eerst gekoeld en vervolgens gefilterd door suiker-maple-houtskool. De roggewortel maakt hem tot een perfecte kandidaat voor een Manhattan.
Geschiedenis
George A. Dickel werd in 1818 in Duitsland in Hessen-Darmstadt geboren. Op zijn midden twintig emigreerde hij naar de VS. Hij handelde enkele jaren in whisky en andere gedistilleerde dranken. Pas op 60-jarige leeftijd begon hij zelf met distilleren. Op 70-jarige leeftijd verwierf hij in 1888 de rechten op de Cascade Distillery. Slechts zes jaar later overleed George Dickel en liet hij de distilleerderij achter aan zijn vrouw. Zij leidde de distilleerderij samen met Dickels langdurige zakenpartner Shwab tot aan haar dood. In 1919 moest de distilleerderij sluiten vanwege de Prohibitie. Na het einde van de Prohibitie werd de merknaam Dickel verkocht en tijdelijk geproduceerd door Schenley in de huidige Buffalo Trace distilleerderij in Kentucky. In 1958 bouwde de Schenley Distilling Company uiteindelijk een nieuwe Cascade Distillery nabij het origineel. Tussen 1999 en 2003 werd de distilleerderij opnieuw gesloten. Sinds 2003 produceert ze echter weer volop whisky onder Diageo en krijgt ze de aandacht die haar toekomt.